Reclamă

Semne că ești un părinte toxic

Care dintre noi, părinții, ar vrea să audă vreodată că este un părinte toxic. Niciunul, evident, cu atât mai mult cu cât, zilnic, ne zbatem să facem tot posibilul pentru a le asigura micuților tot ceea ce este necesar. Numai că, uneori, fie din neștiință, fie din lipsă de timp sau din cauza agitației și a stresului zilnic, ne putem transforma în părinți toxici. Îți dai seama ușor dacă faci parte din această categorie, mai ales dacă manifești următoarele semne că ești un părinte toxic.

Mama își cearta fetița care stă pe canapea
A fi părinte toxic înseamnă a nu respecta, încuraja și proteja copilul / Shutterstock

Să fii părinte toxic nu înseamnă întotdeauna că ești agresiv fizic sau verbal cu micuțul tău. Sigur, acestea sunt cazuri grave, ce nu ar trebui să existe în nicio familie. Însă există și câteva obiceiuri sau replici, care , folosite în mod constant dezvăluie o atitudine nepotrivită, specifică unui părinte toxic. Și care, fără să-ți dai seama afectează atât dezvoltarea și creșterea copilului, cât și dinamica familială.

10 semne că ești un părinte toxic

Există, așadar, câteva semne care pot dezvălui faptul că ești un părinte toxic. Dacă le regăsești în comportamentul tău, ar fi indicat să încerci să remediezi problema și să dezvolți o relație bazată pe încredere, sinceritate și multă dragoste cu copilul tău.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Reclamă

Vrei să deții controlul absolut asupra vieții copilului

Poate nu neapărat intenționat, însă dacă simți nevoia sau chiar controlezi fiecare mișcare a copilului tău, e destul de evident că ai un comportament toxic. Nu trebuie să uiți că un copil nu-ți aparține. El are viața lui, propriile trăiri și emoții și tu ar trebui să-i fi ghid, sprijin și ajutor. Așadar, lasă-l să-și ia și propriile decizii, să hotărască singur dacă îi place sau nu un anumit tip de mâncare sau o anume activitate. Nu încerca să-l transformi în ceea ce nu este.

Îl critici mereu

Critica excesivă este unul dintre cele câteva semne că ești un părinte toxic. Mai ales în copilărie, copilul are nevoie de ghidare, sprijin și ajutor. Dacă, însă, îl supui zilnic unui val de critic, nu faci decât să-l îndepărtezi de tine, să-i știrbești încrederea în forțele proprii  și să-i iei dorința de a evolua sănătos.

Ești rigidă și vrei ca micuțul să te asculte orbește

Un părinte toxic se așteaptă ca micuții să fie ascultători și să respecte întocmai ceea ce spune el. Ei bine, o astfel de autoritate nu este tocmai sănătoasă. În timp, copilul va învăța să ascundă lucruri și situații cu care tu nu vei fi nici într-un caz de acord. Ca părinte, e indicat să fii cât mai maleabil, dar ferm și iubitor în anumite situații.

Îți descarci nervii pe copil

Știm cu toții cât de dificilă poate fi viața, cum nu ne mai ajunge timpul sau cum trebuie să alergăm dintr-o parte în alta. Numai că, acestea nu sunt motive să te descarci pe copil. El nu este vinovat că timpul tău este limitat, că nu-ți ajung banii sau că ai probleme la serviciu. Așadar, încearcă să nu-ți mai transformi copilul într-un ”mic sac de box”.

Îi spui că ești dezamăgită de el

Să-i spui copilul că ești dezamăgită de el este fără doar și poate unul dintre acele semne că ești un părinte toxic. Mai ales dacă se întâmplă frecvent. O astfel de replică nu face altceva decât să demotiveze copilul și să-l îndepărteze de tine. Își va pierde încrederea în tine, îți va ascunde lucruri, iar obiectul principal va fi să plece cât mai devreme din casa ta. Așadar, mare atenție cu astfel de replici.

Reclamă

Te enervează orice spune sau face copilul

Dacă te enervează orice spune sau face copilul, e un semn evident că ești un părinte toxic. Și că problemele nu sunt nicidecum la copil, ci la tine, adultul. Încearcă să-l înțelegi, să stai de vorbă cu el și să-l asculți și atunci poate nu te vor mai enerva atât reacțiile sau replicile lui.

Ai reacții exagerate față de copil

Izbucnirile și reacțiile exagerate ascund un comportament toxic care nu are ce căuta într-o familie sau în relația ta cu copilul. Nu uita că micuțul copiază toate obiceiurile tale și că pentru el, tu ești un exemplu. Dacă ieșirile tale nervoase sunt frecvente, să nu te surprindă atunci când la școală sau în grupurile de prieteni sau colegi, copilul va avea aceleași reacții pe care le-a văzut la tine.

Ești manipulatoare

Dacă ești genul care folosește copilul pentru a-l convinge să se alinieze la un anumite rezultat, e evident că ești un părinte toxic. Nu este deloc normal să manipulezi copilul pentru a obține sau pentru a genera reacții sau rezultate. Un copil care trăiește cu un părinte manipulator poate cădea pradă și altor persoane manipulatoare.

Pui copilul în situații stânjenitoare

Dacă le vorbești prietenilor sau celor din familia extinsă despre anumite comportamente ale copilului, fără ca acesta să fi știut dinainte, te poți considera un părinte toxic. Mai ales dacă micuțul este vizibil jenat și rușinat. Poate ție nu ți se pare o situație toxică, însă copilul se va simți expus și trădat tocmai de cea în care a avut cea mai multă încredere.

Nu îi respecți intimitatea

Fie că are 3, 4, 14 ani ani, copilul are dreptul la intimitate. Iar dacă tu nu consideri că este importantă, atunci e evident că manifești un comportament toxic. Încearcă să-i respecți spațiul personal și să te obișnuiești cu gândul că și el este om. Și că are aceleași drepturi ca tine și ca restul lumii.

Te-ar mai putea interesa și
Femeie stă și privește îngândurată pe geam
Te-ai simțit neiubită în copilărie? Ce obiceiuri ai putut dezvolta
Te-ai simțit neiubită în copilărie? Ce obiceiuri ai putut dezvolta
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Fetiță fericită stă pe canapea și se uită la telefon
Când să-i cumperi copilului telefon: ce spun experții
În ultimul timp, din ce în ce mai mulți psihologi atrag atenția asupra timpului petrecut de copii pe telefon, dar și asupra vârstei la care aceștia au acces la el. Aproape în unanimitate, specialiștii recomandă să amâni cât pot de mult......
Când să-i cumperi copilului telefon: ce spun experții
2
băiat care doarme cu gura deschisă în așternuturi albe
Apneea în somn la copii. Cum o poți depista, ce spun specialiștii
Printre afecțiunile pe care cei mici le pot întâmpina de-a lungul vieții se numără și aceasta. Apneea în somn la copii poate fi destul de îngrijorătoare pentru părinți, dar este important de știut că există modalități de a o depista......
Apneea în somn la copii. Cum o poți depista, ce spun specialiștii
3
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
4
Femeie care nu poate să doarmă într-un pat cu un ceas în prim-plan
Insomnia postpartum: cauze și soluții. Ce spun specialiștii
Proaspetele mămici întâmpină tot felul de dificultăți la începutul maternității. Printre acestea, insomnia postpartum joacă un rol important. Este o problemă comună și se referă la dificultatea de a adormi sau de a sta trează. Viața......
Insomnia postpartum: cauze și soluții. Ce spun specialiștii
5
Femeie însărcinată cu tricou bleu si bluza ridicată, lăsând să se vadă burta, cu o mână cu care își atinge burta și ân cealaltă ține un ceas
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Dacă ai făcut un test de sarcină și a ieșit pozitiv, cel mai probabil, până vei ajunge la medic, vei dori să afli puțin mai multe despre ce se întâmplă în continuare. Pentru asta poți consulta calculatorul de sarcină, care te ajută......
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Parteneri
Cele mai noi
Mama care doarme lângă bebelușul ei
14 aprilie, 08:17
10 de moduri prin care te poți conecta cu bebelușul
10 de moduri prin care te poți conecta cu bebelușul
Băiat ține în mână trainerul dentar
14 aprilie, 07:26
Ce este trainerul dentar: beneficii pentru dinții copiilor
Ce este trainerul dentar: beneficii pentru dinții copiilor
Gravidă care mănâncă un iaurt
14 aprilie, 07:09
Administrarea de probiotice în sarcină: cât de benefice sunt pentru mamă și făt
Administrarea de probiotice în sarcină: cât de benefice sunt pentru mamă și făt
Bebelușul stă pe pat întins pe spate cu degetul în gură
13 aprilie, 07:56
Reflexul de supt la bebeluș: ce este, cum îl ajută și ce poți face pentru a-l stimula
Reflexul de supt la bebeluș: ce este, cum îl ajută și ce poți face pentru a-l stimula
Fetiță tristă care stă cu capul pe perete în fața unei cărți cu multe litere care zboară pe lângă ea
13 aprilie, 07:20
Cum poți ajuta un copil cu dislexie în afara școlii. Sfaturi pentru părinți de la specialiști
Cum poți ajuta un copil cu dislexie în afara școlii. Sfaturi pentru părinți de la specialiști
Mama, tata și fetița se distrează în casă
13 aprilie, 06:15
Sindromul copilului unic: mit sau adevăr
Sindromul copilului unic: mit sau adevăr
Închide