Reclamă

Semne că ești un părinte toxic

Care dintre noi, părinții, ar vrea să audă vreodată că este un părinte toxic. Niciunul, evident, cu atât mai mult cu cât, zilnic, ne zbatem să facem tot posibilul pentru a le asigura micuților tot ceea ce este necesar. Numai că, uneori, fie din neștiință, fie din lipsă de timp sau din cauza agitației și a stresului zilnic, ne putem transforma în părinți toxici. Îți dai seama ușor dacă faci parte din această categorie, mai ales dacă manifești următoarele semne că ești un părinte toxic.

Mama își cearta fetița care stă pe canapea
A fi părinte toxic înseamnă a nu respecta, încuraja și proteja copilul / Shutterstock

Să fii părinte toxic nu înseamnă întotdeauna că ești agresiv fizic sau verbal cu micuțul tău. Sigur, acestea sunt cazuri grave, ce nu ar trebui să existe în nicio familie. Însă există și câteva obiceiuri sau replici, care , folosite în mod constant dezvăluie o atitudine nepotrivită, specifică unui părinte toxic. Și care, fără să-ți dai seama afectează atât dezvoltarea și creșterea copilului, cât și dinamica familială.

10 semne că ești un părinte toxic

Există, așadar, câteva semne care pot dezvălui faptul că ești un părinte toxic. Dacă le regăsești în comportamentul tău, ar fi indicat să încerci să remediezi problema și să dezvolți o relație bazată pe încredere, sinceritate și multă dragoste cu copilul tău.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Reclamă

Vrei să deții controlul absolut asupra vieții copilului

Poate nu neapărat intenționat, însă dacă simți nevoia sau chiar controlezi fiecare mișcare a copilului tău, e destul de evident că ai un comportament toxic. Nu trebuie să uiți că un copil nu-ți aparține. El are viața lui, propriile trăiri și emoții și tu ar trebui să-i fi ghid, sprijin și ajutor. Așadar, lasă-l să-și ia și propriile decizii, să hotărască singur dacă îi place sau nu un anumit tip de mâncare sau o anume activitate. Nu încerca să-l transformi în ceea ce nu este.

Îl critici mereu

Critica excesivă este unul dintre cele câteva semne că ești un părinte toxic. Mai ales în copilărie, copilul are nevoie de ghidare, sprijin și ajutor. Dacă, însă, îl supui zilnic unui val de critic, nu faci decât să-l îndepărtezi de tine, să-i știrbești încrederea în forțele proprii  și să-i iei dorința de a evolua sănătos.

Ești rigidă și vrei ca micuțul să te asculte orbește

Un părinte toxic se așteaptă ca micuții să fie ascultători și să respecte întocmai ceea ce spune el. Ei bine, o astfel de autoritate nu este tocmai sănătoasă. În timp, copilul va învăța să ascundă lucruri și situații cu care tu nu vei fi nici într-un caz de acord. Ca părinte, e indicat să fii cât mai maleabil, dar ferm și iubitor în anumite situații.

Îți descarci nervii pe copil

Știm cu toții cât de dificilă poate fi viața, cum nu ne mai ajunge timpul sau cum trebuie să alergăm dintr-o parte în alta. Numai că, acestea nu sunt motive să te descarci pe copil. El nu este vinovat că timpul tău este limitat, că nu-ți ajung banii sau că ai probleme la serviciu. Așadar, încearcă să nu-ți mai transformi copilul într-un ”mic sac de box”.

Îi spui că ești dezamăgită de el

Să-i spui copilul că ești dezamăgită de el este fără doar și poate unul dintre acele semne că ești un părinte toxic. Mai ales dacă se întâmplă frecvent. O astfel de replică nu face altceva decât să demotiveze copilul și să-l îndepărteze de tine. Își va pierde încrederea în tine, îți va ascunde lucruri, iar obiectul principal va fi să plece cât mai devreme din casa ta. Așadar, mare atenție cu astfel de replici.

Reclamă

Te enervează orice spune sau face copilul

Dacă te enervează orice spune sau face copilul, e un semn evident că ești un părinte toxic. Și că problemele nu sunt nicidecum la copil, ci la tine, adultul. Încearcă să-l înțelegi, să stai de vorbă cu el și să-l asculți și atunci poate nu te vor mai enerva atât reacțiile sau replicile lui.

Ai reacții exagerate față de copil

Izbucnirile și reacțiile exagerate ascund un comportament toxic care nu are ce căuta într-o familie sau în relația ta cu copilul. Nu uita că micuțul copiază toate obiceiurile tale și că pentru el, tu ești un exemplu. Dacă ieșirile tale nervoase sunt frecvente, să nu te surprindă atunci când la școală sau în grupurile de prieteni sau colegi, copilul va avea aceleași reacții pe care le-a văzut la tine.

Ești manipulatoare

Dacă ești genul care folosește copilul pentru a-l convinge să se alinieze la un anumite rezultat, e evident că ești un părinte toxic. Nu este deloc normal să manipulezi copilul pentru a obține sau pentru a genera reacții sau rezultate. Un copil care trăiește cu un părinte manipulator poate cădea pradă și altor persoane manipulatoare.

Pui copilul în situații stânjenitoare

Dacă le vorbești prietenilor sau celor din familia extinsă despre anumite comportamente ale copilului, fără ca acesta să fi știut dinainte, te poți considera un părinte toxic. Mai ales dacă micuțul este vizibil jenat și rușinat. Poate ție nu ți se pare o situație toxică, însă copilul se va simți expus și trădat tocmai de cea în care a avut cea mai multă încredere.

Nu îi respecți intimitatea

Fie că are 3, 4, 14 ani ani, copilul are dreptul la intimitate. Iar dacă tu nu consideri că este importantă, atunci e evident că manifești un comportament toxic. Încearcă să-i respecți spațiul personal și să te obișnuiești cu gândul că și el este om. Și că are aceleași drepturi ca tine și ca restul lumii.

Te-ar mai putea interesa și
Femeie stă și privește îngândurată pe geam
Te-ai simțit neiubită în copilărie? Ce obiceiuri ai putut dezvolta
Te-ai simțit neiubită în copilărie? Ce obiceiuri ai putut dezvolta
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Femeie care aspiră covorul iar câinele stă lângă ea
Cum scăpăm de purici: remedii simple
Dacă te-ai pricopsit cu musafiri nepoftiți precum puricii, ai la îndemână câteva remedii pe care le poți folosi pentru a scăpa de ei. Începe cu aspirarea întregii case, cu spălarea lenjeriilor de pat, dar și cu aplicarea unor remedii......
Cum scăpăm de purici: remedii simple
3
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
4
Femeie însărcinată cu tricou bleu si bluza ridicată, lăsând să se vadă burta, cu o mână cu care își atinge burta și ân cealaltă ține un ceas
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Dacă ai făcut un test de sarcină și a ieșit pozitiv, cel mai probabil, până vei ajunge la medic, vei dori să afli puțin mai multe despre ce se întâmplă în continuare. Pentru asta poți consulta calculatorul de sarcină, care te ajută......
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
5
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Parteneri
Cele mai noi
Un copil care stă pe un colac portocaliu în piscină
08:04
Bolile transmise prin apă la sugari și copiii mici. Ce să faci ca să le previi
Bolile transmise prin apă la sugari și copiii mici. Ce să faci ca să le previi
Adolescenta stă supărată pe podea, cu telefonul în mână
07:55
Sadfishing: ce trebuie să știi despre noul trend în rândul adolescenților
Sadfishing: ce trebuie să știi despre noul trend în rândul adolescenților
Gravidă ține în mână biletul de avion și pașaportul
23 iulie, 07:39
Zborul în primul trimestru de sarcină: este sau nu indicat
Zborul în primul trimestru de sarcină: este sau nu indicat
Un băiețel care ține în mână două jumătăți de scmohine
23 iulie, 07:13
Când poți introduce smochinele în alimentația copilului. Sfaturi simple și utile pentru diversificare
Când poți introduce smochinele în alimentația copilului. Sfaturi simple și utile pentru diversificare
Două mame cu doi copii se joacă pe terasă cu copiii
22 iulie, 09:58
Cum să protejezi copilul de caniculă
Cum să protejezi copilul de caniculă
Un bebeluș care stă la măsuță și consumă bucăți mici de caise
22 iulie, 09:56
Când poți introduce caisele în alimentația copilului tău. Sfaturi utile pentru diversificarea alimentației
Când poți introduce caisele în alimentația copilului tău. Sfaturi utile pentru diversificarea alimentației
Închide