Cunoscute și sub denumirea medicală de epistaxis, sângerările nazale la copii sunt de obicei inofensive și nu ar trebui să producă o mare îngrijorare în rândul părinților. Ele reprezintă pierderea de sânge de la nivelul foselor nazale, provocată de o leziune a peretelui unui vas de sânge sau a mucoasei nazale.
Ce cauzează sângerările nazale la copii
Cauzele sângerărilor nazale sunt diverse, însă printre cele mai frecvente, specialiștii le enumeră pe următoarele:
- traumatisme nazale. Cele mai multe sângerări nazale au loc din cauza diverselor traumatisme, precum frecarea sau suflarea nasului prea puternic, scărpinatul sau lovirea nasului.
- infecții ale căilor respiratorii superioare. Poate fi vorba de răcelile, sinuzita sau alte infecții care pot irita și inflama mucoasa nazală.
- alergiile pot cauza inflamații și iritații la nivelul mucoasei nazale
- oboseala
- expunerea la soare
- efortul fizic intens
- umiditatea scăzută
- corpi străini în nas
Există și cauze mai rar întâlnite care pot cauza sângerările nazale la copii. Iar printre acestea se numără:
- rinite, sinuzite, micoze nazale
- trombofilie, anemie
- administrarea de medicamente: spray-uri nazale, anticoagulante, antiinflamatoare
- boli hepatice: ciroză hepatică, hepatită toxică, insuficiență hepatică
- boli cardio-vasculare
- boli endocrine
- boli pulmonare
- boli renale
- diabet
- deficit de vitamine sau inaniție
Sângerările nazale la copii: cum să le gestionezi corect
Indiferent dacă sunt abundente sau nu, sângerările nazale sunt un motiv de panică, mai ales pentru părinții aflați la primul copil. Însă, trebui să reții că partea cea mai importantă este atitudinea ta și modul în care reacționezi când copilului îi curge sânge din nas.
Păstrează-ți calmul
Copilul poate deveni anxios și speriat când vede sânge. Așa că este important să rămâi calmă și să îl liniștești. Acest lucru îl va ajuta să se relaxeze, ceea ce poate reduce fluxul de sânge.
Poziționează-l corect
Pune copilul să stea în șezut sau în picioare, cu capul ușor înclinat înainte. Nu-l pune să stea culcat cu capul pe spate. Nu-l ajută cu nimic, dimpotrivă, va înghiți sângele și își va irita stomacul.
Aplică presiune
Cu degetele, strânge ușor partea moale a nărilor (nu partea osoasă a nasului). Menține această presiune timp de aproximativ 5 minute. În tot acest timp, roagă copilul să respire pe gură.
Curăță ușor copilul
După ce sângerarea s-a oprit, ajută copilul să se curețe delicat. Are nevoie doar de apă călduță și eventual un șervețel moale.
Evită să folosești iritanți
Imediat după oprirea sângerării, copilul ar trebui să nu se sufle sau să nu se frece la nas. De asemenea, n-ar trebui să depună efort fizic, ci ar fi indicat să stea puțin întins în pat sau să se joace în casă, liniștit.
Deși majoritatea sângerărilor nazale sunt minore, vizita la medic devine necesară dacă sângerarea persistă peste 20 de minute, dacă este foarte abundentă, sau dacă este rezultatul unei lovituri la cap sau a unei căderi. De asemenea, dacă sângerările nazale sunt frecvente, este important să discutați acest aspect cu pediatrul.