Cele două jurnaliste au fost fascinate de dificultatea de a formula scuze sincere sau care să sune sincer. Acestea spun că acest lucru se învață prin exercițiu și că nimeni nu este priceput să facă acest lucru la început.
6 pași esențiali pentru a ști cum să înveți copilul să-și ceară scuze autentic
În primul rând, atunci când îți ceri scuze, este important să înveți să îți asumi responsabilitatea pentru ceea ce ai făcut. „O scuză bună își asumă responsabilitatea“, a spus Ingall. Împreună cu McCarthy au creat și susțin următorii 6 pași care trebuie să-i urmezi pentru a ști cum să înveți copilul să-și ceară scuze credibile:
- În trimul rând, ar trebui să spună cuvintele „îmi pare rău“.
- Apoi, ar trebui să spună ce au făcut.
- Să arate că înțeleg de ce a fost greșit acel comportament.
- Pot explica, dacă este nevoie, dar să nu o folosească ca scuză.
- Ar trebui să explice cum nu se va mai întâmpla.
- Dacă se poate, să încerce să repare greșeala.
Pentru a se simți mai bine, părinții își pot forța copiii să își ceară scuze în timpul unei dispute. Însă, pe copiii nu îi ajută prea mult să înțeleagă cu adevărat efectele comportamentului lor nepotrivit.
De exemplu, în cazul în care copilul tău a aruncat cu mâncare într-un coleg de clasă, pentru ca scuzele sale să fie autentice, ar trebui să sune astfel: „Îmi pare rău că am aruncat cu mâncare. Înțeleg că nu a fost frumos și nu o voi mai face din nou“. Apoi, urmează o jumătate de etapă, pe care Ingall o numește „ascultare“. În acest timp, copilul tău este deschis să audă răspunsul celeilalte persoane, dacă are unul.
Copiii nu ar trebui să aibă „liberul arbitru“ în ceea ce privește scuzele
După ce copilul tău trece prin acești pași, este important să recunoști cât de greu i-a fost. Îi poți spune că îi mulțumești și că știi că i-a fost dificil, recomandă Ingall. Chiar dacă pot exista în continuare consecințe pentru acțiunile copilului, scuzele în sine ar trebui să fie apreciate. „Nu vrei să faci legătura în mintea copilului că scuzele înseamnă pedeapsă“, a spus ea.
Ingall susține faptul că nu contează dacă îi pare rău sau nu copilului. De cele mai multe ori, acesta nu va avea nicio remușcare pentru ceea ce a făcut. „Atunci când îi înveți pe copii să își ceară scuze, nu cred că ar trebui să aibă liberul arbitru în privința asta“, a spus ea.
În cele din urmă, îți dorești ca cel mic să înțeleagă că ceea ce a făcut este dăunător pentru el și pentru ceilalți. În acest caz, scopul este cum să înveți copilul să-și ceară scuze, nu „de ce să facă asta“. „La început, tot ce vrei să obții de la ei este «îmi pare rău»“, a spus ea.