În ultimele luni de sarcină, cele mai multe dintre gravide pot observa o substanță lichidă, alb-gălbuie care le pătează hainele în zona sânilor. Acesta este primul semn că organismul se pregătește de venirea micuțului pe lume. Dar asta nu înseamnă că se apropie nașterea, ci doar că organismul se pregătește.
De obicei, primele picături de colostru apar prin al doilea trimestru de sarcină. Fenomenul este unul perfect normal, iar pentru a evita momentele jenante, e recomandat să folosești absorbante speciale pentru sâni. Există și femei care nu experimentează în timpul sarcinii deloc acest fenomen. Și acest lucru este la fel de normal și firesc.
Ce este colostrul
Colostrul este un lichid galben-deschis, vâscos și dens, produs de sânii unei femei înainte și imediat după naștere. Acesta este bogat în nutrienți esențiali, anticorpi și proteine, dar este sărac în grăsimi și zahăr.
Așa cum am menționat mai sus, colostrul este bogat în substanțe nutritive care protejează și hrănesc bebelușul, mai bine decât orice altceva. El conține nutrienți precum:
-imunoglobulină A (un anticorp).
-lactoferrină (o proteină care ajută la prevenirea infecțiilor).
-leucocite (celule albe din sânge).
-factorul de creștere epidermică (o proteină care stimulează creșterea celulară).
– carotenoizi (un antioxidant) și vitamina A. Vitamina A joacă un rol vital în dezvoltarea vederii, în sănătatea pielii și în întărirea sistemului imunitar al bebelușului.
-magneziu, care susține inima și oasele bebelușului
-cupru
-zinc
Care este diferența dintre colostru și lapte
Cu toate că, după cum bine știi, colostrul este un prim lapte pe care organismul îl produce încă din timpul sarcinii, există câteva diferențe de compoziție între el și laptele care va urma. Colostrul se transformă în lapte matern la câteva zile după naștere. Cu toate acestea, cantități mici de colostru mai rămân în laptele matern pentru câteva săptămâni.
Colostrul este plin de imunoglobine pentru a stimula sistemul imunitar al bebelușului și pentru a-l proteja de boli. În plus, acesta conține de două ori mai multe proteine și de patru ori mai mult zinc. Colostrul are un conținut mai scăzut de grăsimi și zahăr, astfel încât este mai ușor de digerat. Ca și consistență, colostrul este mai gros și mai galben.
Ce beneficii are colostrul pentru nou-născut
Primul beneficiu identificat de către toate cercetările este acela că lichidul numit colostru dezvoltă sistemul imunitar al bebelușului și îi oferă o nutriție concentrată. Mai apoi, el ajută la funcționarea digestiei și împiedică absorbția bacteriilor rele. Îi oferă nou-născutului o nutriție ideală. Tot colostrul are un efect laxativ care îl ajută pe bebeluș să elimine meconiul (primul caca al bebelușului) și reduce șansele de a face icter. Lichidul minune este ușor de digerat și previne scăderea glicemiei la bebelușii născuți la termen.
Colostrul reprezintă un lichid extrem de valoros și esențial pentru sănătatea și dezvoltarea inițială a nou-născutului. De aceea, toate gravidele sunt încurajate să pună bebelușul la sân încă din primele minute de viață.