Calculator de sarcină Sarcina pe săptămâni

Sarcină

Bebeluși

Copii

Familie

Sănătate

Noutăți Cele mai recente DePărinți

De ce se simt părinții singuri în 2024: iată ce spun studiile despre singurătatea parentală

În anul 2024, paradoxal, părinții se simt mai izolați și mai singuri decât oricând. În ciuda conexiunilor tehnologice și a rețelelor sociale extinse, sentimentul de singurătate pare să fie o problemă tot mai frecventă. Acesta este și motivul pentru care cercetătorii au explorat singurătatea parentală și au încercat să afle ce anume o declanșează

Viața agitată și lipsa timpului îi fac pe părinții moderni să se simtă singuri / Shutterstock

Potrivit unui nou sondaj național realizat de Centrul Medical Wexner al Universității de Stat din Ohio, un număr semnificativ mai mare de părinți se confruntă în zilele noastre cu sentimentul de singurătate parentală.

Potrivit sondajului realizat pe un eșantion de peste 1 000 de persoane, aproximativ două treimi dintre părinți (66%) au declarat că rolul de părinte îi face să se simtă uneori sau chiar frecvent singuri. De asemenea, 62% dintre ei au declarat că se simt epuizați de obligațiile părintești, iar 38% au declarat că nu au sprijin în rolul lor de părinte.

Ce anume declanșează singurătatea parentală

Jamie Sorenson, psihiatru, explică pentru parents.com care sunt cele mai frecvente motive pentru care părinții din anul 2024 se simt singuri. Specialistul vorbește în cauză, prin prisma cazurilor pe care le-a întâlnit în munca lui. 

Reclamă

Schimbările sociale și structurale

Una dintre principalele cauze ale singurătății parentale în 2024 este dispariția comunităților tradiționale. În trecut, părinții aveau sprijinul extins al familiei, prietenilor și vecinilor. Astăzi, oamenii se mută mai des în căutarea oportunităților de muncă, ceea ce duce la o fragmentare a rețelelor sociale. Dacă te-ai mutat recent într-un oraș nou sau într-o altă țară, este posibil să nu ai încă un cerc de prieteni sau rude pe care să te poți baza.

De asemenea,  multe cupluri se bazează doar pe ele însele pentru a face față provocărilor parentale, fără ajutorul constant al bunicilor, mătușilor sau unchilor. Această izolare în cadrul familiei extinse contribuie la sentimentul de singurătate. Un studiu realizat de Pew Research Center în 2023 a arătat că peste 60% dintre părinți se simt izolați de sprijinul familiei extinse.

Dependența de tehnologie provoacă singurătatea parentală

Tehnologia, deși utilă în multe aspecte ale vieții, poate deveni o barieră în formarea conexiunilor reale. Petrecerea excesivă a timpului pe dispozitivele digitale poate reduce timpul petrecut în activități față în față cu alți părinți sau alți membri ai comunității. Această dependență de tehnologie contribuie la izolarea socială.

Conexiunile superficiale

Deși tehnologia ne oferă posibilitatea de a ne conecta cu alții, aceste conexiuni sunt adesea superficiale. Rețelele sociale pot crea o iluzie de apropiere și de sprijin. Dar de multe ori nu oferă interacțiuni profunde și semnificative. S-ar putea să te trezești comparându-te cu alți părinți care par să aibă totul sub control. Ceea ce poate accentua sentimentul de inadecvare și izolare. Un studiu publicat în Journal of Social and Clinical Psychology în 2024 a evidențiat faptul că utilizarea intensă a rețelelor sociale este corelată cu niveluri crescute de singurătate și depresie în rândul părinților.

Reclamă

Așteptările nerealiste duc la singurătatea parentală

Presiunea de a fi un părinte perfect este mai mare ca niciodată. Social media și societatea, în general, impun standarde nerealiste privind parentingul. Ceea ce poate duce la sentimente de eșec și izolare. Dacă simți că nu te ridici la înălțimea acestor așteptări, s-ar putea să eviți să te deschizi față de alți părinți de teama de a fi judecat.

Lipsa de timp pentru relații sociale

Munca și îngrijirea copiilor îți ocupă majoritatea timpului. Programul încărcat, cariera, îndatoririle casnice și activitățile copiilor, nu-ți lasă mult spațiu pentru întâlniri sociale sau cultivarea prieteniilor. Un studiu al American Psychological Association din 2024 a arătat că 70% dintre părinți simt că nu au suficient timp pentru viața socială. Iar asta din cauza responsabilităților zilnice.

Ce poți face pentru a gestiona singurătatea parentală

Psihiatrul Jamie Sorenson oferă câteva strategii eficiente pe care le poți pune în aplicare pentru a gestiona singurătatea parentală.

Caută sprijin social

Este important să-ți creezi și să-ți menții o rețea de sprijin. Apartenență la grupuri de părinți, fie fizic, fie online, îți poate oferi un sentiment de comunitate și de sprijin emoțional. Aceste grupuri îți permit să împărtășești experiențe și să ceri sfaturi.

Comunică deschis

Discută deschis despre sentimentele tale cu partenerul sau cu prietenii apropiați. Comunicarea sinceră poate reduce sentimentul de izolare și poate deschide calea pentru sprijin reciproc. Împărtășirea vulnerabilităților tale poate ajuta la construirea unor relații mai puternice și mai autentice.

Ai grijă de tine

Este foarte important să-ți faci timp și pentru tine și pentru nevoile tale.  Activitățile care îți aduc bucurie și relaxare, fie că este vorba de lectură, exerciții fizice sau hobby-uri, pot avea un impact pozitiv asupra stării tale emoționale. Un studiu din 2023 al University of Michigan a arătat că părinții care își fac timp pentru activități recreative au niveluri mai scăzute de stres și o satisfacție mai mare în viața de zi cu zi.

Mergi la terapeut

Dacă sentimentul de singurătate devine copleșitor, nu ezita să cauți ajutor profesional. Terapia sau consilierea îți pot oferi un spațiu sigur pentru a explora și a-ți înțelege emoțiile. Dar, te pot ajuta și să-ți dezvolți strategii de gestionare a singurătății.

Implică-te în activități de voluntariat

Implicarea în activități de voluntariat îți  poate oferi o modalitate excelentă de a te conecta cu alți părinți. Dar și de a-ți extinde rețeaua socială. Participarea la evenimente comunitare și proiecte de voluntariat nu numai că îți oferă oportunități de socializare, dar îți dă și un sentiment de apartenență la comunitate.

Reclamă
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Cele mai frumoase locuri de ieșit cu copiii în București, indiferent dacă e vreme rea sau bună
Indiferent că este vorba de un weekend sau de vacanța copilului, activitățile în familie nu ar trebui să lipsească. Iarna se apropie cu pași repezi, iar vremea de afară nu mai este la fel de prietenoasă. În timp ce în unele zile încă......
Cele mai frumoase locuri de ieșit cu copiii în București, indiferent dacă e vreme rea sau bună
2
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
3
Ochiul roz la copii sau conjunctivita
Ochiul roz la copii este, de fapt, denumirea populară a conjunctivitei. Ea este o afecțiune oculară frecventă la copii, care  poate provoca disconfort semnificativ. Această problemă poate avea diverse cauze, de la infecții virale și......
Ochiul roz la copii sau conjunctivita
4
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Dacă ai făcut un test de sarcină și a ieșit pozitiv, cel mai probabil, până vei ajunge la medic, vei dori să afli puțin mai multe despre ce se întâmplă în continuare. Pentru asta poți consulta calculatorul de sarcină, care te ajută......
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
5
Copilul vomită după ce i-ai dat medicamentul. Ce este de făcut în acest caz
Atunci când copii se îmbolnăvesc, pediatrul le poate prescrie anumite medicamente. Deși acestea sunt eficiente, pe unii copii îi pot face să vomite, iar acest lucru este destul de frecvent. De aceea, atunci când copilul vomită după ce i-ai......
Copilul vomită după ce i-ai dat medicamentul. Ce este de făcut în acest caz
Parteneri
Cele mai noi
20 noiembrie, 07:31
Cele mai populare nume de bebeluși în 2025. Ce alegeri pot face părinții pentru copiii din generația Beta
Cele mai populare nume de bebeluși în 2025. Ce alegeri pot face părinții pentru copiii din generația Beta
19 noiembrie, 06:04
Cum îți dai seama că răceala s-a complicat și trebuie să mergi cu copilul la medic
Cum îți dai seama că răceala s-a complicat și trebuie să mergi cu copilul la medic
18 noiembrie, 06:09
Cele mai bune exerciții postpartum pe care le poți face
Cele mai bune exerciții postpartum pe care le poți face
17 noiembrie, 08:11
Cum să eviți toxinele ascunse în timpul sarcinii
Cum să eviți toxinele ascunse în timpul sarcinii
17 noiembrie, 06:36
Primele mișcări ale bebelușului: la câte săptămâni apar
Primele mișcări ale bebelușului: la câte săptămâni apar
16 noiembrie, 07:37
Diareea la bebeluși și copii. Cauze și remedii
Diareea la bebeluși și copii. Cauze și remedii