Calculator de sarcină Sarcina pe săptămâni

Sarcină

Bebeluși

Copii

Familie

Sănătate

Noutăți Cele mai recente DePărinți

Ce alimente e indicat să consumi în primul trimestru de sarcină. Ce spun specialiștii

Ai aflat că urmează să devii mămică și vrei să știi toate trucurile pentru ca primele luni să treacă fără îngrijorare. Ce alimente e indicat să consumi în primul trimestru de sarcină este un subiect de mare interes pentru femei. O dietă bogată în nutrienți este importantă atât pentru tine cât și pentru bebeluș. În articolul de mai jos am adunat mai multe sfaturi și indicații ale specialiștilor.

Ce alimente e indicat să consumi în primul trimestru de sarcină este un subiect de mare interes pentru femei / Shutterstock

Fiecare femeie este diferită atunci când vine vorba despre propria sarcină. Cu toate acestea, există câteva reguli simple după care ar trebui să se ghideze toate. La început este posibil să ai deja foarte multe întrebări. Printre acestea se numără și curiozitatea de a cunoaște ce alimente sunt indicate în primul trimestru.

Ce alimente e indicat să consumi în primul trimestru de sarcină

În orice moment al vieții este indicat să ne hrănim cu cele mai nutritive alimente pentru a avea o dezvoltare sănătoasă. Femeile însărcinate în special au nevoie de mai multă forță pentru a duce până la capăt cele 9 luni pline de provocări în toate sensurile. Nu trebuie să lipsească din meniul zilnic fructele, legumele, lactatele, proteinele și cerealele. Fiecare trebuie consumat într-un număr ideal de porții, în funcție de nevoile fiecăreia.

Reclamă

Nu trebuie să te îngrijorezi dacă nu reușești în fiecare zi să atingi potențialul maxim în ceea ce privește dieta sănătoasă. Probleme precum greața matinală, aversiunea față de unele alimente, oboseala sau accesul limitate la fructe și legume proaspete pot împiedica acest proces. Există totuși câteva trucuri pe care le poți folosi pentru a avea în permanență rețete care să te ajute de-a lungul sarcinii.

Încearcă să pregătești mese ușoare sau să consumi gustări pentru a salva mai mult timp. Aparatele pentru preparat smoothie din fructe congelate pot împiedica greața matinală să se instaleze. Pregătește pachețele de alimente sănătoase, mai ales atunci când prepararea unei cine în adevăratul sens al cuvântului pare imposibilă. Găsește un echilibru între consumul alimentelor gătite acasă, cele din magazine sau chiar cele servite la restaurant. Întotdeauna moderația este cheia, arată cei de la parents.com.

Chiar dacă toată perioada sarcinii este importantă, primul trimestru este crucial pentru dezvoltarea fătului. Fiecare organ se dezvoltă în această perioadă, astfel că poate avea un impact uriaș pe viitor. Experții susțin că o dietă săracă de-a lungul celor 9 luni poate schimba genele unui copil și le pot altera pe cele viitoare, iar generațiile de copii care urmează să aibă la rândul lor probleme de sănătate.

Nutrienții esențiali în primul trimestru de sarcină

Chiar dacă energia fătului din primul trimestru de sarcină nu se compară cu cea de la sfârșitul celor 9 luni, doctorul îți poate recomanda să consumi aproximativ 2.000 de calorii în funcție de nivelul de activitate pe care l-ai avut înainte de a rămâne gravidă. Este important să atingi cele trei mese pe zi, plus două gustări. Corpul îți va spune întotdeauna ceea ce are nevoie, așa că trebuie să îl asculți întocmai.

Dacă nu vrei, nu ai timp sau pur și simplu nu îți este la îndemână să măsori porțiile pe care le consumi, concentrează-te pe calitatea acestora. Vitaminele, mineralele și grăsimile sănătoase au motive specifice pentru care sunt recomandate mai ales în primul trimestru de sarcină. Printre acestea se numără acidul folic, calciul, vitamina D, fierul, omega-3, DHA, colină, vitamina B12, proteine, vitamina C și iod.

Reclamă

Acidul folic este esențial pentru dezvoltarea creierului bebelușului, a craniului acestuia, dar și a coloanei vertebrale. Este una dintre vitaminele B și dacă nu este consumat în sarcină poate duce la apariția defectului de naștere numit spina bifida. Aceasta se produce atunci când tubul neural nu poate să se închidă. Multe dintre cereale sunt bogate în acid folic.

Calciul este important atât pentru dezvoltarea oaselor bebelușului, cât și a mamei. Alături de Vitamina D reușește să aducă o dezvoltare propice. Se găsește în lapte sau orice produse lactate, dar și cereale. Legumele conțin de asemenea acest mineral.

Mai multe sfaturi pentru primul trimestru de sarcină

Denumită și “vitamina soarelui”, vitamina D este produsă de corp atunci când acest este expus la soare. Se găsește în produse precum pește, ouă sau unt. Mămicile care nu au un aport necesar de vitamina D pot ajunge să dezvolte diabet gestațional, spun cei de la zayacare.com. Fierul ajută sângele să circule către fătul în dezvoltare. O dietă echilibrată nu poate acoperi nevoia de fier pe care corpul o cere în timpul sarcinii. Astfel, suplimentele sunt întotdeauna la îndemână în acest sens. Omega-3 sunt grăsimi care se găsesc în semințe și sunt esențiale pentru dezvoltarea optimă a bebelușului. De asemenea, peștele este o sursă concretă de omega-3. Aceste grăsimi împiedică de asemenea depresia post-partum.

Colina este un macronutrient esențial pentru dezvoltarea creierului bebelușului. Putem găsi surse în ouă sau carne de vită. Este indicat atât înainte, cât și în timpul sau după sarcină. Specialiștii recomandă aproximativ 450 mg/zi în timpul sarcinii. Cu toate acestea, este indicat să îți consulți medicul specialist pentru a vedea care sunt nevoile tale personale.

În ceea ce privește proteinele, acestea sunt esențiale pentru toate ființele vii. Se găsesc în carne, legume, ouă și reușesc să ofere sănătate fătului. Surse de Vitamina C găsim în fructe. Aceasta ajută la absorbția fierului și conectează mai bine noile țesuturi ale bebelușului.

Iodul este esențial pentru funcționarea normală a glandei tiroide. Deși se găsește în corpul uman, pe durata sarcinii sunt recomandate suplimente cu iod. Astfel, funcțiile metabolice vor fi la un nivel optim.

Cum consumi fructele și legumele în timpul sarcinii

Indiferent de opțiunile pe care le avem la îndemână, fructele ar trebui consumate în cantități de maximum 4 porții/zi. Acestea pot fi proaspete sau congelate, transformate în siropuri ( fără zahăr) sau uscate. Conțin fibre și îți oferă energia care îți lipsește pe parcursul zilei. Sucul de fructe ( fără zahăr) este indicat a fi consumat în cantități mai mari pentru a obține beneficiile necesare.

Legumele ar trebui consumate până la 4 porții/zi. Pentru a avea o farfurie bogată și colorată, gândește-te la un curcubeu ce te va ajuta pe viitor și îți va oferi tot ce ai nevoie. Chiar dacă doctorii recomandă vitaminele prenatale în timpul sarcinii, ar trebui să îi oferi corpului suplimentele necesare din alimentație.

Reclamă
Te-ar mai putea interesa și
Primele mișcări ale bebelușului: la câte săptămâni apar
Primele mișcări ale bebelușului: la câte săptămâni apar
Diareea la bebeluși și copii. Cauze și remedii
Diareea la bebeluși și copii. Cauze și remedii
Lucruri pe care e recomandat să le verifici înainte să zbori cu un copil mic. Sfaturi utile pentru o călătorie reușită
Lucruri pe care e recomandat să le verifici înainte să zbori cu un copil mic. Sfaturi utile pentru o călătorie reușită
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Cele mai frumoase locuri de ieșit cu copiii în București, indiferent dacă e vreme rea sau bună
Indiferent că este vorba de un weekend sau de vacanța copilului, activitățile în familie nu ar trebui să lipsească. Iarna se apropie cu pași repezi, iar vremea de afară nu mai este la fel de prietenoasă. În timp ce în unele zile încă......
Cele mai frumoase locuri de ieșit cu copiii în București, indiferent dacă e vreme rea sau bună
2
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
3
Ochiul roz la copii sau conjunctivita
Ochiul roz la copii este, de fapt, denumirea populară a conjunctivitei. Ea este o afecțiune oculară frecventă la copii, care  poate provoca disconfort semnificativ. Această problemă poate avea diverse cauze, de la infecții virale și......
Ochiul roz la copii sau conjunctivita
4
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Dacă ai făcut un test de sarcină și a ieșit pozitiv, cel mai probabil, până vei ajunge la medic, vei dori să afli puțin mai multe despre ce se întâmplă în continuare. Pentru asta poți consulta calculatorul de sarcină, care te ajută......
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
5
Copilul vomită după ce i-ai dat medicamentul. Ce este de făcut în acest caz
Atunci când copii se îmbolnăvesc, pediatrul le poate prescrie anumite medicamente. Deși acestea sunt eficiente, pe unii copii îi pot face să vomite, iar acest lucru este destul de frecvent. De aceea, atunci când copilul vomită după ce i-ai......
Copilul vomită după ce i-ai dat medicamentul. Ce este de făcut în acest caz
Parteneri
Cele mai noi
20 noiembrie, 07:31
Cele mai populare nume de bebeluși în 2025. Ce alegeri pot face părinții pentru copiii din generația Beta
Cele mai populare nume de bebeluși în 2025. Ce alegeri pot face părinții pentru copiii din generația Beta
19 noiembrie, 06:04
Cum îți dai seama că răceala s-a complicat și trebuie să mergi cu copilul la medic
Cum îți dai seama că răceala s-a complicat și trebuie să mergi cu copilul la medic
18 noiembrie, 06:09
Cele mai bune exerciții postpartum pe care le poți face
Cele mai bune exerciții postpartum pe care le poți face
17 noiembrie, 08:11
Cum să eviți toxinele ascunse în timpul sarcinii
Cum să eviți toxinele ascunse în timpul sarcinii
17 noiembrie, 06:36
Primele mișcări ale bebelușului: la câte săptămâni apar
Primele mișcări ale bebelușului: la câte săptămâni apar
16 noiembrie, 07:37
Diareea la bebeluși și copii. Cauze și remedii
Diareea la bebeluși și copii. Cauze și remedii