Studiul, efectuat pe mai mult de 7.000 de sugari și care a fost publicat în JAMA Pediatrics, a arătat că bebelușii care au petrecut zilnic între una și patru ore în fața ecranelor au fost mai predispuși la a avea întârzieri în dezvoltare. În general, s-au observat probleme în ceea ce privește abilitățile de comunicare, dar și în cele de rezolvare a problemelor. De astfel, Academia Americană de Pediatrie nu recomandă expunerea copiilor la ecrane până la vârsta de doi ani.
Expunerea copiilor la ecrane: impactul pe care-l are asupra sugarilor
La studiu au participat 7.097 de copii și mamele lor, iar perioada de observație s-a întins pe durata a 4 ani de zile. În acest timp, cercetătorii au analizat durata timpului petrecut de copii cu vârsta până la un an în fața ecranului. Ei au evaluat performanțele lor în ceea ce privește comunicarea, motricitatea fină, abilitățile personale și sociale și abilitățile de rezolvare a problemelor când aceștia au împlinit 2 și 4 ani.
Astfel, cercetătorii au concluzionat că sugarii care au petrecut zilnic în jur de patru ore în fața ecranelor au avut un risc de trei ori mai mare de întârzieri în ceea ce privește comunicarea și abilitățile de rezolvare a problemelor.
Copiii care petreceau patru sau mai multe ore pe zi în fața ecranelor erau de aproape cinci ori mai predispuși la întârzieri pe partea de abilități de comunicare și de două ori mai predispuși la întârzieri pe partea de socializare la vârsta de 2 ani. În plus, acești copii aveau de 1,74 ori mai multe șanse de a avea ca abilitățile motorii fine să fie subdezvoltate.
La momentul în care copiii au împlinit 4 ani, riscurile de întârzieri erau semnificative pe partea de comunicare și de rezolvare a problemelor.
Expunerea copiilor la ecrane: ce probleme pot apărea
Din păcate, vremurile în care trăim ne forțează deseori să apelăm și la acest compromis de a lăsa copii în fața ecranelor pentru a reuși să ne ocupăm și de alte activități casnice și nu numai. Numai că, așa cum arată studiile, o expunere prelungită la ecrane are consecințe nefaste pentru dezvoltarea copiilor. Astfel expunerea poate afecta:
Limbajul și comunicarea
”Copiii își dezvoltă abilitățile lingvistice și capacitatea de a comunica prin interacțiunea cu ceilalți, inclusiv cu părinții și frații lor", spune medicul psihiatru Zishan Khan. În joaca și în comunicarea cu un părinte, copilul observă expresiile faciale și învață să descifreze emoțiile și răspunsurile la diferite mișcări și metode de comunicare. De aceea, interacțiunea față în față, precum și joaca, chiar și cea independentă, sunt cruciale pentru dezvoltarea abilităților de comunicare.
Atenția și concentrarea
Ecranele pot oferi stimulare vizuală excesivă și pot afecta dezvoltarea cognitivă a copiilor. Studiile au arătat că expunerea copiilor la ecrane poate fi asociată cu tulburări de atenție și dificultăți de concentrare. Schimbările bruște și rapide de secvențe, culorile strălucitoare și zgomotul constant de la ecrane pot suprastimula creierul aflat în dezvoltare. Astfel, capacitatea de a tolera activități care necesită atenție și concentrare asupra unei activități poate fi redusă.
Sănătatea fizică
Copii care petrec prea mult timp în fața ecranelor sunt expuși unui risc crescut de sedentarism, ceea ce poate duce la obezitate și probleme de sănătate asociate.
Calitatea somnului
Ecranele emit lumina albastră, care poate interfera cu ritmul circadian și poate afecta calitatea somnului. Copiii expuși la ecrane înainte de culcare pot avea dificultăți în a adormi sau în a avea un somn odihnitor.
Cum poți gestiona expunerea copiilor la ecrane
-limitează timpul petrecut în fața ecranelor și urmărește cu atenție conținutul la care sunt expuși copiii.
-alege un conținut adecvat vârstei și dezvoltării copilului. Evită conținutul agresiv sau violent.
-petrece cât mai mult timp în aer liber cu copilul pentru a evita apariția sedentarismului.
-evită să plasezi ecrane în dormitoare pentru a putea avea un somn odihnitor
-fii un model pozitiv pentru copilul tău și utilizează ecranele responsabil și cu măsură.
În concluzie, expunerea copiilor la ecrane poate avea un impact semnificativ asupra dezvoltării lor cognitive și a sănătății fizice.