Când tratamentele pentru răceala obișnuită nu funcționează și starea copilului se agravează, atunci nu mai ai de ce să stai pe gânduri.
Cum îți dai seama că răceala s-a complicat și trebuie să mergi cu copilul la medic
Ai mai jos câteva motive pentru care simptomele răcelii obișnuite s-ar putea complica și când ar trebui să te gândești să mergi cu copilul la Urgențe.
Cele mai frecvente simptome de răceală sunt pierderea poftei de mâncare, durere de gât, strănut, tuse, vărsături. Dacă are gripă, atunci copilul s-ar putea confrunta cu dureri musculare, febră mare, dureri de cap, oboseală, frisoane.
Când e cazul să mergi cu copilul la urgență
Febra și simptomele răcelii se pot transforma în simptome de gripă dacă tratamentul nu a funcționat sau nu a fost administrat corect. Dacă simptomele încă persistă sau din contră, se agravează, ai două soluții. Fie te întorci cu copilul la medicul care a prescris tratamentul inițial, fie mergi cu el la camera de gardă.
Copiii cu febră mare mai mult de 3-5 zile, precum și cu oricare dintre simptomele de mai jos, ar trebui să fie consultați cât mai repede de un medic:
- dificultăți de respirație;
- durere severă în piept sau dureri de stomac;
- vertij și amețeală;
- vărsături severe;
- deshidratare.
Un alt semn important care îți indică că trebuie să mergi cât mai repede cu copilul la urgență este atunci când tratamentul pare că funcționează, dar simptomele inițiale revin după câteva zile. Dacă febra a trecut, dar a revenit după câteva zile, ar putea fi un semn că este necesar un tratament mai puternic.
Care sunt principalele complicații ale unei răceli care nu mai trece
Dacă în orice moment copilul prezintă simptome de deshidratare severă, inclusiv sete extremă, confuzie, urină închisă la culoare și amețeli, solicită imediat ambulanța la domiciliu. Din cauza dificultăților de respirație, copiii pot refuza să mănânce sau să bea. Acest lucru poate duce rapid la deshidratare.
O răceală nu este de obicei gravă, iar ea poate să dispară complet după 10 zile. Uneori, însă, pot apărea complicații. Acestea sunt cel mai probabil să îi afecteze pe cei mici care au un sistem imunitar slăbit.
Principalele complicații ale unei răceli sunt cele de mai jos:
- pneumonie (o infecție gravă a plămânilor care poate necesita spitalizare);
- bronșită acută;
- bronșiolită (infecția afectează bronhiile mici din plămâni, provocând inflamație și acumulare de mucus, ceea ce duce la dificultăți semnificative de respirație)
- otita medie (infecție a urechii medii);
- streptococ.
O răceală poate agrava simptomele astmului și ale bolii pulmonare obstructive cronice (BPOC) care includ emfizemul și bronșita cronică.
De asemenea, dacă copilul respiră cu dificultate (pieptul copilului se retrage vizibil la fiecare respirație iar nările i se dilată), dar și în cazul în care buzele sau a degetele se albăstresc, se impune control medical de urgență. Acesta simptome arată că respirația copilului este grav afectată de infecție și poate îi poate fi pusă în pericol.