Cercetările publicate în Nature Communications, conduse de oamenii de știință Florey, Dr. Wah Chin Boon și profesorul Anne-Louise Ponsonby, susțin ipoteza unei posibile legături între autism și expunerea la substanțele chimice plastice din uter.
Care e legătura între microplastice și autism
Profesorul Ponsonby a spus că cercetătorii au analizat două eșantioane mari de naștere. S-au analizat mai multe mame și băieții lor născuți la Barwon Infant Study (BIS) din Australia și Columbia Center for Children’s Health and Environment din SUA.
„Expunerea la substanțe chimice din plastic în timpul sarcinii a demonstrat deja în unele studii că este asociată cu autismul ulterior la descendenți”, a spus profesorul Ponsonby.
„Munca noastră este importantă pentru că demonstrează unul dintre mecanismele biologice potențial implicate. BPA poate perturba dezvoltarea creierului fetal masculin, controlată de hormoni, în mai multe moduri. Inclusiv prin reducerea la tăcere a unei enzime cheie, aromataza, care controlează neurohormonii. Este deosebit de importantă în dezvoltarea creierului fetal masculin. Aceasta pare să facă parte din puzzle-ul autismului.”
Studiul a examinat copiii cu niveluri mai scăzute ale enzimei aromatază. Din creier, aceasta transformă testosteronul în neuroestrogen, a spus profesorul Ponsonby.
Legătura dintre prezența BPA și autism a fost deosebit de evidentă la prima cincime dintre băieții cu vulnerabilitate la proprietățile de perturbare endocrină ale acestei substanțe chimice. Adică cei cu niveluri mai scăzute ale enzimei aromataze. Studiul a descoperit că băieții din acel grup, care s-au născut din mame cu niveluri mai mari de BPA la sfârșitul sarcinii, au avut:
- 3,5 ori mai multe șanse de a avea simptome de autism până la vârsta de 2 ani.
- de 6 ori mai multe șanse de a avea un diagnostic verificat de autism până la vârsta de 11 ani.
În ambele eșantioane de naștere, dovezile au demonstrat că nivelurile mai ridicate de BPA au fost asociate cu supresia epigenetică (comutarea genelor) a enzimei aromatazei în general.
Impactul BPA este destul de greu de evitat
În munca de laborator, Dr Boon a studiat impactul BPA prenatal asupra șoarecilor.
„Am descoperit că BPA suprimă enzima aromatază. El este asociat cu modificări anatomice, neurologice și comportamentale la șoarecii masculi. Pot fi în concordanță cu tulburarea spectrului autist”, a spus Dr. Boon.
„Este prima dată când a fost identificată o cale biologică. Aceasta ar putea ajuta la explicarea conexiunii dintre autism și BPA”, a mai spus ea.
Profesorul Ponsonby a spus că BPA, bisfenolii similari și alte substanțe chimice din plastic cu efecte de perturbare a sistemului endocrin sunt acum larg răspândite. Ele sunt de asemenea aproape imposibil de evitat.
„Toți ingerăm substanțe chimice din plastic în multe feluri. Prin ingerarea ambalajelor din plastic pentru alimente și băuturi, inhalarea substanțelor folosite la renovarea casei și prin piele din surse precum cosmeticele. Există atât de multe moduri în care aceste substanțe chimice pătrund în corpul nostru. Nu este surprinzător că BPA a fost prezent într-o mare parte din probele de urină ale femeilor pe care le-am studiat. Este important pentru noi să înțelegem cum aceste materiale plastice ne afectează sănătatea”, a spus profesorul Ponsonby.
Echipa a căutat, de asemenea, modalități de a reduce efectul advers al BPA asupra sistemului aromatazei.