Reclamă

Adenovirusurile. Ce le cauzează și cum se tratează

Adenovirusurile sunt un grup de virusuri comune care infectează mucoasa ochilor, căile respiratorii și plămânii, intestinele, tractul urinar și sistemul nervos. Acestea provoacă simptome ușoare de răceală sau de gripă caracterizate de febră, tuse, dureri de gât, diaree și conjunctivită.

Publicat: 21 iulie 2023, 10:23 / Actualizat: 21 iulie 2023, 12:25
Un băiețe în tricou alb cu dungi albastre care strănută
Adenovirusurile sunt frecvente în locurile cu grupuri mari de copii, cum ar fi grădinițele și școlile / Shutterstock

Sunt foarte contagioase și apar mai des la copii. Adenovirusurile sunt frecvente în locurile cu grupuri mari de copii, cum ar fi grădinițele și școlile. Se răspândesc cu ușurință când cineva care este infectat tușește sau strănută. Picăturile care conțin virusul zboară în aer, apoi aterizează pe suprafețele pe care copiii le ating.

Adenovirusurile: semne și simptome

Există mai multe tipuri de adenovirusuri, unele dintre ele găsindu-se și la animale, dar oamenii nu le contractează de obicei de la acestea. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Adenovirusurile pot provoca o gamă largă de simptome din diverse boli, acestea incluzând următoarele:

  • Tuse.
  • Febră.
  • Curgerea nasului.
  • Dureri în gât.
  • Dureri de cap.
  • Glande umflate.
  • Conjunctită.
  • Vărsături.
  • Diareea care devine apoasă și începe brusc.
  • Crampe abdominale.
Reclamă

Simptome rare

Simptomele mai puțin frecvente ale infecțiilor cu adenovirus ar putea include infecții ale vezicii urinare sau infecții ale sistemului nervos.

Simptomele unei infecții urinare includ:

Urinare frecventă.

  • Arsuri sau dureri la urinare.
  • Sânge în urină.

Simptomele unei infecții a creierului sau a măduvei spinării (cum ar fi meningita și encefalita) pot include:

Reclamă
  • Greață și vărsături.
  • Febră.
  • Dureri de cap.
  • Rigiditate a gâtului.

Cauzele adenovirusurilor

Adenovirusurile sunt agenți infecțioși care se răspândesc de la o persoană infectată la alta. Acestea pot provoca boli ușoare (cum ar fi o infecție respiratorie) și, mai rar, boli grave (cum ar fi meningita). Sfârșitul iernii, primăvara și începutul verii sunt cele mai frecvente anotimpuri pentru infecțiile cu adenovirus, deși acestea pot apărea oricând în timpul anului. 

La copii, adenovirusurile se răspândesc în mod obișnuit prin:

  • Infecțiile respiratorii se răspândesc atunci când lichidul din gură, gât sau plămâni care conține virusul este expulzat prin tuse sau strănut asupra unei alte persoane.
  • Adenovirusurile pot trăi timp de mai multe ore pe jucării, blaturi, mânere de ușă și alte obiecte. Copiii le pot contacta prin atingerea obiectelor contaminate, apoi prin ducerea mâinilor la nas, gură sau ochi, fără a se spăla în prealabil. 
  • Infecțiile tractului digestiv se răspândesc prin transmitere orală-fecală. Asta înseamnă că cei mici nu se spală corect pe mâini după ce au folosit baia sau au mâncat alimente sau au băut apă contaminate.

Copiii cu vârste cuprinse între 6 luni și 2 ani care se află în creșe și grădinițe sunt cei mai susceptibili de a contracta infecții cu adenovirus. La copiii cu vârsta sub 5 ani, infecțiile cu adenovirus afectează cel mai frecvent tractul digestiv. 

Cum se diagnostichează adenovirusurile

Atunci când copilul nu se simte bine, medicul ar putea cere probe din diferite regiuni ale corpului (cum ar fi ochii, gâtul, scaunul, sângele sau urina), pentru a identifica prezența adenovirusurilor. Pentru diagnosticarea adenovirusurilor recoltarea ar trebui să se facă în termen de șapte zile de la debutul simptomelor.

Infecții respiratorii

În acest caz, pentru a evalua agentul patogen (germenul) care stă la baza unei infecții respiratorii, se va obține o probă prin tamponarea părții din spate a gâtului, prin nas sau prin gură. 

De asemenea, medicul poate solicita o probă de spută. Acest lucru implică tusea cu mucus pentru evaluarea de laborator. 

În anumite circumstanțe, ar putea fi solicitată și o probă de sânge pentru a diagnostica adenovirusurile.

Infecții oculare cu adenovirusuri

Dacă există dovezi clinice ale unei conjunctivite sau ale unei infecții oculare ale corneei, se va lua o probă de tampon conjunctival, pentru evaluarea de laborator.

Tratarea adenovirusurilor la copii

Nu există un tratament medical specific (cum ar fi medicația antivirală) pentru a trata o infecție cu adenovirus. Tratamentul medical este de ajutor ameliorarea simptomelor, iar o bună hidratare prevenirea complicațiilor (cum ar fi deshidratarea).

Sunt câteva lucruri pe care le poți face pentru a-ți ajuta copilul să se simtă mai bine, prevenind complicațiile grave ale infecției. Aceste intervenții depind de vârsta, simptomele și starea generală de sănătate a copilului.

  • Încurajează consumul de lichide. Apa, laptele praf, laptele matern sau lichidele care conțin electroliți sunt recomandate pentru rehidratarea copiilor. Dacă vezi că nu poate reține lichidele, ar putea fi necesara spitalizarea, pentru a i se administra lichide și electroliți intravenos. Evită să dai copiilor mici zaharuri, băuturi carbogazoase sau energizante și sucuri cu îndulcitori, pentru rehidratare.
  • Încurajează o alimentație sănătoasă, după cum sunt tolerate. Dacă are diaree, roagă medicul să îți dea o listă cu tipurile de alimente care ajută ca aceasta să se oprească.
  • Administrează medicamente prescrise de medic pentru a trata simptomele, cum ar fi inhalatoarele (bronhodilatatoare), care ajută la deschiderea căilor respiratorii și îmbunătățesc fluxul de oxigen în plămâni. Bronhodilatatoarele pot fi, de asemenea, administrate prin intermediul unui mini-nebulizator.

Prevenirea adenovirusurilor

Există câteva modalități obișnuite de a ajuta la prevenirea îmbolnăvirii din cauza virusului, acestea includ:

  • Spălarea meticuloasă a mâinilor (cel puțin 20 de secunde, apoi clătește-i mâinile cu apă cât mai caldă posibil).
  • Evitarea atingerii feței, ochilor, nasului sau gurii (cu excepția cazului în care tocmai mâinile sunt abia spălate).
  • Evitarea contactului apropiat cu persoanele bolnave.
  • Nu scoate copilul din casă acasă atunci când este bolnav. Roagă-l să-și acopere gura atunci când tușește sau strănută.
  • Evitarea împărțirii paharelor și a tacâmurilor (pentru a contribui la protejarea celorlalți de infecție).
Te-ar mai putea interesa și
Medic îmbrăcat în halat albastru, cu stetoscopul în urechi, care ascultă plămânii, unui copil, care are tricou gri și jeanși, și stă cu spatele, pentru a verifica pneumonia la copii
Pneumonia la copii. Care sunt principalele simptome și cum poate fi tratată
Pneumonia la copii. Care sunt principalele simptome și cum poate fi tratată
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Tată își ține bebelușul în brațe și-l privește
6 trăsături pe care bebelușii le moștenesc de la tata
Te-ai uitat vreodată la bebelușul tău și ai avut senzația că îl vezi pe tatăl lui în miniatură? Nu e doar o impresie! Genetica joacă un rol fascinant în determinarea trăsăturilor fizice și comportamentale ale copilului. Iar unele......
6 trăsături pe care bebelușii le moștenesc de la tata
2
Un grup de copii care joacă jocuri de dezvoltare a gândirii logice
Cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Idei și recomandări
Pe măsură ce timpul se schimbă și tehnologia avansează, este nevoie și de o schimbare în viața celor mici. Descoperă și tu cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Jocurile reprezintă cea mai bună metodă pentru......
Cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Idei și recomandări
3
Fetiță neglijată se uită tristă pe fereastră
Studiu: Neglijarea în copilărie afectează dezvoltarea memoriei de lucru
Știi momentul ăla când intri în cameră și uiți instant ce căutai? Sau când încerci să ții minte ce ai de cumpărat, dar ajungi acasă cu totul… mai puțin ce îți trebuia? Ei bine, memoria de lucru e implicată în toate astea.......
Studiu: Neglijarea în copilărie afectează dezvoltarea memoriei de lucru
4
Tată și fiul stau pe canapea și discută
Lecțiile pe care tații ar trebuie să le predea fiilor lor
Știi momentul ăla când îți dai seama că ai început să semeni cu tatăl tău? Fie că e vorba de felul în care te enervezi în trafic sau de cum îți ții ceașca de cafea dimineața, adevărul e că părinții ne modelează mai mult decât......
Lecțiile pe care tații ar trebuie să le predea fiilor lor
5
Copil își roade unghiile
Diferența dintre tulburarea obsesiv-compulsivă și ticuri la copii
Te-ai întrebat vreodată ce face diferența dintre tulburarea obsesiv-compulsivă și ticuri la copii la copii? De multe ori, e greu să le diferențiezi, dar înțelegerea acestora poate face o mare diferență în abordarea corectă și în......
Diferența dintre tulburarea obsesiv-compulsivă și ticuri la copii
6
Fetiță cu părul lung, îmbrăcată cu o bluză verde, stă la masa din bucătărie și se uită pe o carte, iar pe masă sunt împăștiate creioane colorate, iar mama ei stă în picioare și o ceartă
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
Atunci când crești cu părinți care te critică constant, efectele pe termen lung pot fi vizibile cu ușurință. Pe lângă faptul că încrederea în sine este foarte scăzută, îți afectează și relațiile cu cei din jur. Cu mult......
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
7
Copil agresiv
Strategii pentru prevenirea agresivității la copii și când ar trebui solicitat ajutor specializat
Sunt momente în care copilul tău pare un mic vulcan gata să erupă din senin? Aruncă jucării, țipă sau lovește, iar tu nu mai știi dacă e doar o etapă sau un semn că ceva e mai profund? Respiri adânc, numeri până la zece, dar tot......
Strategii pentru prevenirea agresivității la copii și când ar trebui solicitat ajutor specializat
8
Băiețel blond, îmbrăcat cu cămașă albă și vestă cu carouri roșii și albe, stă cu o mână ridicată și cu degetul arătător indică spre un bec desenat cu alb și galben, iar deasupra capului sunt desenate mai multe becuri cu cretă albă, iar în spate are fundal verde
Ajută-ți copilul să-i placă să învețe prin antrenarea creierului
Atunci când este vorba despre procesul de învățare, majoritatea oamenilor cred că inteligența există sau nu există. În realitate, lucrurile nu stau chiar așa pentru că ea poate fi dezvoltată prin exercițiu. Ajută-ți copilul să-i......
Ajută-ți copilul să-i placă să învețe prin antrenarea creierului
Cele mai noi
O fetiță care joacă cărți
8 mai, 09:50
Cum se joacă Crazy Eights: reguli, sfaturi și strategii
Cum se joacă Crazy Eights: reguli, sfaturi și strategii
Carucioare practice: O mamă își plimbă copilul în cărucior.
28 aprilie, 18:58
(P) Primii pași în rolul de mamă: ce ai cu adevărat nevoie și ce poți lăsa deoparte
(P) Primii pași în rolul de mamă: ce ai cu adevărat nevoie și ce poți lăsa deoparte
Cum să echipezi un copil pentru orele de sport de la școală
17 aprilie, 17:44
(P) Cum să echipezi un copil pentru orele de sport de la școală?
(P) Cum să echipezi un copil pentru orele de sport de la școală?
Fetiță este încântată de porția de paste cu legume
7 aprilie, 16:22
Rețete de mâncăruri vegetariene pentru copii
Rețete de mâncăruri vegetariene pentru copii
Un tată care îi dă mâncare copilului
2 aprilie, 06:53
Fraze comune pe care tații le spun copiilor lor și care, de fapt, sunt forme de manipulare, potrivit specialiștilor
Fraze comune pe care tații le spun copiilor lor și care, de fapt, sunt forme de manipulare, potrivit specialiștilor
Un copil care face teme cu mama sa
1 aprilie, 07:06
De ce copiii gifted se simt nemotivați sau se levenesc
De ce copiii gifted se simt nemotivați sau se levenesc
Închide