Calculator de sarcină Sarcina pe săptămâni

Sarcină

Bebeluși

Copii

Familie

Sănătate

Noutăți Cele mai recente DePărinți

De câte ori trebuie spălat bebelușul în primele luni de viață

Puține lucruri sunt mai stresante decât să faci baie unui nou-născut. Bebelușii par pentru părinți incredibil de fragili în primele luni de viață. Mai mult decât atât, s-ar putea să îți faci griji dacă e suficient de cald pentru nou-născut sau dacă faci bine ceea ce faci. Află de câte ori trebuie spălat bebelușul în primele luni de viață.

Cercetările mai noi sugerează că amânarea primei băi poate fi benefică / Profimedia Images

Indiferent dacă-i faci baie primului tău copil pentru prima dată sau dacă ești la copilul numărul trei, este posibil să ai în continuare întrebări despre îmbăierea nou-născuților. Cea mai presantă fiind: "Cât de des ar trebui să-mi spăl bebelușul?".

De câte ori trebuie spălat bebelușul în primele luni de viață

În timp ce cea mai bună practică de mult timp a fost să faci baie copilului imediat după naștere, cercetările mai noi sugerează că amânarea primei băi poate fi benefică.

Un studiu din 2019 care a inclus aproape 1.000 de bebeluși a constatat că așteptarea a cel puțin 12 ore după naștere pentru prima baie poate ușura alăptarea. În plus, un alt studiu din 2019, care include 73 de sugari, a sugerat că o baie după 48 de ore de la naștere ajută la menținerea nou-născuților la o temperatură constantă, scrie healthline.com.

În orice caz, este probabil ca asistentele să fie cele care îi fac copilului prima baie. Cu toate acestea, poți oricând să urmărești ceea ce fac. Să ceri sfaturi pentru a te descurca la fel de bine ca ele atunci când ajungeți acasă.

Odată ce ajungi acasă, e indicat să-i faci baie nou-născutului de una sau două ori pe săptămână, până când buricul se usucă și cade. Până nu se întâmplă acest lucru, nu scufunda corpul micuțului în apă. În schimb, folosește un prosop cald și fă-i o baie blândă prin tamponare. Începe cu capul și fața și coboară în jos pe tot corpul.

Dacă bebelușului îi curge lapte din gură în timp ce se hrănește, îl poți curăța puțin mai des. Ai mai multă grijă în special în zona feței și a gâtului. Poate fi necesar să-i faci baie mai des în zonele intime pentru a curăța iritațiile de scutec. Dar, cu excepția cazului în care există mizerie, ei chiar nu au nevoie de o baie zilnică la această vârstă.

Baia în primele 3 luni de viață

Pentru a afla de câte ori trebuie spălat bebelușul în primul an de viață o luăm pe etape de vârstă. În primele luni ale vieții bebelușului, e indicat să continui să-i faci baie de una sau două ori pe săptămână. Odată ce buricul s-a uscat și a căzut, poți începe să-i faci baie pe tot corpul, într-o cădiță.

Reclamă

Pentru a face acest lucru, umple parțial o cadă pentru copii cu apă caldă. Lasă-l să stea acolo în timp ce îl speli peste tot cu apă și un gel delicat pentru copii. Din nou, începe cu fața și capul și continuă până la picioare.

Un alt mod de a face baie bebelușului la această vârstă este să-l aduci cu tine la baie. Dacă alegi să faci baie sau duș cu micuțul tău, te poate ajuta să ai pe cineva alături. Persoana respectivă poate să preia copilul atunci când ești gata să ieși din cadă.

De asemenea, este important de menționat că adulții preferă, în general, apa mult mai caldă decât bebelușii. Încearcă să menții temperatura călduță, iar bebelușul va fi probabil fericit pentru îmbrățișările din timpul băii.

Reclamă

Baia între 3 și 6 luni

Pe măsură ce micuțul tău crește, poate vrei să-i schimbi puțin rutina de baie. La această vârstă, bebelușii încă au nevoie de doar o baie sau două pe săptămână. Cu toate acestea, dacă copilului tău îi place apa, poți lua în considerare să-l speli mai des.

Mulți părinți profită, de asemenea, de momentul în care schimbă scutecul sau hainele pentru a șterge copilul rapid. Pentru a se asigura că toate părțile corpului sunt curate. Dacă alegi să-l speli pe micuț de mai mult de două ori pe săptămână, ia în considerare să folosești gel doar pentru una sau două dintre băi. În acest fel poți evita uscarea pielii. După baie, poți hidrata bebelușul cu o loțiune blândă, fără parfum și fără coloranți.

Baia între 6 și 12 luni

Odată ce bebelușul devine mobil și începe să mănânce alimente solide, poți decide dacă e cazul să începi să-l speli mai des. Deși încă e cazul de doar una sau două băi pe săptămână, poți spăla copilul ori de câte ori consideri că are nevoie de curățare.

De asemenea, s-ar putea să descoperi că ora de baie este o modalitate plăcută de a relaxa copilul înainte de culcare. Dacă acest lucru funcționează, este perfect în regulă să incluzi baia în rutina de noapte.

De ce nu e indicat să-i faci baie copilului în fiecare zi

Deși poate fi ciudat să-i faci baie copilului atât de rar, bebelușii pur și simplu nu au nevoie să facă baie la fel de des ca adulții. Nu transpiră și nu se murdăresc la fel ca oamenii mari. Pielea lor este mult mai sensibilă decât cea a adulților. Spălatul frecvent poate face de fapt mai mult rău decât bine.

Pentru a evita uscarea pielii bebelușului și agravarea afecțiunilor, cum ar fi eczema, fă-i baie micuțului o dată sau de două ori pe săptămână. Folosește un gel ușor, fără parfum și coloranți. După ce scoți copilul din baie, șterge-l cu un prosop ușor înainte de a aplica o cremă hidratantă pentru copii fără coloranți și parfum.

Dacă micuțul tău are o afecțiune cunoscută a pielii, consultă medicul pediatru pentru a face împreună un plan pentru tipul de produse pe care să le folosești. Tot el te poate ajuta în stabilirea unei rutine de spălare și curățare.

Sfaturi pentru o baie relaxantă

A face baie unui copil este un proces delicat. Vrei să fii sigură că micuțul tău este curățat. Trebuie de asemenea să fii sigură și că ești blândă și că copilul se simte confortabil. Consultă sfaturile de mai jos pentru a face baia un proces mai ușor și mai eficient:

Începe de sus

Experții recomandă să începi orice baie spălând ușor părul și fața micuțului. După aceea, folosește un material din bumbac, de spălat, pentru a coborî spre părțile din partea de jos a corpului.

Concentrează-te pe pliuri

Majoritatea bebelușilor au pliuri de-a lungul coapselor, gâtului și încheieturilor. Aceste pliuri sunt adorabile, dar pot avea și bacterii, celule moarte ale pielii și resturi de lapte. Pe măsură ce îi faci baie micuțului, concentrează-te pe spălarea și clătirea temeinică a pliurilor.

Nu uita de mâini și picioare

Bebelușii au tendința de a suge degetele de la mâini și de la picioare. Așa că, este foarte important să cureți și aceste părți ale corpului.

Încearcă spălarea la chiuvetă

Încearcă să-i dai o pauză spatelui. Spală-l pe micuț în chiuvetă în loc de cadă cât timp este încă suficient de mic pentru a nu se mișca prea mult. Odată ce micuțul tău poate să se rostogolească sau să se plimbe, este timpul să muți băile în cadă. În acest fel poți evita orice fel de accidente.

Oferă-i o baie comună

Nimic nu este mai emoționant decât să te bucuri de o baie caldă cu micuțul tău. Odată ce bebelușul tău poate face o baie adevărată, ia în considerare să intri și tu cu el în apă. Dacă nu te simți confortabil să stai dezbrăcată cu micuțul tău, poți oricând să te îmbraci într-un costum de baie.

Folosește produse blânde

Atunci când alegi săpunul, șamponul și loțiunea pe care le vei folosi pentru spălarea copilului, alege produse care nu conțin coloranți și parfum. Deși produsele parfumate pentru baie cu spumă pot fi foarte distractive pentru un copil mic, ele pot usca sau irita pielea copilului. Acestea ar trebui evitate. Orice ai alege, fii consecventă. Fă tot posibilul să încerci produse noi dacă cele pe care le ai funcționează bine și nu irită pielea micuțului.

Nu lăsa niciodată copilul nesupravegheat în baie, chiar și pentru scurt timp.

Reclamă
Te-ar mai putea interesa și
Ce este vernix caseosa și ce rol are în protejarea bebelușului imediat după naștere
Ce este vernix caseosa și ce rol are în protejarea bebelușului imediat după naștere
Cum îți înveți copilul să se spele pe mâini. Un ghid simplu și util
Cum îți înveți copilul să se spele pe mâini. Un ghid simplu și util
Obiecte pentru bebeluși pe care nu merită să dai banii
Obiecte pentru bebeluși pe care nu merită să dai banii
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Cele mai frumoase locuri de ieșit cu copiii în București, indiferent dacă e vreme rea sau bună
Indiferent că este vorba de un weekend sau de vacanța copilului, activitățile în familie nu ar trebui să lipsească. Iarna se apropie cu pași repezi, iar vremea de afară nu mai este la fel de prietenoasă. În timp ce în unele zile încă......
Cele mai frumoase locuri de ieșit cu copiii în București, indiferent dacă e vreme rea sau bună
2
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
3
Ochiul roz la copii sau conjunctivita
Ochiul roz la copii este, de fapt, denumirea populară a conjunctivitei. Ea este o afecțiune oculară frecventă la copii, care  poate provoca disconfort semnificativ. Această problemă poate avea diverse cauze, de la infecții virale și......
Ochiul roz la copii sau conjunctivita
4
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Dacă ai făcut un test de sarcină și a ieșit pozitiv, cel mai probabil, până vei ajunge la medic, vei dori să afli puțin mai multe despre ce se întâmplă în continuare. Pentru asta poți consulta calculatorul de sarcină, care te ajută......
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
5
Copilul vomită după ce i-ai dat medicamentul. Ce este de făcut în acest caz
Atunci când copii se îmbolnăvesc, pediatrul le poate prescrie anumite medicamente. Deși acestea sunt eficiente, pe unii copii îi pot face să vomite, iar acest lucru este destul de frecvent. De aceea, atunci când copilul vomită după ce i-ai......
Copilul vomită după ce i-ai dat medicamentul. Ce este de făcut în acest caz
Parteneri
Cele mai noi
20 noiembrie, 07:31
Cele mai populare nume de bebeluși în 2025. Ce alegeri pot face părinții pentru copiii din generația Beta
Cele mai populare nume de bebeluși în 2025. Ce alegeri pot face părinții pentru copiii din generația Beta
19 noiembrie, 06:04
Cum îți dai seama că răceala s-a complicat și trebuie să mergi cu copilul la medic
Cum îți dai seama că răceala s-a complicat și trebuie să mergi cu copilul la medic
18 noiembrie, 06:09
Cele mai bune exerciții postpartum pe care le poți face
Cele mai bune exerciții postpartum pe care le poți face
17 noiembrie, 08:11
Cum să eviți toxinele ascunse în timpul sarcinii
Cum să eviți toxinele ascunse în timpul sarcinii
17 noiembrie, 06:36
Primele mișcări ale bebelușului: la câte săptămâni apar
Primele mișcări ale bebelușului: la câte săptămâni apar
16 noiembrie, 07:37
Diareea la bebeluși și copii. Cauze și remedii
Diareea la bebeluși și copii. Cauze și remedii