Fiecare femeie este diferită atunci când vine vorba despre propria sarcină. Cu toate acestea, există câteva reguli simple după care ar trebui să se ghideze toate. La început este posibil să ai deja foarte multe întrebări. Printre acestea se numără și curiozitatea de a cunoaște ce alimente sunt indicate în primul trimestru.
Ce alimente e indicat să consumi în primul trimestru de sarcină
În orice moment al vieții este indicat să ne hrănim cu cele mai nutritive alimente pentru a avea o dezvoltare sănătoasă. Femeile însărcinate în special au nevoie de mai multă forță pentru a duce până la capăt cele 9 luni pline de provocări în toate sensurile. Nu trebuie să lipsească din meniul zilnic fructele, legumele, lactatele, proteinele și cerealele. Fiecare trebuie consumat într-un număr ideal de porții, în funcție de nevoile fiecăreia.
Nu trebuie să te îngrijorezi dacă nu reușești în fiecare zi să atingi potențialul maxim în ceea ce privește dieta sănătoasă. Probleme precum greața matinală, aversiunea față de unele alimente, oboseala sau accesul limitate la fructe și legume proaspete pot împiedica acest proces. Există totuși câteva trucuri pe care le poți folosi pentru a avea în permanență rețete care să te ajute de-a lungul sarcinii.
Încearcă să pregătești mese ușoare sau să consumi gustări pentru a salva mai mult timp. Aparatele pentru preparat smoothie din fructe congelate pot împiedica greața matinală să se instaleze. Pregătește pachețele de alimente sănătoase, mai ales atunci când prepararea unei cine în adevăratul sens al cuvântului pare imposibilă. Găsește un echilibru între consumul alimentelor gătite acasă, cele din magazine sau chiar cele servite la restaurant. Întotdeauna moderația este cheia, arată cei de la parents.com.
Chiar dacă toată perioada sarcinii este importantă, primul trimestru este crucial pentru dezvoltarea fătului. Fiecare organ se dezvoltă în această perioadă, astfel că poate avea un impact uriaș pe viitor. Experții susțin că o dietă săracă de-a lungul celor 9 luni poate schimba genele unui copil și le pot altera pe cele viitoare, iar generațiile de copii care urmează să aibă la rândul lor probleme de sănătate.
Nutrienții esențiali în primul trimestru de sarcină
Chiar dacă energia fătului din primul trimestru de sarcină nu se compară cu cea de la sfârșitul celor 9 luni, doctorul îți poate recomanda să consumi aproximativ 2.000 de calorii în funcție de nivelul de activitate pe care l-ai avut înainte de a rămâne gravidă. Este important să atingi cele trei mese pe zi, plus două gustări. Corpul îți va spune întotdeauna ceea ce are nevoie, așa că trebuie să îl asculți întocmai.
Dacă nu vrei, nu ai timp sau pur și simplu nu îți este la îndemână să măsori porțiile pe care le consumi, concentrează-te pe calitatea acestora. Vitaminele, mineralele și grăsimile sănătoase au motive specifice pentru care sunt recomandate mai ales în primul trimestru de sarcină. Printre acestea se numără acidul folic, calciul, vitamina D, fierul, omega-3, DHA, colină, vitamina B12, proteine, vitamina C și iod.
Acidul folic este esențial pentru dezvoltarea creierului bebelușului, a craniului acestuia, dar și a coloanei vertebrale. Este una dintre vitaminele B și dacă nu este consumat în sarcină poate duce la apariția defectului de naștere numit spina bifida. Aceasta se produce atunci când tubul neural nu poate să se închidă. Multe dintre cereale sunt bogate în acid folic.
Calciul este important atât pentru dezvoltarea oaselor bebelușului, cât și a mamei. Alături de Vitamina D reușește să aducă o dezvoltare propice. Se găsește în lapte sau orice produse lactate, dar și cereale. Legumele conțin de asemenea acest mineral.
Mai multe sfaturi pentru primul trimestru de sarcină
Denumită și “vitamina soarelui”, vitamina D este produsă de corp atunci când acest este expus la soare. Se găsește în produse precum pește, ouă sau unt. Mămicile care nu au un aport necesar de vitamina D pot ajunge să dezvolte diabet gestațional, spun cei de la zayacare.com. Fierul ajută sângele să circule către fătul în dezvoltare. O dietă echilibrată nu poate acoperi nevoia de fier pe care corpul o cere în timpul sarcinii. Astfel, suplimentele sunt întotdeauna la îndemână în acest sens. Omega-3 sunt grăsimi care se găsesc în semințe și sunt esențiale pentru dezvoltarea optimă a bebelușului. De asemenea, peștele este o sursă concretă de omega-3. Aceste grăsimi împiedică de asemenea depresia post-partum.
Colina este un macronutrient esențial pentru dezvoltarea creierului bebelușului. Putem găsi surse în ouă sau carne de vită. Este indicat atât înainte, cât și în timpul sau după sarcină. Specialiștii recomandă aproximativ 450 mg/zi în timpul sarcinii. Cu toate acestea, este indicat să îți consulți medicul specialist pentru a vedea care sunt nevoile tale personale.
În ceea ce privește proteinele, acestea sunt esențiale pentru toate ființele vii. Se găsesc în carne, legume, ouă și reușesc să ofere sănătate fătului. Surse de Vitamina C găsim în fructe. Aceasta ajută la absorbția fierului și conectează mai bine noile țesuturi ale bebelușului.
Iodul este esențial pentru funcționarea normală a glandei tiroide. Deși se găsește în corpul uman, pe durata sarcinii sunt recomandate suplimente cu iod. Astfel, funcțiile metabolice vor fi la un nivel optim.
Cum consumi fructele și legumele în timpul sarcinii
Indiferent de opțiunile pe care le avem la îndemână, fructele ar trebui consumate în cantități de maximum 4 porții/zi. Acestea pot fi proaspete sau congelate, transformate în siropuri ( fără zahăr) sau uscate. Conțin fibre și îți oferă energia care îți lipsește pe parcursul zilei. Sucul de fructe ( fără zahăr) este indicat a fi consumat în cantități mai mari pentru a obține beneficiile necesare.
Legumele ar trebui consumate până la 4 porții/zi. Pentru a avea o farfurie bogată și colorată, gândește-te la un curcubeu ce te va ajuta pe viitor și îți va oferi tot ce ai nevoie. Chiar dacă doctorii recomandă vitaminele prenatale în timpul sarcinii, ar trebui să îi oferi corpului suplimentele necesare din alimentație.