La naștere, majoritatea bebelușilor au ochii în nuanțe de albastru sau gri, indiferent de genetică sau etnie. Acest lucru se datorează cantității relativ scăzute de melanină prezentă în irisul ochilor la momentul nașterii. Melanina este pigmentul care conferă culoare ochilor, pielii și părului. Nivelul de melanină din iris este determinat genetic și începe să crească după naștere, influențând astfel schimbarea culorii ochilor.
Când se schimbă culoarea ochilor la bebeluși
Schimbarea culorii ochilor începe de obicei când bebelușul are între 3 și 6 luni și poate continua să se modifice până la vârsta de 1 an, sau chiar mai târziu. Procesul este treptat și subtil, astfel că ai putea să nu observi schimbarea de la o zi la alta. În funcție de cantitatea de melanină produsă în acest timp, un bebeluș care la naștere are ochii albaștri ar putea să aibă, ca adult, ochi verzi, căprui sau chiar negri.
Și deși la majoritatea bebelușilor culoarea ochilor se schimbă în primul an de viață, există și cazuri în care culoarea ochilor rămâne neschimbată. De exemplu, bebelușii născuți cu o cantitate mare de melanină în iris pot avea ochii căprui la naștere și așa va și rămâne.
Există, de asemenea, cazuri rare în care culoarea ochilor unui copil se poate schimba sau intensifica chiar și după vârsta de 1 an. Aceste schimbări sunt de obicei subtile și se datorează variațiilor în producția de melanină.
Ce culoare vor avea ochii copilului
Așa cum am specificat, culoarea ochilor la bebeluși este determinată de genetică și este rezultatul combinației genelor moștenite de la ambii părinți. Genetica culorii ochilor este complexă și nu este dictată de o singură genă, ci de mai multe gene care contribuie la producția de melanină în irisul ochilor. Cu cât este mai multă melanină prezentă în iris, cu atât culoarea ochilor va fi mai închisă. Dr. Emily Zepeda, medic oftalmolog pediatru oferă pentru dmei.org o explicație a modului în care genele pot influența culoarea ochilor:
Ochi albaștri: Ochii albaștri sunt de obicei rezultatul unei cantități scăzute de melanină. Dacă ambii părinți au ochii albaștri, este, destul de probabil ca și copilul să aibă ochii albaștri, deoarece trăsătura ochilor albaștri este recesivă.
Ochi verzi: Ochii verzi sunt mai puțin comuni decât ochii albaștri sau căprui. Ei sunt rezultatul unei cantități moderate de melanină. Această culoare poate rezulta dintr-o combinație genetică mai variată, fiind posibilă dacă există o combinație de gene de la părinți care au ochii albaștri, verzi sau chiar căprui.
Ochi căprui: Ochii căprui sunt cei mai comuni și sunt rezultatul unei cantități mari de melanină. Trăsătura pentru ochii căprui este dominantă. Ceea ce înseamnă că dacă cel puțin un părinte are ochii căprui, este posibil ca și copilul să aibă ochii căprui. Asta chiar dacă celălalt părinte are ochii albaștri sau verzi.
De unde vine culoarea ochilor la bebeluși
Pentru a înțelege de unde vine culoarea ochilor la bebeluși, dr. Emily Zepeda susține că e important să înțelegi mai întâi rolul irisului( structura musculară care înconjoară pupila (partea neagră a ochiului) și care controlează cantitatea de lumină care intră în ochi. Irisul are un strat posterior (cunoscut sub numele de epiteliu pigmentar) și un strat frontal (cunoscut sub numele de stromă). Majoritatea oamenilor au o parte maro în epiteliul pigmentar. Cu toate acestea, cantitatea de pigment din stroma este cea care determină culoarea ochilor la bebeluși. "Irisul deține multe melanocite care adăpostesc toată melanina. Ochii albaștri conțin cantități minime de pigment, în timp ce ochii căprui au niveluri ridicate de melanină", spune Dr. Zepeda.
Cu cât melanocitele sunt mai active, cu atât se produce mai multă melanină. Cu alte cuvinte, cei care au ochi de culoare mai deschisă (albaștri sau verzi) nu au un pigment de culoare diferită. Pur și simplu au mai puțin pigment mari decât persoanele cu ochi mai închiși la culoare.
Dr. Zepeda explică, de asemenea, modul în care cantitatea de lumină reflectată de iris determină culoarea ochilor. Ochii de culoare mai deschisă au mai puțină melanină sau deloc care să absoarbă lumina. Prin urmare, mai multă lumină este dispersată pe tot spectrul de culori de către fibrele de colagen pentru ca ochii să pară albaștri sau verzi. Ochii mai închiși la culoare au mai multă melanină și absorb mai multă lumină.
Acest lucru explică de ce ochii unora au nuanțe diferite într-un mediu întunecat, față de unul luminos.
Nu toți bebelușii se nasc cu ochii albaștri
Nu toți bebelușii se nasc cu ochi albaștri. Statisticile arată că ochii albaștri sau gri sunt mai frecvenți întâlniți la copiii albi. La copiii asiatici, de culoare sau hispanici, culoarea ochilor este mai închisă la naștere. Acest lucru are legătură cu istoria familiei și cu locul de unde provin anumite grupuri de oameni.
De exemplu, cei din Africa, America de Sud și America Centrală au un climat mai însorit decât cei din Europa. Organismul stimulează în mod natural producția de melanină ca o măsură de protecție pentru persoanele din aceste medii. De obicei, rezultatul este reprezentat de ochii de culoare mai închisă, precum și de pielea mai închisă la culoare.