Mucusul este o substanță vâscoasă, produsă de mucoasele tractului gastrointestinal. El are rolul de a lubrifia și de a proteja intestinele. Prezența mucusului în scaun poate varia de la caz la caz și poate avea mai multe cauze. Uneori, un scaun cu mucus poate fi normal și nu reprezintă o problemă de sănătate. Cu toate acestea, în alte situații, prezența excesivă a mucusului sau modificările semnificative ale aspectului acestuia pot indica o problemă de sănătate.
Scaun cu mucus la bebeluși: ce cauze poate avea
Trebuie specificat încă de la început că la bebeluși este normal să existe un nivel redus de mucus în scaun. Mai ales la începutul diversificării alimentației, dar și dacă micuțul este alăptat la sân. Mucusul poate proveni de la mucoasa gastrointestinală imatură a bebelușului.
Însă, dacă observi o cantitate însemnată în scaunul bebelușului, atunci ar fi bine să-l ții sub observație și să vorbești cu medicul pediatru. O cantitate mare de mucus în scaun, prezentă în câteva zile la rând poate avea cauze ceva mai serioase. El poate ascunde următoarele afecțiuni.
Infecții gastrointestinale
Infecțiile virale sau bacteriene pot provoca prezența mucusului în scaunul unui bebeluș. Astrovirusul și Rotavirusul pot provoca apariția mucusului în scaunul bebelușului. Și infecția cu Salmonela sau Giardia pot determina un scaun cu mucus la bebeluși. De obicei, aceste infecții sunt însoțite și de diaree, febră și vărsături.
Alergii alimentare
Bebelușii pot dezvolta alergii alimentare la ingrediente din lapte de vacă sau alte alimente, iar acestea pot duce la mucus în scaun, precum și la simptome precum erupții cutanate sau vărsături. Acest lucru se întâmplă mai des după trecerea la alimente solide. În cazul bebelușilor alăptați exclusiv la sân, un scaun cu mucus poate fi consecință a schimbării dietei mamei. Pentru cei care sunt hrăniți cu formulă, o posibilă cauză ar fi sensibilitatea la fier sau la alte ingrediente conținute în laptele praf
Intoleranțe alimentare
Intoleranța la lactoză sau intoleranțe la alte alimente pot provoca prezența mucusului în scaun. Mai ales dacă acest lucru apare după consumul alimentelor care declanșează intoleranța.
Începerea diversificării
Un semn că s-a început prea devreme diversificarea este prezența unui scaun cu mucus la bebeluși. Asta înseamnă că stomacul micuțului nu este încă pregătit pentru a digera alimente solide.
Reacții la medicamente sau suplimente
Anumite medicamente sau suplimente administrate bebelușului pot avea ca efect secundar prezența mucusului în scaun.
Invaginație intestinală
Aceasta este o problemă gravă și necesită consultul de urgență al medicului. Invaginația intestinală este o tulburare ce se caracterizează prin pătrunderea unei părți a intestinului subțire sau gros în altă porțiune a intestinului. Astfel, se împiedică trecerea alimentelor și a lichidelor prin intestin. Această problemă afectează, de obicei, bebelușii cu vârste cuprinse între 5 și 9 luni. Băieții sunt de 4 ori mai expuși riscului de a face invaginație intestinală.
Dacă pe lângă prezența mucusului în scaun bebelușul se confruntă cu diaree, vărsături sau febră, atunci e indicat să mergi cu el la camera de gardă