Studiile spun că memoria femeilor însărcinate le este mai mult sau mai puțin afectată, dar nu sunt evidențe foarte clare.
Ce este creierul de gravidă
Este vorba despre acea perioadă în care unele femei însărcinate uită lucruri minore pe care le are de făcut. Uneori, această stare continuă și după ce au născut. Uitarea se mai poate asocia și cu o slabă concentrare, dificultăți de citire, dezorientare, greutate în redarea anumitor cuvinte sau nume.
Uitarea poate varia de la a nu-ți aminti de ce ai intrat într-o cameră, la a pune obiecte în locuri în care nu ar trebui sau a uita să faci anumite lucruri, spune utswmed.org.
Ce cauzează creierul de gravidă
Studiile au arătat că mai mult spre trimestrul 2-3 începe să se activeze lipsa memoriei și concentrării. Există câteva teorii care dau vină pe hormoni, care pot afecta creierul și memoria. De asemenea, insomnia și lipsa somnului pe care o au femeile însărcinate ar putea afecta puterea de concentrare și memoria. S-ar putea să fii distrasă și de îngrijorarea sau entuziasmul experienței de a avea un copil. Acestea ar putea interfera cu focusul și puterea de a-ți aminti.
Un studiu condus de Elseline Hoekzema, neurolog la Universitatea Leiden din Olanda, apărut pe science.org, a arătat că un volum mare de materie cenușie se pierde în rândul mamelor și poate dura chiar și 2 ani până își revin.
Schimbările au apărut în zone ale creierului implicate în sarcinile sociale și în cea asociată memoriei, care au scăzut în volum.
Cum să îi faci față
Iată câteva idei care ar putea să te ajute să nu mai uiți la fel de repede în perioada sarcinii, dar și după ce vei naște:
- Păstrează un calendar pe telefon în care să-ți treci cele mai importate evenimente. Adaugă și programările la medic sau dacă ai de luat anumite medicamente.
- Foloseste alarma telefonului dacă trebuie să faci ceva la anumite ore.
- Pune cheile într-o cutie specială sau poți folosi un breloc special cu funcție anti-pierdere.
- Ține la îndemână o agendă pe care să notezi tot ce ai nevoie și să o poți răsfoi de câte ori vrei.
- Pentru a minimiza stresul, încearcă să-ți prioritizeze activitățile. Roagă-ți partenerul și familia să te ajute mai mult cu diferite lucruri care țin de gătit, curățenie și creșterea copilului.
- Încearcă să dormi mai mult pe timpul sarcinii. Ideal este să dormi pe-o parte și important este să-ți găsești o poziție comodă. Îți poți cumpăra o pernă specială pentru gravide, care ar putea să te ajute și în perioada alăptării.