Calculator de sarcină Sarcina pe săptămâni

Sarcină

Bebeluși

Copii

Familie

Sănătate

Noutăți Cele mai recente DePărinți

Când ar trebui să începi să iei vitaminele prenatale. E indicat să începi mai devreme decât crezi

Există o mulțime de limite cu privire la tipurile de medicamente și suplimente pe care le poți lua în timpul sarcinii, dar vitaminele prenatale nu sunt doar permise, ci sunt recomandate cu tărie. Când ar trebui să începi să iei vitaminele prenatale și care sunt sfaturile specialiștilor.

Publicat: 18 august 2023, 07:13
Un complex bun de vitamine ajută la sănătatea ta și a copilului, asigurându-te că amândoi primiți toți nutrienții de care aveți nevoie / Shutterstock

Un complex bun de vitamine ajută la sănătatea ta și a copilului, asigurându-te că amândoi primiți toți nutrienții de care aveți nevoie pentru a trece prin cele nouă luni de sarcină.

Dacă vitaminele prenatale sunt pentru mamă și bebeluș, totuși, de ce atât de mulți medici spun viitoarelor mame să înceapă să le ia înainte de sarcină? De asemenea, ai trecut recent în ultima vreme pe lângă culoarul cu vitamine? Este plin de opțiuni.

Când ar trebui să începi să iei vitaminele prenatale

Ești gata să întemeiezi o familie? Pe lângă programarea unei vizite la ginecolog, eliminarea comportamentelor nesănătoase precum fumatul, ar trebui să începi să iei vitamine prenatale.

Nu vei putea prezice cât timp va dura până să rămâi însărcinată. Nici nu vei ști că ai avut succes până la câteva săptămâni după concepție. Vitaminele prenatale sunt o parte importantă a îngrijirii preconcepționale.

Reclamă

Imediat ce afli că ești însărcinată

Dacă nu iei deja vitamine prenatale, ar trebui să le iei în considerare imediat ce ai un test de sarcină pozitiv. Ginecologul poate sugera o anumită marcă, dar nu trebuie să aștepți. Fiecare zi contează când ești în primul trimestru de sarcină.

Sarcina solicită mult organismul mamei. Fătul este de fapt o scurgere majoră a resurselor naturale ale corpului tău. Acesta este motivul pentru care în acele 9 luni te vei confrunta cu stări de greață, epuizare, dureri, crampe, vei fi capricioasă, plângăcioasă și uitucă.

Bebelușul primește toți nutrienții de care are nevoie direct de la tine. Așa că, este ușor să te confrunți cu deficit de vitamine și minerale importante în timpul sarcinii. Este mult mai ușor să te asiguri că corpul primește ceea ce are nevoie pentru a vă hrăni pe amândoi dacă începi înainte ca bebelușul să fie conceput.

Reclamă

Gândește-te la asta ca la construirea unei rezerve. Dacă ai mai mult decât cantitatea suficientă de vitamine și nutrienți de care ai nevoie, atunci poți da din acele vitamine și nutrienți și copilului în continuă creștere.

Care sunt cei mai importanți nutrienți din vitaminele prenatale

Deși este important să ai un echilibru complet de vitamine și nutrienți în timpul sarcinii, unele sunt cu adevărat importante. Acestea ajută copilul să-și formeze organe vitale și sisteme ale corpului. Multe încep să se dezvolte chiar din primele săptămâni de sarcină.

Potrivit specialiștilor, aceștia sunt cei mai importanți nutrienți de care ai nevoie:

Acid folic

Bunicul nutrienților prenatali, această vitamina B este responsabilă pentru crearea tubului neural al bebelușului sau a structurii care formează în cele din urmă creierul și coloana vertebrală. Fără un tub neural complet dezvoltat, un copil s-ar putea naște cu spina bifida sau anencefalie.

Din fericire, experții sunt cu toții de acord aici. Suplimentele de acid folic cresc în mod semnificativ probabilitatea unei dezvoltări sănătoase a tubului neural. Academia Americană de Pediatrie a susținut de multă vreme că acidul folic poate reduce defectele tubului neural cu cel puțin 50 la sută.

Tubul neural se închide în primele 4 săptămâni după concepție. Este adesea înainte sau imediat după ce o femeie își dă seama că este însărcinată.

Deoarece acidul folic este atât de eficient, dar numai dacă obții suficient la momentul potrivit, Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor recomandă ca toate femeile active sexual aflate la vârsta fertilă să ia 400 micrograme (mcg) de acid folic zilnic.

În acest fel, îl vei avea atunci când ai nevoie. Odată ce ai sarcina confirmată, vei avea nevoie de cel puțin 600 mcg pe zi.

Fier

Fierul furnizează fătului sânge și oxigen, ajută la formarea placentei și oferă volumul de sânge suplimentar de care ai nevoie pe parcursul sarcinii. Deoarece femeile însărcinate sunt predispuse la anemie, suplimentarea cu fier asigură, de asemenea, că ai cantitatea potrivită de globule roșii în sânge.

Anemia în timpul sarcinii este asociată cu rate mai mari de naștere prematură și greutate mică la naștere a bebelușului.

Calciu

Bebelușul tău petrece mult timp în uter, formându-și oasele și dinții. Pentru a realiza acestea, ei au nevoie de mult calciu, ceea ce înseamnă că tu ai nevoie și de mai mult calciu.

Dacă nu obții suficient calciu, copilul va lua tot ce are nevoie direct din oase în timpul sarcinii și alăptării. Acest lucru poate duce la slăbirea osoasă temporară.

Efecte secundare ale administrării vitaminelor prenatale dacă nu ești însărcinată

În general, vitaminele și nutrienții incluse în prenatale nu vor provoca efecte secundare dăunătoare. Dacă ar face-o, femeile însărcinate nu ar fi încurajate să le ia.

Acestea fiind spuse, vitaminele prenatale conțin niveluri de nutrienți specifice femeilor însărcinate, ceea ce înseamnă că nu sunt întotdeauna cea mai bună alegere pe termen lung pentru femeile care nu sunt însărcinate.

Nevoile de fier, de exemplu, cresc de la 18 miligrame la 27 de miligrame în timpul sarcinii. În timp ce efectele secundare pe termen scurt ale unei cantități prea mari de fier includ tulburări gastro-intestinale, cum ar fi constipația și greața.

Dacă nu ești însărcinată sau nu planifici o sarcină, poți omite vitaminele prenatale până când ai cu adevărat nevoie de ele.

Beneficii suplimentare ale vitaminelor prenatale

Unele celebrități spun că vitaminele prenatale sunt secretul pielii lor strălucitoare și al părului cu mult volum, deoarece conțin biotină, una dintre cele mai importante vitamine B.

Și zvonurile despre puterea de creștere a părului, unghiilor și pielii datorită biotinei au circulat pentru totdeauna. Mulți oameni iau suplimente de biotină tocmai din acest motiv.

Pe lângă biotină, totuși, există și câteva beneficii suplimentare ale vitaminelor prenatale. Dacă iei un complex cu DHA, de exemplu, vei primi un plus de acizi grași omega-3 care pot ajuta creierul și ochii bebelușului să se dezvolte.

De asemenea, poți obține iod care reglează tiroida, ce poate ajuta la dezvoltarea sistemului nervos al copilului. În cele din urmă, există unele cercetări care indică faptul că administrarea de vitamine prenatale poate crește șansele de sarcină.

Pentru a fi clar, vitaminele prenatale nu sunt un remediu magic pentru problemele de infertilitate și a rămâne însărcinată nu este la fel de simplu ca atunci când iei o pastilă. Dar mulți dintre nutrienții incluși în vitaminele prenatale reglează sistemele organismului responsabile cu obținerea unei sarcini.

Cum poți alege cele mai bune vitamine prenatale

Există modalități prin care poți minimiza unele dintre efectele mai neplăcute ale lor.

Dacă ai probleme de digestie după ce ai început să iei vitamine prenatale, întreabă medicul despre un alt sortiment. Uneori, un un anumit tip de vitamine prenatale îți poate da efecte neplăcute și schimbări majore în organism.

Încearcă o metodă diferită. Prenatalele sunt adesea disponibile sub formă de capsule, băuturi, gume și chiar shake-uri de proteine. Ingerarea lor într-un mod diferit poate ajuta procesul digestiv.

Bea multă apă înainte și după. Dacă te confrunți cu constipația, asigură-te că ai sistemul gastrointestinal "curat". De asemenea, poți adăuga un supliment de fibre, dar numai după ce ai primit recomandare de la medic.

Experimentează alte feluri de mâncare. Dacă vitaminele îți fac greață, încearcă să le iei cu sau fără alimente. Pentru unii oameni, a lua vitamine pe stomacul gol este iritant. Alții constată că le pot lua doar pe stomacul gol.

Reclamă
Te-ar mai putea interesa și
Lucruri pe care copiii și le amintesc toată viața despre părinții lor
Lucruri pe care copiii și le amintesc toată viața despre părinții lor
Cum îți înveți copilul să se spele pe mâini. Un ghid simplu și util
Cum îți înveți copilul să se spele pe mâini. Un ghid simplu și util
La cât timp după naștere poți rămâne însărcinată. Ce spun specialiștii
La cât timp după naștere poți rămâne însărcinată. Ce spun specialiștii
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Durerile de creștere la copiii mici și mari
Durerile de creștere la copiii mici și mari sunt un fenomen comun care afectează mulți micuți în timpul dezvoltării lor. Acestea pot fi o sursă de disconfort, dar, de cele mai multe ori, nu indică probleme medicale grave.  Durerile de......
Durerile de creștere la copiii mici și mari
2
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
3
Care sunt cauzele depresiei la copii și cum poate fi gestionată
Fiecare copil are stări emoționale mai bune sau mai puțin bune. Dar pentru unii copii, a se simți deprimat pentru mai mult de câteva săptămâni poate fi un semn de depresie. Depresia la copii este o tulburare de dispoziție care duce la......
Care sunt cauzele depresiei la copii și cum poate fi gestionată
4
De ce își arcuiesc bebelușii spatele
Pe lângă faptul că plâng atunci când îi supără ceva pe bebeluși, mai fac un gest, destul de înfricoșător pentru părinți, și anume își arcuiesc spatele. Acest lucru este absolut normal, mai ales că până învață să vorbească......
De ce își arcuiesc bebelușii spatele
5
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Parteneri
Cele mai noi
1 septembrie, 07:57
Tot ce trebuie să știi despre obezitatea infantilă
Tot ce trebuie să știi despre obezitatea infantilă
31 august, 07:27
Epidemia de înstrăinare parentală, o îngrijorare pentru experți. De ce decid adulții să renunțe la părinții lor
Epidemia de înstrăinare parentală, o îngrijorare pentru experți. De ce decid adulții să renunțe la părinții lor
31 august, 06:08
Ce este sarcina heterotopică: de ce este periculoasă, cât de des apare și cum este tratată
Ce este sarcina heterotopică: de ce este periculoasă, cât de des apare și cum este tratată
30 august, 07:34
Acomodarea copilului la mediul școlar în funcție de vârstă și etapă
Acomodarea copilului la mediul școlar în funcție de vârstă și etapă
30 august, 07:30
Transpirațiile nocturne în sarcină
Transpirațiile nocturne în sarcină
29 august, 07:48
De ce unii copii se plictisesc la școală. Află care sunt motivele și cum îi poți ajuta
De ce unii copii se plictisesc la școală. Află care sunt motivele și cum îi poți ajuta