Calculator de sarcină Sarcina pe săptămâni

Sarcină

Bebeluși

Copii

Familie

Sănătate

Noutăți Cele mai recente DePărinți

Alimente care pot fi nesigure pentru copilul tău. Ce produse recomandă nutriționiștii să eviți

Nutriționiștii au întocmit o listă cu alimente care pot fi nesigure pentru copilul tău. Specialiștii recomandă să eviți aceste produse pentru a nu-l pune pe cel mic în pericol. Alimentele au fost împărțite pe categorii, iar acestea avertismente se adresează părinților care au copii cu vârste cuprinse între 1 și 5 ani.

Nutriționiștii au întocmit o listă cu alimente care pot fi nesigure pentru copilul tău. Specialiștii recomandă să eviți aceste produse / Shutterstock

Pe măsură ce copilul crește, acesta poate fi tot mai curios să încerce din alimentele pe care le mănânci și tu. Cu toate acestea, nutriționiștii sunt de părere că nu toate alimentele sunt sigure pentru un copil la orice vârstă.

Alimente care pot fi nesigure pentru copilul tău

Alimentația copilului poate fi o provocare pentru un părinte la început de drum. Uneori poate fi dificil să-ți dai seama ce produse sunt sănătoase pentru cel mic.

Lucrurile se complică în momentul în care începi diversificarea. În astfel de momente poți apela la sfaturile medicului tău pediatru. Diversificarea poate fi o etapă cu multe provocări pentru un părinte.

Reclamă

Alimente de evitat pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 12 luni și 24 de luni

Primele luni din viața copilului sunt cruciale pentru buna dezvoltare a acestuia. Pentru ca micuțul tău să crească sănătos, tu trebuie să îi asiguri necesarul de nutrienți.

În prima etapă a vieții, copilul consumă în cea mai mare a parte a timpului lapte.

Dacă mămica nu poate alăpta, atunci apare o mică problemă pentru aceasta. În colaborare cu medicul pediatru, aceasta trebuie să aleagă un tip de lapte potrivit nevoilor bebelușului său. Iată ce alimente recomandă specialiștii de la Babycenter să eviți pentru această categorie de vârstă.

Lapte cu conținut scăzut de grăsimi

Majoritatea copiilor mici au nevoie de grăsimea și caloriile laptelui integral pentru creștere și dezvoltare. Odată ce micuțul a împlinit doi ani, dacă nu are probleme de creștere, poți începe să-i dai lapte cu conținut scăzut de grăsimi.

Reclamă

Totuși, dacă cel mic este expus riscului de obezitate, medicul poate recomanda introducerea laptelui cu conținut scăzut de grăsimi înainte de vârsta de doi ani.

Zahăr adăugat

Copiii sub doi ani nu ar trebui să consume alimente care conțin zahăr, spun specialiștii de la Departamentul Agriculturii din SUA și Departamentul de Sănătate și Servicii Umane. Produsele care conțin zahăr și siropuri nu ar trebui să fie oferite copiilor.

Prea mult zahăr adăugat în alimentația copiilor este legat adesea de riscul de obezitate și riscul pentru viitoare probleme de sănătate, cum ar fi diabetul și bolile de inimă.

Specialiștii recomandă să verifici cu atenție eticheta nutrițională a alimentelor ambalate.

Alimente nepasteurizate

Specialiștii sunt de părere că cei mici nu ar trebui să consume suc sau cidru nepasteurizat. Totodată, nutriționiștii spun că cei mici nu ar trebui să consume lactate nepasteurizate.

Acestea pot conține bacterii și paraziți dăunători care pot duce la apariția problemelor de sănătate.

Alimente bogate în sodiu

Sodiul este un nutrient esențial pentru organism. Cel mai adesea aceste este consumat sub formă de sare. Cu toate acestea, prea mult sodiu poate fi dăunător pentru un copil.

Copiii de această vârstă ar trebui să nu consume mai mult de 1,200 mg de sodiu pe zi, spun specialiștii de la Parents.com.

Bucăți prea mari de alimente

Alimentele solide, în bucăți prea mari, pot rămâne blocate și pot duce la sufocarea copilului.

Academia Americană de Pediatrie recomandă părinților să taie alimentele în bucăți mici, potrivite pentru copilul lor, Chiar și fructele mici, precum strugurii și roșiile cherry ar trebui tăiate în sferturi înainte de a fi servite celui mic.

Legume crude

Legumele crude se află și ele pe lista de alimente care pot fi periculoase pentru copii. Alimentele crude reprezintă un pericol de sufocare.

Specialiștii recomandă gătirea legumelor, cum ar fi morcovii, țelina și broccoli, iar mai apoi mărunțirea acestora înainte de servire.

Nuci și semințe

Specialiștii recomandă îndepărtarea sâmburilor din fructele proaspete, cum ar fi pepenele verde, piersici, prune și cireșe înainte de a fi servite.

Copilul nu ar trebui să fie hrănit cu nuci sau semințe, cum ar fi semințele de floarea-soarelui sau de dovleac. Semințele pot fi prea mici pentru copilul care face parte din această categorie de vârstă.

Alimente tari, crocante sau lipicioase

Nucile, floricelele și covrigeii pot reprezenta un pericol de sufocare pentru cei mici.

De asemenea, guma de mestecat și alimentele lipicioase, cum ar fi bomboanele gumate și fructele uscate, se pot bloca în gâtul copilului.

Brânza topită, care nu e tăiată corespunzător poate fi, de asemenea, un pericol de sufocare.

Untul de arahide

Untul de arahide și alte unturi de nuci pot fi dificile de înghițit de către un copil care se află în această categorie de vârstă. Specialiștii nu recomandă să servești untul cu lingurița.

Acesta poate fi întins într-o cantitate foarte mică pe o felie subțire de pâine sau pe biscuiți.

Alimente de evitat pentru copiii cu vârste cuprinse între 24 de luni până la 5 ani

Copiii cu vârste cuprinse între 24 până la 48 de luni au o altă listă de alimente pe care nu ar trebui să le consume. Mai jos găsești sfaturile oferite de nutriționiștii de la Parents.com.

Alimete cu prea mult zahăr adăugat

Sugestiile nutriționiștilor spun că micuții cu vârste peste 2 ani nu ar trebui să primească mai mult de 10% din caloriile consumate zilnic din zahăr adăugat.

Pentru un copil mediu de această vârstă, acesta nu înseamnă mai mult de 24 de grame de zahăr.

Acest lucru poate fi rezumat la două batoane granola tipice sau o porție de iaurt cu arome din comerț.

Alimente nepasteurizate

Nici copiii care sunt în această categorie de vârstă nu ar trebui să consume alimente nepasteurizate.

Acestea pot conține bacterii și paraziți care pot duce la apariția problemelor de sănătate.

Prea mult sodiu

Orientările nutriționale recomandă copiilor cu vârste cuprinse între 2 și 3 ani să nu consume mai mult de 1.200 de mg de sodiu pe zi.

Acesta poate crește la 1.500 de mg de sodiu pe zi pentru copiii care au peste 4 ani. Îaninte de a-i oferi copilului tăi un aliment, încearcă să citești cu atenție eticheta de pe alimente.

Alimente care pot reprezenta un pericol de sufocare

Chiar dacă copilul tău devine mai atent în procesul de masticație, există totuși șanse ca acesta să se sufoce cu mâncarea lui.

Pentru a evita pericolele de sufocare enumerate anterior, încearcă să pregătești alimentele cu grijă și să-i explici copilului cât de important este să mănânce fără să facă o altă activitate în același timp. 

Reclamă
Reclamă
Te-ar mai putea interesa și
Sarcina după 40 de ani: riscuri și beneficii pentru sănătatea ta, dar și a copilului
Sarcina după 40 de ani: riscuri și beneficii pentru sănătatea ta, dar și a copilului
Când poți introduce strugurii în alimentația copilului tău. Sfaturi utile pentru diversificare
Când poți introduce strugurii în alimentația copilului tău. Sfaturi utile pentru diversificare
Ce cauzează un nas înfundat la copiii mici? Când este momentul să apelezi la un specialist
Ce cauzează un nas înfundat la copiii mici? Când este momentul să apelezi la un specialist
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
7 expresii pe care psihologii îi sfătuiesc pe părinți și bunici să nu le folosească cu copilul mijlociu
Copilul mijlociu, crescând la mijloc, între un frate mai mare și unul mai mic, poate să se simtă adesea pierdut în dinamica familiei. Acesta poate experimenta o varietate de emoții: de la nevoia de atenție, la competiție și până la......
7 expresii pe care psihologii îi sfătuiesc pe părinți și bunici să nu le folosească cu copilul mijlociu
2
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
3
Rinita alergică la copii: cauze, simptome, tratament
Rinita alergică este o reacție care are loc în ochi, nas și gât atunci când alergenii din aer declanșează eliberarea de histamină în organism. Histamina provoacă mâncărime, umflături și acumularea de lichid în interiorul căilor......
Rinita alergică la copii: cauze, simptome, tratament
4
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
Noii părinți sunt absolut surprinși de zgomotele pe care le scot bebelușii în primele săptămâni de viață. Multe dintre ele apar din cauza gazelor intestinale, care îi deranjează, făcându-i neliniștiți și influențându-le somnul și......
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
5
Gestionarea banilor: cum îl înveți pe copil despre valoarea banilor
Educația financiară este o abilitate  pe care copiii ar trebui să o dezvolte încă din primii ani de viață. Înțelegerea banilor și a valorii lor îi ajută pe cei mici să ia decizii financiare înțelepte. Gestionarea banilor îi poate......
Gestionarea banilor: cum îl înveți pe copil despre valoarea banilor
Parteneri
Cele mai noi
27 septembrie, 06:43
Pierderea apetitului în timpul sarcinii: cum gestionezi situația
Pierderea apetitului în timpul sarcinii: cum gestionezi situația
25 septembrie, 07:40
Cum se poate trata candidoza în sarcină. Care sunt simptomele și când să mergi la medic
Cum se poate trata candidoza în sarcină. Care sunt simptomele și când să mergi la medic
24 septembrie, 07:18
Când poți introduce strugurii în alimentația copilului tău. Sfaturi utile pentru diversificare
Când poți introduce strugurii în alimentația copilului tău. Sfaturi utile pentru diversificare
24 septembrie, 07:06
Vitamina C pentru bebeluși. Când este recomandat să o administrezi
Vitamina C pentru bebeluși. Când este recomandat să o administrezi
23 septembrie, 07:34
Sarcina și dizabilitățile fizice: tot ce trebuie să știi
Sarcina și dizabilitățile fizice: tot ce trebuie să știi
23 septembrie, 06:04
Somnambulismul la copii: Iată cum să îți dai seama și ce să faci
Somnambulismul la copii: Iată cum să îți dai seama și ce să faci