Pe măsură ce observăm cum experiențele noastre diferă de cele ale părinților noștri, tații moderni de astăzi se remarcă prin dorința de a petrece mai mult timp cu copii lor. Cândva văzuți ca figuri disciplinare, tații joacă acum un rol mult mai profund când vine vorba de parenting.
„Tații mileniali” petrec mai mult timp cu copiii lor
Cu cât un tată este mai implicat, afectuos și mai susținător cu atât beneficiile de dezvoltare sunt mai mari pentru copiii săi, cognitiv, emoțional, social și nu numai.
Studiile arată că 97% dintre tați își asumă sarcina de a schimba scutece. Procentajul a crescut în comparație cu procentajul de 60% înregistrat într-un studiu din 1982.
Acest act de bază de îngrijire, pe lângă altele similare, reprezintă începutul unei relații mult mai puternice între tată și copil. Între 1989 și 2014 s-a înregistrat o creștere cu 70% a taților care aleg să rămână acasă și să crească copiii.
În ultimele decenii, rolurile de gen s-au schimbat de la tradițiile de lungă durată. Acest lucru a întărit acceptarea socială a taților care stau acasă. În prezent, 17% dintre părinții care stau acasă sunt tați, iar 24% dintre acești tați stau acasă în primul rând pentru a avea grijă de copii.
Concediul de paternitate a devenit tot mai frecvent printr bărbați. Timpul de legătură după naștere este văzut ca o parte integrantă a paternității.
Începând cu 1990, de aproape patru ori mai mulți tați aleg să ia concediu de paternitate după nașterea copiilor lor. „Tații mileniali” își doresc să petreacă mai mult timp cu copiii lor.
Studiile arată că tații petrec de trei ori mai mult timp cu copii lor decât acum 50 de ani. În prezent, tații petrec peste 75 de minute pe zi cu copiii lor. În anii 60, studiile estimau că în medie tații petrec doar 25 de minute pe zi cu copiii lor.
Acest lucru se datorează parțial mentalității în creștere că a fi un tată bun este unul dintre cei mai importanți factori ai identității de sine pentru tații de azi.
Cum s-a schimbat comportamentul „taților mileniali” în ultimul timp
Modelele moderne de paternitate apar tot mai des pe social media. Acestea susțin ideea că a fi tată implicat este una dintre cele mai mari realizări din viața unui bărbat. În 2016, s-a raportat că tații petrec de trei ori mai mult timp îngrijindu-și copiii decât tații în 1965.
În medie, opt ore pe săptămână sunt petrecute pentru îngrijirea copiilor și zece ore contribuind la treburile casnice. Copiii au un model mai echilibrat al propriilor identități. Totodată ei au și o încredere în sine și un sentiment de bine sportit. Deși cu siguranță mai frecvent decât în anii 60, numărul taților care cresc singuri copii este în creștere.
Bărbații reprezintă acum 25% dintre părinții singuri, un număr care crește odată cu factori precum schimbările în sistemul juridic sau creșterea nașterilor extraconjugale. Odată cu implicarea tot mai mare a „taților mileniali”, bărbații încep să se confrunte cu procovări întâlnite și de mamele care lucrează.
Mulți bărbați încep cred că ar trebui să fie susținătorii familiei, dar sunt răniți de dorința lor de a sta mai mult timp cu copii lor. Studiile arată că 50% dintre tații care lucrează cu normă întreagă simt că petrec prea puțin timp cu copii lor.
Paternitatea a progresat semnificativ în doar câteva generații, arată rapoartele. Pe măsură ce tații se gândesc la rolul lor în educația unui copil, aceștia își doresc să se implice din ce în ce mai mult în viața micuțului său.