După cum probabil știi, sărbătorile de iarnă pot fi pe cât de frumoase și satisfăcătoare, pe atât de epuizante. Mai ales dacă alergi dintr-un loc în altul, vrei să mulțumești pe toată lumea și faci pregătiri intense. Iar pentru a te bucura pe deplin de însemnătatea Crăciunului, terapeuții recomandă să-ți stabilești câteva limite de sărbători.
Ce limite să pui de sărbători, astfel încât să te bucuri de această perioadă
Iată câteva strategii pe care trei psihologi americani le detaliază în huffpost.com. Aceste limite de sărbători te ajută să te bucuri de perioada aceasta frumoasă și să nu te epuizezi.
Planifică-ți timpul
Stabilește-ți un program sau un plan pentru sărbători care să îți ofere un echilibru între timpul petrecut cu familia, sarcinile gospodărești și timpul pentru relaxare. Fii realistă și stabilește limite clare. Da, e adevărat că toată lumea și-ar dori să te vadă de sărbători, însă la fel important este și să te relaxezi și să te odihnești. Așa că, anunță din timp unde vei fi prezentă, cât timp și când anume. ”Este total sănătos și în regulă să declini sau să refuzi anumite invitații”, spune psihologul Ebony Butler.
Stabilește limite pentru cadouri
De sărbători, majoritatea oamenilor se străduiesc să ofere celor dragi cât mai multe cadouri. Din păcate, însă, nu tot timpul situația financiară ne și permite să facem daruri costisitoare. De aceea, psihologul Danica Harris recomandă să stabilești din timp care este limita de bani pe care vrei să o cheltuiești și, eventual, să hotărăști împreună cu familia un buget maxim. Acesta poate fi unul din acele limite de sărbători care să elimine presiunea psihică. În plus, toată familia va ști în ce sume să se încadreze.
Pune limite și în ceea ce privește alimentația
Alimentația și, în general, masa de sărbători poate fi un subiect delicat de discuție. Mai ales când ai copii. De aceea, e foarte important să pui limite și în acest sens. Astfel, psihologul Harris recomandă să spui din timp câte prăjituri au voie copiii și când au voie să le mănânce. După cum bine știi, la bunici, există tentația de a nu mai respecta regulile tale alimentare. Iar după două-trei astfel de zile, tot programul și toată rutina vor fi date peste cap. Așa că pentru a te bucura de mese liniștite în familie, mai bine să anunți din timp care sunt regulile și limitele
Stabilește limite și pentru discuții
Da, psihologii recomandă să pui limite și atunci când vine vorba de subiectele de discuție. Psihologul Manahil Riaz recomandă să stabilești limite clare în ceea ce privește un anumite subiect de discuție sau altul. Spre exemplu, dacă nu te simți confortabil să vorbești despre alegerile tale în materie de parenting, e de ajuns, susține psihologul, să spui frumos că deciziile îți aparțin și nu le vei justifica. Nu e lipsă de respect, ci pur și simplu nu îți dorești să atingi un subiect din care se pot isca unele conflicte.
Pune limite și în ceea ce privește numărul de musafiri
Dacă te simți copleșită de numărul mare de musafiri care s-au anunțat în vizită de sărbători, este în regulă să refuzi. Asta nu înseamnă că te izolezi, ci pur și simplu, nu ai vrea să închizi și să deschizi non-stop ușa casei tale. Odihna este mai importantă. Iar vizitele le poți stabili după sau înainte de sărbători.