Reclamă

Semne că ești un părinte toxic

Care dintre noi, părinții, ar vrea să audă vreodată că este un părinte toxic. Niciunul, evident, cu atât mai mult cu cât, zilnic, ne zbatem să facem tot posibilul pentru a le asigura micuților tot ceea ce este necesar. Numai că, uneori, fie din neștiință, fie din lipsă de timp sau din cauza agitației și a stresului zilnic, ne putem transforma în părinți toxici. Îți dai seama ușor dacă faci parte din această categorie, mai ales dacă manifești următoarele semne că ești un părinte toxic.

Mama își cearta fetița care stă pe canapea
A fi părinte toxic înseamnă a nu respecta, încuraja și proteja copilul / Shutterstock

Să fii părinte toxic nu înseamnă întotdeauna că ești agresiv fizic sau verbal cu micuțul tău. Sigur, acestea sunt cazuri grave, ce nu ar trebui să existe în nicio familie. Însă există și câteva obiceiuri sau replici, care , folosite în mod constant dezvăluie o atitudine nepotrivită, specifică unui părinte toxic. Și care, fără să-ți dai seama afectează atât dezvoltarea și creșterea copilului, cât și dinamica familială.

10 semne că ești un părinte toxic

Există, așadar, câteva semne care pot dezvălui faptul că ești un părinte toxic. Dacă le regăsești în comportamentul tău, ar fi indicat să încerci să remediezi problema și să dezvolți o relație bazată pe încredere, sinceritate și multă dragoste cu copilul tău.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Reclamă

Vrei să deții controlul absolut asupra vieții copilului

Poate nu neapărat intenționat, însă dacă simți nevoia sau chiar controlezi fiecare mișcare a copilului tău, e destul de evident că ai un comportament toxic. Nu trebuie să uiți că un copil nu-ți aparține. El are viața lui, propriile trăiri și emoții și tu ar trebui să-i fi ghid, sprijin și ajutor. Așadar, lasă-l să-și ia și propriile decizii, să hotărască singur dacă îi place sau nu un anumit tip de mâncare sau o anume activitate. Nu încerca să-l transformi în ceea ce nu este.

Îl critici mereu

Critica excesivă este unul dintre cele câteva semne că ești un părinte toxic. Mai ales în copilărie, copilul are nevoie de ghidare, sprijin și ajutor. Dacă, însă, îl supui zilnic unui val de critic, nu faci decât să-l îndepărtezi de tine, să-i știrbești încrederea în forțele proprii  și să-i iei dorința de a evolua sănătos.

Ești rigidă și vrei ca micuțul să te asculte orbește

Un părinte toxic se așteaptă ca micuții să fie ascultători și să respecte întocmai ceea ce spune el. Ei bine, o astfel de autoritate nu este tocmai sănătoasă. În timp, copilul va învăța să ascundă lucruri și situații cu care tu nu vei fi nici într-un caz de acord. Ca părinte, e indicat să fii cât mai maleabil, dar ferm și iubitor în anumite situații.

Îți descarci nervii pe copil

Știm cu toții cât de dificilă poate fi viața, cum nu ne mai ajunge timpul sau cum trebuie să alergăm dintr-o parte în alta. Numai că, acestea nu sunt motive să te descarci pe copil. El nu este vinovat că timpul tău este limitat, că nu-ți ajung banii sau că ai probleme la serviciu. Așadar, încearcă să nu-ți mai transformi copilul într-un ”mic sac de box”.

Îi spui că ești dezamăgită de el

Să-i spui copilul că ești dezamăgită de el este fără doar și poate unul dintre acele semne că ești un părinte toxic. Mai ales dacă se întâmplă frecvent. O astfel de replică nu face altceva decât să demotiveze copilul și să-l îndepărteze de tine. Își va pierde încrederea în tine, îți va ascunde lucruri, iar obiectul principal va fi să plece cât mai devreme din casa ta. Așadar, mare atenție cu astfel de replici.

Reclamă

Te enervează orice spune sau face copilul

Dacă te enervează orice spune sau face copilul, e un semn evident că ești un părinte toxic. Și că problemele nu sunt nicidecum la copil, ci la tine, adultul. Încearcă să-l înțelegi, să stai de vorbă cu el și să-l asculți și atunci poate nu te vor mai enerva atât reacțiile sau replicile lui.

Ai reacții exagerate față de copil

Izbucnirile și reacțiile exagerate ascund un comportament toxic care nu are ce căuta într-o familie sau în relația ta cu copilul. Nu uita că micuțul copiază toate obiceiurile tale și că pentru el, tu ești un exemplu. Dacă ieșirile tale nervoase sunt frecvente, să nu te surprindă atunci când la școală sau în grupurile de prieteni sau colegi, copilul va avea aceleași reacții pe care le-a văzut la tine.

Ești manipulatoare

Dacă ești genul care folosește copilul pentru a-l convinge să se alinieze la un anumite rezultat, e evident că ești un părinte toxic. Nu este deloc normal să manipulezi copilul pentru a obține sau pentru a genera reacții sau rezultate. Un copil care trăiește cu un părinte manipulator poate cădea pradă și altor persoane manipulatoare.

Pui copilul în situații stânjenitoare

Dacă le vorbești prietenilor sau celor din familia extinsă despre anumite comportamente ale copilului, fără ca acesta să fi știut dinainte, te poți considera un părinte toxic. Mai ales dacă micuțul este vizibil jenat și rușinat. Poate ție nu ți se pare o situație toxică, însă copilul se va simți expus și trădat tocmai de cea în care a avut cea mai multă încredere.

Nu îi respecți intimitatea

Fie că are 3, 4, 14 ani ani, copilul are dreptul la intimitate. Iar dacă tu nu consideri că este importantă, atunci e evident că manifești un comportament toxic. Încearcă să-i respecți spațiul personal și să te obișnuiești cu gândul că și el este om. Și că are aceleași drepturi ca tine și ca restul lumii.

Te-ar mai putea interesa și
Femeie stă și privește îngândurată pe geam
Te-ai simțit neiubită în copilărie? Ce obiceiuri ai putut dezvolta
Te-ai simțit neiubită în copilărie? Ce obiceiuri ai putut dezvolta
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Mama și fiica ei pun împreună bani în pușculiță
Educația financiară la copii: ce trebuie să știe despre bani, în funcție de vârstă
Educația financiară la copii este una din cele mai bune investiții pe care un părinte o poate face în dezvoltarea copilului. Aceasta îl  pregătește pe copil să facă față responsabilităților financiare pe care le va întâlni în......
Educația financiară la copii: ce trebuie să știe despre bani, în funcție de vârstă
2
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
3
articol cu video
Dorina Codreanu și Laura Cosoi, împreună, elegante, la interviul DePărinți.ro
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Care sunt soluțiile pentru a obține o sarcină
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Invitata vedetei este medic primar obstetrică și ginecologie, doctor în științe medicale specializat în infertilitate și reproducere asistată.......
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Care sunt soluțiile pentru a obține o sarcină
4
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
5
Botoșei roz și bleu, așezați pe o pătură albă, pufoasă, ilustrând Semne că poți avea fată sau băiat
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
După ce ai aflat că ești însărcinată, poate că primul lucru la care te gândești este să afli care va fi sexul bebelușului. Poate fi destul de distractiv să pui în aplicare diferite practici din popor sau să iei în considerare......
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
Cele mai noi
O adolescentă care spală vasele pentru a-și ajuta părinții
07:43
Sarcini simple pentru adolescenți. Cum îi înveți pe copii să se implice în treburile zilnice
Sarcini simple pentru adolescenți. Cum îi înveți pe copii să se implice în treburile zilnice
Mama o ține pe fiica ei de mâini și îi explică ceva
07:16
Cum îl determini pe copil să coopereze
Cum îl determini pe copil să coopereze
Mama ține bebelușul în brațe și toarnă ceai în pahare în timp ce cască de oboseală
18 mai, 06:54
Semne că suferi de epuizare maternă
Semne că suferi de epuizare maternă
O mamă care stă pe o canapea și își ceartă fetița
18 mai, 06:12
Greșeli de disciplină pe care le poți face la început de drum. Cum îți poți educa micuțul în mod corect
Greșeli de disciplină pe care le poți face la început de drum. Cum îți poți educa micuțul în mod corect
Un copil care are alergie la căpșuni
17 mai, 07:44
Cum se manifestă alergia la căpșuni în cazul copiilor: la ce să fii atentă
Cum se manifestă alergia la căpșuni în cazul copiilor: la ce să fii atentă
Mama stă pe canapea lângă fiica ei supărată
17 mai, 07:26
Cum să practici disciplina pozitivă acasă
Cum să practici disciplina pozitivă acasă
Închide