Căpșunile pot fi introduse în dieta unui bebeluș în momentul în care acesta începe să primească alimente solide. Acest moment are loc în jurul a șase luni.
Căpșunile variază ca mărime și nu toate pot fi potrivite pentru bebeluși. Există o mulțime de varietăți de încercat, unele de mărimea unghiei tale, altele de mărimea palmei, unele sunt roșii altele sunt albe, unele sunt delicios de dulci, în timp ce altele pot fi acrișoare.
Când poți să-i oferi bebelușului tău căpșuni
Căpșunile sunt pline de vitamina C, care întărește sistemul imunitar și ajută organismul bebelușului să absoarbă mai ușor fierul din alimente.
Căpșuna conține, de asemenea, fibre, care promovează buna sănătate a intestinelor copilului tău. Totodată, căpșunile conțin acid folic care alimentează metabolismul bebelușului, activează energia celulară și activitatea antioxidantă.
Semințele de căpșuni conțin, de asemenea, acizi grași omega-3 pentru a stimula vedere bebelușului, sistemul nervos și dezvoltarea creierului.
Fructul acesta conține 50 de polifenoli, compuși vegetali care acționează ca antioxidanți și agenți antiinflamatori pentru a menține celulele corpului sănătoase.
Căpșunile ar trebui servite sub formă de piure la începutul diversificării. Dulceața de căpșuni nu ar trebui servită bebelușilor, spun specialiștii de la Solidstarts.com. Dulceața de căpșuni este recomandată copiilor care au peste doi ani.
Căpșunile nu sunt considerate un alergen comun
Căpșunile nu sunt considerate un alergen comun, deși conțin anumite proteine alergene. Proteinele din căpșuni care provoacă reacții alergice sunt mai puțin probabil să se găsească în căpșunile albe, spun specialiștii.
Cel mai adesea copii pot dezvolta anumite bubițe în jurul gurii, acesta sunt cauzate de aciditatea fructului. Dacă te temi pentru sănătatea copilului tău, cel mai bine este să te consulți cu medicul specialist. Persoanele cu sindrom de alergie orală pot fi sensibile la căpșuni.
Sindromul de alergie orală provoacă de obicei o mâncărime ușoară, temporară. Gătirea fructelor poate minimiza această reacție alergică, spun specialiștii.
Căpșunile fac parte din familia Rosaceae, iar persoanele sensibile la plantele din această familie pot avea o experiență similară cu consumul de căpșuni.
Atunci când introduci un aliment nou este important să-i oferi copilului o cantitate mică pentru a putea observa dacă există o reacție alergică.
Căpșunile pot fi un pericol de sufocare pentru bebeluși
Căpșunile pot fi un pericol de sufocare pentru bebeluși dacă nu sunt servite corect, spun cei de la Parents.com. Căpșunile tari sunt printre cele mai periculoase.
Pentru a reduce riscul de sufocare, specialiștii recomandă să alegi fructe foarte moi și coapte și să le pregătești pentru a fi servite într-un mod adecvat vârstei copilului tău.
Este important să te asiguri că ai creat un mediu sigur de mâncare pentru cel mic. Pentru copiii care au șase luni este important să servești căpșunile sub forma unui pireu.
Diversificarea alimentației trebuie să se întâmple treptat și să fie făcută în funcție de necesitățile copilului tău.
Ori de câte ori ai o nelămurire legată de diversificare alimentației este bine să te consulți cu medicul tău pediatru. Acesta te va ajuta să stabilești care este cea mai bună alternativă pentru copilul tău.