Reclamă

De ce bagă copilul tricoul în gură: care sunt cauzele și cum îl poți ajuta

Dacă atunci când era bebeluș nu ți se părea ceva ieșit din comun să bage tot ce prinde în gură, acum, când este mai mare, preșcolar sau școlar, parcă te întrebi din ce în ce mai serios de ce bagă copilul tricoul în gură. Ce-l determină să aibă un astfel de obicei, care sunt cauzele  și cum îl poți ajuta să scape de acest tic. Toate acestea, le vom dezbate în textul de mai jos.

Băiatul își bagă manșetele cămășii în gură
Dacă obiceiul persistă și devine obsesiv, cere ajutorul unui psiholog / Shutterstock

Se întâmplă să-l observi frecvent că-și bagă colțul tricoului sau mâneca în gură, în special în anumite situații. Deși acest comportament poate părea neobișnuit sau deranjant, este important să înțelegi că poate avea mai multe cauze și semnificații. Iar înțelegerea și conștientizarea te poate ajuta pe tine, ca mamă, să abordezi și să gestionezi situați în mod adecvat.

De ce bagă copilul tricoul în gură: care sunt cauzele

Dr. Laura Grashow, psiholog american, explică pentru verywellfamily.com care sunt cauzele pentru care un copil de vârstă preșcolară sau școlară își bagă tricoul în gură.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Reclamă

Caută confort și siguranță

Unul dintre motivele principale pentru care copilul își bagă tricoul în gură este acela că este în căutarea unui confort. Similar cu suptul degetului, acest comportament poate fi un mecanism de auto-liniștire în situații de stres, oboseală sau supărare. Textura materialului și actul de a mesteca sau suge pot avea un efect calmant asupra copilului.

Explorează mediul

Copiii sunt într-o constantă explorare a lumii înconjurătoare, iar gura este unul dintre principalele mijloace de descoperire senzorială, mai ales la vârste mici. Prin introducerea țesăturii în gură, copilul poate experimenta diferite texturi și gusturi, ceea ce îi stimulează simțurile și îi sporește înțelegerea mediului. Atenție, această cauza este cumva acceptată și înțeleasă până pe la vârsta de 5-6 ani.

Simte nevoia de a mesteca

În anumite cazuri, copiii pot avea o nevoie mai ridicată de stimulare orală. Acest lucru este mai frecvent la copiii care nu au fost alăptați suficient sau care au renunțat devreme la suzeta sau biberon. În aceste situații, mestecatul țesăturii poate compensa nevoia de supt sau mestecat.

S-a obișnuit cu un astfel de comportament

În cazul în care, bebeluș fiind, a descoperit lumea înconjurătoare mai degrabă cu gura decât cu mâinile, atunci s-ar putea să continue și în copilăria mică sau mare cu acest comportament. Dr. Grashow susține că un comportament repetitiv poate deveni foarte ușor o obișnuință sau un tic nervos.

Este stresat sau anxios

În unele cazuri, acest comportament poate indica stres sau anxietate. Copilul ar putea să își bagă tricoul în gură în situații care îi provoacă frică, îngrijorare sau incertitudine. Este o formă de gestionare a emoțiilor și a tensiunilor interioare.

Reclamă

De ce bagă copilul tricoul în gură: cum îl ajuți să scape de acest comportament

Pentru a ajuta copilul să scape de acest obicei, e nevoie să te înarmezi cu multă răbdare și înțelegere. Și, de asemenea, să ai în vedere câteva strategii recomandate de psihologi.

Identifică cauza comportamentului

Înainte de a interveni, este important să înțelegi de ce bagă copilul tricoul în gură. Observă când și în ce circumstanțe se întâmplă acest lucru. Poate fi un semn de stres, plictiseală, obișnuință sau nevoie de confort.

Oferă-i alternative

Dacă observi că are nevoie de stimulare orală, oferă-i alternative mai adecvate și igienice. Spre exemplu, gustări sănătoase. Asigură-te că aceste alternative sunt la îndemână în momentele în care copilul tinde să își bage tricoul în gură.

Creează un mediu calm și sigur

Dacă observi că obiceiul este legat de anxietate sau stres, încearcă să creezi un mediu liniștit și sigur pentru copil. Exercițiile de mindfulness, respirația profundă și timpul petrecut în natură pot ajuta la reducerea nivelului de stres.

Încurajează exprimarea verbală a emoțiilor

Învață copilul să exprime verbal ceea ce simte. Discută cu el despre emoții și învață-l să-și exprime sentimentele. Acest lucru îl poate ajuta să-și gestioneze mai eficient emoțiile care pot declanșa comportamentul.

Distrage-i atenția când vezi că bagă copilul tricoul în gură

Dacă observi că își bagă tricoul în gură din plictiseală sau obișnuință, încearcă să-i distragi atenția cu o activitate interesantă sau implică-l într-o conversație.

Caută ajutor profesional

Dacă obiceiul persistă sau dacă ești îngrijorată de dezvoltarea sau sănătatea copilului, nu ezita să ceri ajutorul unui profesionist.

Te-ar mai putea interesa și
Fetița stă tristă deoarece este respinsă de grup
Respingerea socială: cum să ajuți copilul care nu e acceptat de grup
Respingerea socială: cum să ajuți copilul care nu e acceptat de grup
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Fetiță fericită stă pe canapea și se uită la telefon
Când să-i cumperi copilului telefon: ce spun experții
În ultimul timp, din ce în ce mai mulți psihologi atrag atenția asupra timpului petrecut de copii pe telefon, dar și asupra vârstei la care aceștia au acces la el. Aproape în unanimitate, specialiștii recomandă să amâni cât pot de mult......
Când să-i cumperi copilului telefon: ce spun experții
2
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
3
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
4
Botoșei roz și bleu, așezați pe o pătură albă, pufoasă, ilustrând Semne că poți avea fată sau băiat
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
După ce ai aflat că ești însărcinată, poate că primul lucru la care te gândești este să afli care va fi sexul bebelușului. Poate fi destul de distractiv să pui în aplicare diferite practici din popor sau să iei în considerare......
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
5
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Parteneri
Cele mai noi
Bebeluș cu scutec fără haine, care stă așezat în fund, pe podea, cu spatele, sprijinit cu un cot de o oliță mov
08:42
Renunțarea la scutec. Când este cel mai bun moment
Renunțarea la scutec. Când este cel mai bun moment
Bebelușul doarme în pătuțul lui
08:28
Somnul bebelușului în timpul erupției dentare: cum îl ajuți să gestioneze durerile gingivale
Somnul bebelușului în timpul erupției dentare: cum îl ajuți să gestioneze durerile gingivale
Un bebeluș în măsuța de înfășat, cu mâinile ridicate
06:59
Tot ce trebuie să știi despre reflexul Moro
Tot ce trebuie să știi despre reflexul Moro
Mama care doarme lângă bebelușul ei
14 aprilie, 08:17
10 de moduri prin care te poți conecta cu bebelușul
10 de moduri prin care te poți conecta cu bebelușul
Băiat ține în mână trainerul dentar
14 aprilie, 07:26
Ce este trainerul dentar: beneficii pentru dinții copiilor
Ce este trainerul dentar: beneficii pentru dinții copiilor
Gravidă care mănâncă un iaurt
14 aprilie, 07:09
Administrarea de probiotice în sarcină: cât de benefice sunt pentru mamă și făt
Administrarea de probiotice în sarcină: cât de benefice sunt pentru mamă și făt
Închide