Femeile care au născut au la dispoziție mai multe metode contraceptive, care sunt compatibile și cu alăptarea și pot fi folosite imediat după naștere. Ai în vedere faptul că medici recomandă să ai un repaus de 4-6 săptămâni după ce ai născut, conform nhs.uk. Abia după trecerea acestei perioade, poți relua relațiile intime cu partenerul de viață.
Contracepția potrivită în timpul alăptării
Pentru a evita neplăcerile și complicațiile, consultă cu încredere un ginecolog. Specialistul este singurul în măsură să îți ofere toate informațiile de care ai nevoie pentru a lua o decizie în acest sens.
Există mai multe metode contraceptive care pot fi folosite imediat după naștere printre care se numără dispozitivele intrauterine (steriletele cu hormoni și cupru), implanturile în braț, injecțiile cu contraceptive și pilulele cu progestativ.
Dintre toate acestea, cele mai eficiente contraceptive sunt dispozitivele intrauterine și implantul în braț, în comparație cu pilulele contraceptive sau orice alt contraceptiv.
Contracepția potrivită în timpul alăptării: metode non-hormonale
Printre metodele non-hormonale se numără prezervativele cu sau fără spermicide. Acestea pot fi utilizate fără niciun impact asupra alăptării. În timpul alăptării, vaginul ar putea fi mai uscat decât în mod normal, ceea ce poate face ca prezervativele să fie iritante. Dacă ai această problemă, folosește o lubrifiere suplimentară. Nu uita că, prezervativele sunt singurele care te pot proteja împotriva bolilor cu transmitere sexuală.
De asemenea, poți folosi metode de barieră, precum diafragma și capacul cervical cu spermicide, pentru că nu au niciun efect asupra alăptării. Verifică cu medicul pentru a avea o măsură corectă, mai ales că după ce ai un bebeluș. Este important de știut că această metodă are o șansă mult mai mare de sarcină în comparație cu metodele hormonale.
Steriletul pe bază de cupru este o metodă contraceptivă non-hormonală, care nu afectează calitatea și cantitatea de lapte matern. În plus, este sigur și eficient timp de 10 ani.
Legarea trompelor este o formă chirurgicală și permanentă de control al nașterii, care afectează alăptarea cât este folosită anestezia generală. Asta pentru că medicamentul anestezic poate trece prin laptele matern.
Contracepția potrivită în timpul alăptării: metode hormonale de contracepție
Anticoncepționalele orale numai cu progesteron, atunci când este utilizată zilnic, este foarte eficientă pentru femeile care alăptează. Această metodă de contracepție are o rată de eșec ușor mai mare decât contraceptivele orale, care conțin atât estrogen cât și progestativ. Chiar dacă o cantitate mică de hormon trece în laptele matern, nu are efecte negative cunoscute asupra bebelușului, scrie my.clevelandclinic.org.
De fapt, unele studii au sugerat un efect bun asupra cantității și calității laptelui matern. Atunci când femeia încetează să mai alăpteze bebelușul, unii medici sugerează trecerea la anticoncepționalele combinate, care au o eficacitate ușor mai mare.
Academia Americană de Pediatrie a aprobat utilizarea de anticoncepționalele combinate, în doze mici, la femeile care alăptează, odată ce producția de lapte este bine stabilită.
De asemenea, inelul cervical și plasturele conțin estrogen și progestativ, similar contraceptivelor orale combinate. Pentru a le folosi, ar trebui să le discuți înainte cu medicul.
Steriletul hormonal eliberează o cantitate foarte mică de hormon în uter și acționează local. Asta înseamnă că nu afectează calitatea și cantitatea de lapte matern și este contracepția potrivită în timpul alăptării. Steriletul hormonal poate fi folosit aproximativ 7 ani, la recomandarea producătorului.
De asemenea, injecția contraceptivă poate fi utilizată în siguranță în timpul alăptării și nu reduce producția de lapte. Cel puțin un studiu sugerează că această metodă de contracepție ar putea avea un efect benefic asupra calității laptelui matern, în ceea ce privește concentrația de grăsimi, caloriile, mineralele și compoziția proteică.
Implantul subcutanat care conține numai progesteron este introdus în partea superioară a brațului, printr-o procedură simplă în cabinet. Aceasta este una dintre cele mai eficiente opțiuni contraceptive, care durează trei ani. Acesta poate fi introdus imediat după nașterea copilului.