În timp ce copilul doarme, corpul și creierul lui lucrează din greu. Iar atunci când un copilul nu se odihnește suficient, acest lucru îi poate afecta întreaga zi. Iar asta, deoarece calitatea și cantitatea somnului pot avea un impact semnificativ asupra stării de sănătate a copilului. Cele două influențează aspecte precum creșterea și dezvoltarea fizică, funcționarea cognitivă și emoțională, precum și sistemul imunitar.
De cât somn are nevoie un copil
Necesarul de somn de care are nevoie copilul variază pe parcursul dezvoltării sale. Fundația Națională a Somnului împărtășește următoarele recomandări pentru nou-născuți și adolescenți în ceea ce privește orele necesare de somn pentru creșterea și dezvoltarea echilibrată:
- Nou-născuți (0 - 3 luni) 14 - 17 ore
- Sugari (4 - 11 luni) 12 - 15 ore
- Copii mici (1 - 2 ani) 11 - 14 ore
- Preșcolari (3 - 5 ani) 10 - 13 ore
- Copii de vârstă școlară (6 - 12 ani) 9 - 11 ore
- Adolescenți (14 - 17 ani) 8 - 10 ore
Copilul nu se odihnește suficient: semne care ”trădează” lipsa de somn
Dacă ți se pare că starea copilului este schimbată, este iritat, irascibil sau mereu somnolent, cel mai probabil copilul nu se odihnește suficient. Îți dai seama de acest fapt, urmărind câteva semne și schimbări ce apar în comportamentul și starea lui.
Observi schimbări în comportamentul zilnic
Unul dintre primele semne că al tău copil nu se odihnește suficient poate fi observat în schimbările comportamentului său zilnic. Acesta poate avea accese de furie, iritabilitate și schimbări bruște de dispoziție. Poate plânge din senin, se poate enerva foarte repede, aparent fără motive și poate și extrem de dificil. Toate astea se întâmplă deoarece nu știe să-și regleze emoțiile și nici cum să facă față stresului și lipsei de somn.
Întâmpină probleme de concentrare și atenție
Dacă copilul nu se odihnește suficient poate avea dificultăți în a se concentra și a-și păstra atenția în timpul activităților școlare sau de învățare. Astfel, rezultatele școlare pot începe să fie mai slabe și poate avea probleme în înțelegerea și reținerea informațiilor. Lipsa de somn poate afecta memoria și capacitatea de a rezolva probleme, ceea ce poate duce la scăderea performanței școlare.
Răcește des și are tendințe de îngrășare
Un alt semn că copilul tău nu se odihnește suficient poate fi observat în schimbările apărute în aspectul său fizic sau în starea sa generală de sănătate. Lipsa somnului poate afecta sistemul imunitar al copilului, făcându-l mai predispus la răceli și alte infecții. De asemenea, există situații în care lipsa somnului poate încetini creșterea în înălțime și îngrășarea.
Este foarte obosit, cu o permanentă stare de somnolență
Contrar așteptărilor, un copil care nu se odihnește suficient poate manifesta, de asemenea, somnolență excesivă în timpul zilei. Aceasta se poate manifesta prin episoade frecvente de oboseală, adormire în timpul activităților sau dificultăți în a rămâne treaz în timpul zilei. Somnolența excesivă poate indica faptul că micuțul încearcă să compenseze lipsa de somn din timpul nopții.
Ce poți face pentru a remedia situația
Așadar, dacă observi că al tău copil prezintă câteva din semnele de mai sus, e indicat să iei măsuri cât mai rapid.
-creează-i un program stabil și relaxant pentru culcare, care să includă activități calmante precum cititul sau ascultatul melodiilor liniștitoare.
-camera în care doarme trebuie să fie întunecată, să nu se audă zgomote și confortabilă. Evită expunerea la ecrane și lumina puternică înainte de culcare.
-oferă-i o alimentație sănătoasă și echilibrată. De asemenea, lasă-l să petreacă timp în aer liber. Nu în ultimul rând, asigură-te că cel puțin o dată pe săptămână face sport.
-în cazul în care problemele legate de somn persistă sau devin severe, este important să consulți un medic sau un specialist în somnologie pentru evaluare și tratament.