Să fii părinte toxic nu înseamnă întotdeauna că ești agresiv fizic sau verbal cu micuțul tău. Sigur, acestea sunt cazuri grave, ce nu ar trebui să existe în nicio familie. Însă există și câteva obiceiuri sau replici, care , folosite în mod constant dezvăluie o atitudine nepotrivită, specifică unui părinte toxic. Și care, fără să-ți dai seama afectează atât dezvoltarea și creșterea copilului, cât și dinamica familială.
10 semne că ești un părinte toxic
Există, așadar, câteva semne care pot dezvălui faptul că ești un părinte toxic. Dacă le regăsești în comportamentul tău, ar fi indicat să încerci să remediezi problema și să dezvolți o relație bazată pe încredere, sinceritate și multă dragoste cu copilul tău.
Vrei să deții controlul absolut asupra vieții copilului
Poate nu neapărat intenționat, însă dacă simți nevoia sau chiar controlezi fiecare mișcare a copilului tău, e destul de evident că ai un comportament toxic. Nu trebuie să uiți că un copil nu-ți aparține. El are viața lui, propriile trăiri și emoții și tu ar trebui să-i fi ghid, sprijin și ajutor. Așadar, lasă-l să-și ia și propriile decizii, să hotărască singur dacă îi place sau nu un anumit tip de mâncare sau o anume activitate. Nu încerca să-l transformi în ceea ce nu este.
Îl critici mereu
Critica excesivă este unul dintre cele câteva semne că ești un părinte toxic. Mai ales în copilărie, copilul are nevoie de ghidare, sprijin și ajutor. Dacă, însă, îl supui zilnic unui val de critic, nu faci decât să-l îndepărtezi de tine, să-i știrbești încrederea în forțele proprii și să-i iei dorința de a evolua sănătos.
Ești rigidă și vrei ca micuțul să te asculte orbește
Un părinte toxic se așteaptă ca micuții să fie ascultători și să respecte întocmai ceea ce spune el. Ei bine, o astfel de autoritate nu este tocmai sănătoasă. În timp, copilul va învăța să ascundă lucruri și situații cu care tu nu vei fi nici într-un caz de acord. Ca părinte, e indicat să fii cât mai maleabil, dar ferm și iubitor în anumite situații.
Îți descarci nervii pe copil
Știm cu toții cât de dificilă poate fi viața, cum nu ne mai ajunge timpul sau cum trebuie să alergăm dintr-o parte în alta. Numai că, acestea nu sunt motive să te descarci pe copil. El nu este vinovat că timpul tău este limitat, că nu-ți ajung banii sau că ai probleme la serviciu. Așadar, încearcă să nu-ți mai transformi copilul într-un ”mic sac de box”.
Îi spui că ești dezamăgită de el
Să-i spui copilul că ești dezamăgită de el este fără doar și poate unul dintre acele semne că ești un părinte toxic. Mai ales dacă se întâmplă frecvent. O astfel de replică nu face altceva decât să demotiveze copilul și să-l îndepărteze de tine. Își va pierde încrederea în tine, îți va ascunde lucruri, iar obiectul principal va fi să plece cât mai devreme din casa ta. Așadar, mare atenție cu astfel de replici.
Te enervează orice spune sau face copilul
Dacă te enervează orice spune sau face copilul, e un semn evident că ești un părinte toxic. Și că problemele nu sunt nicidecum la copil, ci la tine, adultul. Încearcă să-l înțelegi, să stai de vorbă cu el și să-l asculți și atunci poate nu te vor mai enerva atât reacțiile sau replicile lui.
Ai reacții exagerate față de copil
Izbucnirile și reacțiile exagerate ascund un comportament toxic care nu are ce căuta într-o familie sau în relația ta cu copilul. Nu uita că micuțul copiază toate obiceiurile tale și că pentru el, tu ești un exemplu. Dacă ieșirile tale nervoase sunt frecvente, să nu te surprindă atunci când la școală sau în grupurile de prieteni sau colegi, copilul va avea aceleași reacții pe care le-a văzut la tine.
Ești manipulatoare
Dacă ești genul care folosește copilul pentru a-l convinge să se alinieze la un anumite rezultat, e evident că ești un părinte toxic. Nu este deloc normal să manipulezi copilul pentru a obține sau pentru a genera reacții sau rezultate. Un copil care trăiește cu un părinte manipulator poate cădea pradă și altor persoane manipulatoare.
Pui copilul în situații stânjenitoare
Dacă le vorbești prietenilor sau celor din familia extinsă despre anumite comportamente ale copilului, fără ca acesta să fi știut dinainte, te poți considera un părinte toxic. Mai ales dacă micuțul este vizibil jenat și rușinat. Poate ție nu ți se pare o situație toxică, însă copilul se va simți expus și trădat tocmai de cea în care a avut cea mai multă încredere.
Nu îi respecți intimitatea
Fie că are 3, 4, 14 ani ani, copilul are dreptul la intimitate. Iar dacă tu nu consideri că este importantă, atunci e evident că manifești un comportament toxic. Încearcă să-i respecți spațiul personal și să te obișnuiești cu gândul că și el este om. Și că are aceleași drepturi ca tine și ca restul lumii.