Sărbătorile pot fi provocatoare, mai ales dacă vorbim de o familie separată, de părinți divorțați. Din fericire, însă, există soluții pentru fiecare perioadă și pentru fiecare situație. E nevoie doar de voință și înțelepciune, mai ales din partea voastră, a părinților, pentru a gestiona momentul, astfel încât, cei mici să nu simtă presiune și tristețe. Dar nici voi, ca părinți separați, să nu simțiți această perioadă ca pe una extrem de obositoare și de copleșitoare.
Sfaturi pentru a avea armonie și înțelegere de sărbători în familia separată
Un lucru important într-o familie separată este comunicarea deschisă și planificarea în avans. De asemenea, stabilirea detaliilor legate de sărbători poate ajuta la reducerea stresului și anxietății. Totodată, de mare folos poate și crearea unor obiceiuri noi, cum ar fi convorbirile video sau schimbul de cadouri prin poștă, subliniază cei de la babycenter.com.
Stabilește din timp programul de sărbători
Ca să nu existe niciun fel de discuți, cel mai indicat ar fi să stabiliți din timp programul copiilor de sărbători. Poate ajungeți la o înțelegere legată de câte zile vor petrece copiii la tine sau la fostul partener. O soluție ar fi cea în care stabiliți că în anii pari Crăciunul îl vor petrece cu tine, iar în anii impari cu fostul partener. Sau îi puteți întreba chiar pe ei ce-și doresc să facă în această perioadă și cu cine. E foarte important să discutați toate detaliile cu calm și fără presiune. În final, important este ca micuții să aibă parte de sărbători liniștite și să se poată bucura de magia Crăciunului.
Fii flexibilă
Chiar și cele mai bine puse la punct planuri necesită flexibilitate și compromis. Reține că flexibilitatea este mai dificilă atunci când este cea mai importantă. Tocmai de aceea, atât tu, cât și fostul partener trebuie să fiți conștienți de faptul că în astfel de situații pot apărea și lucruri neprevăzute. De aceea, indicat ar fi să nu faceți nici unul, nici altul, o mare tragedie dacă ceva nu se întâmplă conform planului. Spre exemplu, dacă anul acesta copiii vor petrece sărbătorile cu fostul partener, cu câteva zile înainte de Crăciun, poți organiza chiar tu un mini Crăciun cu copiii. Astfel încât să vă bucurați împreună de cadouri sau de gătit turtă dulce. În cazul în care relații cu fostul partener sunt bune, poți lua în considerare chiar și să petreceți împreună în seara de Crăciun.
Fii empatică
O astfel de situație nu e confortabilă pentru niciunul dintre voi, cu atât mai puțin pentru copii. Așadar, înainte de a te gândi la sentimentele și emoțiile tale, gândește-te la cele ale copilului care nu-și poate petrece sărbătorile alături de ambii părinți. Mai apoi, gândește-te și la fostul partener. S-ar putea ca nici starea lui să nu fie confortabilă și fericită în această situație. Tocmai de aceea, mai ales în preajma sărbătorilor, e bine să ai cât mai multă empatie față de copiii tăi, dar și de fostul partener. Bineînțeles, fără a te pune pe tine într-o situație dificilă sau inconfortabilă.
Încearcă să te detașezi de conceptul de perfecțiune
S-ar putea să trebuiască să renunți la ideea pe care o ai despre sărbătorile perfecte. După o despărțire, conceptul de perfecțiune, s-ar putea să nu mai fie același. Nu uita că schimbarea este singura constantă în viață. Lăsă lucrurile să se întâmple așa cum vin, fără să le etichetezi. Și fără să pui prea multă presiune pe tine. De asemenea, evită să-ți critici fostul partener în fața copiilor. Criticarea celuilalt părinte este la fel de dăunătoare ca și criticarea copilului.
Indiferent de situație, sărbătorile în familia separată pot fi încă pline de bucurie și conexiune. Este momentul să pui accent pe lucrurile care contează cu adevărat – iubirea, recunoștința și sprijinul reciproc.