Reclamă

Semne că ești un părinte toxic

Care dintre noi, părinții, ar vrea să audă vreodată că este un părinte toxic. Niciunul, evident, cu atât mai mult cu cât, zilnic, ne zbatem să facem tot posibilul pentru a le asigura micuților tot ceea ce este necesar. Numai că, uneori, fie din neștiință, fie din lipsă de timp sau din cauza agitației și a stresului zilnic, ne putem transforma în părinți toxici. Îți dai seama ușor dacă faci parte din această categorie, mai ales dacă manifești următoarele semne că ești un părinte toxic.

Mama își cearta fetița care stă pe canapea
A fi părinte toxic înseamnă a nu respecta, încuraja și proteja copilul / Shutterstock

Să fii părinte toxic nu înseamnă întotdeauna că ești agresiv fizic sau verbal cu micuțul tău. Sigur, acestea sunt cazuri grave, ce nu ar trebui să existe în nicio familie. Însă există și câteva obiceiuri sau replici, care , folosite în mod constant dezvăluie o atitudine nepotrivită, specifică unui părinte toxic. Și care, fără să-ți dai seama afectează atât dezvoltarea și creșterea copilului, cât și dinamica familială.

10 semne că ești un părinte toxic

Există, așadar, câteva semne care pot dezvălui faptul că ești un părinte toxic. Dacă le regăsești în comportamentul tău, ar fi indicat să încerci să remediezi problema și să dezvolți o relație bazată pe încredere, sinceritate și multă dragoste cu copilul tău.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Reclamă

Vrei să deții controlul absolut asupra vieții copilului

Poate nu neapărat intenționat, însă dacă simți nevoia sau chiar controlezi fiecare mișcare a copilului tău, e destul de evident că ai un comportament toxic. Nu trebuie să uiți că un copil nu-ți aparține. El are viața lui, propriile trăiri și emoții și tu ar trebui să-i fi ghid, sprijin și ajutor. Așadar, lasă-l să-și ia și propriile decizii, să hotărască singur dacă îi place sau nu un anumit tip de mâncare sau o anume activitate. Nu încerca să-l transformi în ceea ce nu este.

Îl critici mereu

Critica excesivă este unul dintre cele câteva semne că ești un părinte toxic. Mai ales în copilărie, copilul are nevoie de ghidare, sprijin și ajutor. Dacă, însă, îl supui zilnic unui val de critic, nu faci decât să-l îndepărtezi de tine, să-i știrbești încrederea în forțele proprii  și să-i iei dorința de a evolua sănătos.

Ești rigidă și vrei ca micuțul să te asculte orbește

Un părinte toxic se așteaptă ca micuții să fie ascultători și să respecte întocmai ceea ce spune el. Ei bine, o astfel de autoritate nu este tocmai sănătoasă. În timp, copilul va învăța să ascundă lucruri și situații cu care tu nu vei fi nici într-un caz de acord. Ca părinte, e indicat să fii cât mai maleabil, dar ferm și iubitor în anumite situații.

Îți descarci nervii pe copil

Știm cu toții cât de dificilă poate fi viața, cum nu ne mai ajunge timpul sau cum trebuie să alergăm dintr-o parte în alta. Numai că, acestea nu sunt motive să te descarci pe copil. El nu este vinovat că timpul tău este limitat, că nu-ți ajung banii sau că ai probleme la serviciu. Așadar, încearcă să nu-ți mai transformi copilul într-un ”mic sac de box”.

Îi spui că ești dezamăgită de el

Să-i spui copilul că ești dezamăgită de el este fără doar și poate unul dintre acele semne că ești un părinte toxic. Mai ales dacă se întâmplă frecvent. O astfel de replică nu face altceva decât să demotiveze copilul și să-l îndepărteze de tine. Își va pierde încrederea în tine, îți va ascunde lucruri, iar obiectul principal va fi să plece cât mai devreme din casa ta. Așadar, mare atenție cu astfel de replici.

Reclamă

Te enervează orice spune sau face copilul

Dacă te enervează orice spune sau face copilul, e un semn evident că ești un părinte toxic. Și că problemele nu sunt nicidecum la copil, ci la tine, adultul. Încearcă să-l înțelegi, să stai de vorbă cu el și să-l asculți și atunci poate nu te vor mai enerva atât reacțiile sau replicile lui.

Ai reacții exagerate față de copil

Izbucnirile și reacțiile exagerate ascund un comportament toxic care nu are ce căuta într-o familie sau în relația ta cu copilul. Nu uita că micuțul copiază toate obiceiurile tale și că pentru el, tu ești un exemplu. Dacă ieșirile tale nervoase sunt frecvente, să nu te surprindă atunci când la școală sau în grupurile de prieteni sau colegi, copilul va avea aceleași reacții pe care le-a văzut la tine.

Ești manipulatoare

Dacă ești genul care folosește copilul pentru a-l convinge să se alinieze la un anumite rezultat, e evident că ești un părinte toxic. Nu este deloc normal să manipulezi copilul pentru a obține sau pentru a genera reacții sau rezultate. Un copil care trăiește cu un părinte manipulator poate cădea pradă și altor persoane manipulatoare.

Pui copilul în situații stânjenitoare

Dacă le vorbești prietenilor sau celor din familia extinsă despre anumite comportamente ale copilului, fără ca acesta să fi știut dinainte, te poți considera un părinte toxic. Mai ales dacă micuțul este vizibil jenat și rușinat. Poate ție nu ți se pare o situație toxică, însă copilul se va simți expus și trădat tocmai de cea în care a avut cea mai multă încredere.

Nu îi respecți intimitatea

Fie că are 3, 4, 14 ani ani, copilul are dreptul la intimitate. Iar dacă tu nu consideri că este importantă, atunci e evident că manifești un comportament toxic. Încearcă să-i respecți spațiul personal și să te obișnuiești cu gândul că și el este om. Și că are aceleași drepturi ca tine și ca restul lumii.

Te-ar mai putea interesa și
Femeie stă și privește îngândurată pe geam
Te-ai simțit neiubită în copilărie? Ce obiceiuri ai putut dezvolta
Te-ai simțit neiubită în copilărie? Ce obiceiuri ai putut dezvolta
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Tată își ține bebelușul în brațe și-l privește
6 trăsături pe care bebelușii le moștenesc de la tata
Te-ai uitat vreodată la bebelușul tău și ai avut senzația că îl vezi pe tatăl lui în miniatură? Nu e doar o impresie! Genetica joacă un rol fascinant în determinarea trăsăturilor fizice și comportamentale ale copilului. Iar unele......
6 trăsături pe care bebelușii le moștenesc de la tata
2
Un grup de copii care joacă jocuri de dezvoltare a gândirii logice
Cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Idei și recomandări
Pe măsură ce timpul se schimbă și tehnologia avansează, este nevoie și de o schimbare în viața celor mici. Descoperă și tu cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Jocurile reprezintă cea mai bună metodă pentru......
Cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Idei și recomandări
3
Fetiță neglijată se uită tristă pe fereastră
Studiu: Neglijarea în copilărie afectează dezvoltarea memoriei de lucru
Știi momentul ăla când intri în cameră și uiți instant ce căutai? Sau când încerci să ții minte ce ai de cumpărat, dar ajungi acasă cu totul… mai puțin ce îți trebuia? Ei bine, memoria de lucru e implicată în toate astea.......
Studiu: Neglijarea în copilărie afectează dezvoltarea memoriei de lucru
4
Tată și fiul stau pe canapea și discută
Lecțiile pe care tații ar trebuie să le predea fiilor lor
Știi momentul ăla când îți dai seama că ai început să semeni cu tatăl tău? Fie că e vorba de felul în care te enervezi în trafic sau de cum îți ții ceașca de cafea dimineața, adevărul e că părinții ne modelează mai mult decât......
Lecțiile pe care tații ar trebuie să le predea fiilor lor
5
Fetiță cu părul lung, îmbrăcată cu o bluză verde, stă la masa din bucătărie și se uită pe o carte, iar pe masă sunt împăștiate creioane colorate, iar mama ei stă în picioare și o ceartă
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
Atunci când crești cu părinți care te critică constant, efectele pe termen lung pot fi vizibile cu ușurință. Pe lângă faptul că încrederea în sine este foarte scăzută, îți afectează și relațiile cu cei din jur. Cu mult......
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
6
Copil agresiv
Strategii pentru prevenirea agresivității la copii și când ar trebui solicitat ajutor specializat
Sunt momente în care copilul tău pare un mic vulcan gata să erupă din senin? Aruncă jucării, țipă sau lovește, iar tu nu mai știi dacă e doar o etapă sau un semn că ceva e mai profund? Respiri adânc, numeri până la zece, dar tot......
Strategii pentru prevenirea agresivității la copii și când ar trebui solicitat ajutor specializat
7
O fetiță care joacă cărți
Cum se joacă Crazy Eights: reguli, sfaturi și strategii
Crazy Eights este un joc clasic de cărți, potrivit pentru toate vârstele. Află cum se joacă Crazy Eights și descoperă sfaturi utile care îi vor ajuta pe cei mici să joace și să câștige. Dacă vrei un joc de cărți ușor de învățat,......
Cum se joacă Crazy Eights: reguli, sfaturi și strategii
8
Băiețel blond, îmbrăcat cu cămașă albă și vestă cu carouri roșii și albe, stă cu o mână ridicată și cu degetul arătător indică spre un bec desenat cu alb și galben, iar deasupra capului sunt desenate mai multe becuri cu cretă albă, iar în spate are fundal verde
Ajută-ți copilul să-i placă să învețe prin antrenarea creierului
Atunci când este vorba despre procesul de învățare, majoritatea oamenilor cred că inteligența există sau nu există. În realitate, lucrurile nu stau chiar așa pentru că ea poate fi dezvoltată prin exercițiu. Ajută-ți copilul să-i......
Ajută-ți copilul să-i placă să învețe prin antrenarea creierului
Parteneri
Cele mai noi
Un bol alb plin cu supă de primăvară cu legume și carne de pui
15 mai, 09:39
Supă de primăvară cu legume și carne de pui
Supă de primăvară cu legume și carne de pui
Cum amenajezi camera copilului tău în funcție de vârstă și tipul locuinței
12 mai, 15:10
(P) Cum amenajezi camera copilului tău în funcție de vârstă și tipul locuinței: de la bebeluș la adolescent în câțiva pași. 
(P) Cum amenajezi camera copilului tău în funcție de vârstă și tipul locuinței: de la bebeluș la adolescent în câțiva pași. 
mână de femeie și mână de bărbat pe un fundal deschis la culoare cu un test de sarcină
12 mai, 09:40
Testul de sarcină fals-negativ. De ce apare și ce spun specialiștii
Testul de sarcină fals-negativ. De ce apare și ce spun specialiștii
Carucioare practice: O mamă își plimbă copilul în cărucior.
28 aprilie, 18:58
(P) Primii pași în rolul de mamă: ce ai cu adevărat nevoie și ce poți lăsa deoparte
(P) Primii pași în rolul de mamă: ce ai cu adevărat nevoie și ce poți lăsa deoparte
Copil își roade unghiile
21 aprilie, 09:56
Diferența dintre tulburarea obsesiv-compulsivă și ticuri la copii
Diferența dintre tulburarea obsesiv-compulsivă și ticuri la copii
Cum să echipezi un copil pentru orele de sport de la școală
17 aprilie, 17:44
(P) Cum să echipezi un copil pentru orele de sport de la școală?
(P) Cum să echipezi un copil pentru orele de sport de la școală?
Închide