Greața și vărsăturile la începutul sarcinii ar putea indica că te confrunți cu o creștere a hormonilor necesari pentru o sarcină sănătoasă. Cercetările sugerează că greața și vărsăturile în timpul sarcinii s-ar putea datora efectelor unui hormon produs de placentă numit gonadotropină corionică umană (HCG).
Grețurile și vărsăturile în timpul sarcinii
Femeile însărcinate încep să producă HCG la scurt timp după ce un ovul fertilizat se atașează de mucoasa uterului. Femeile cu grețuri matinale severe (hiperemesis gravidarum) au niveluri mai mari de HCG decât alte femei însărcinate. Femeile însărcinate cu gemeni au, de asemenea, niveluri mai mari de HCG și sunt mai predispuse să experimenteze grețuri matinale. În mod similar, estrogenul, un alt hormon al cărui nivel crește în timpul sarcinii, este asociat cu o creștere a severității stării de greață și vărsături în timpul sarcinii.
Cu toate acestea, nivelurile ridicate ale hormonilor de sarcină nu sunt asociate în mod constant cu greața și vărsăturile. De asemenea, este posibil ca greața și vărsăturile în timpul sarcinii să fie semne ale țesutului placentar viabil.
Reține, totuși, că lipsa senzației de greață și vărsături în timpul sarcinii nu reprezintă un motiv de îngrijorare. Unele femei cu sarcini sănătoase nu au niciodată grețuri matinale.
Grețurile matinale se pot agrava
Majoritatea femeilor care se confruntă cu grețuri matinale simt de obicei greață pentru o perioadă scurtă de timp în fiecare zi și pot vomita o dată sau de două ori. În cazurile mai severe de greață matinală, greața poate dura câteva ore în fiecare zi, iar vărsăturile apar mai frecvent. Acest tip mai sever de greață și vărsături, care apare la până la 3% dintre gravide, se numește hiperemesis gravidarum.
Ce cauzează grețurile matinale
Cauza grețurilor matinale nu este cunoscută în totalitate. Poate fi cauzată de scăderea nivelului de zahăr din sânge sau de creșterea hormonilor de sarcină, cum ar fi gonadotropina corionica umană (HCG) sau estrogenul. Grețurile matinale pot fi agravate de stres, de oboseala excesivă, de consumul anumitor alimente sau de sensibilitatea la mișcare.
Care sunt simptomele grețurilor severe de dimineață (hiperemesis gravidarum)
- Vărsături de mai mult de trei ori pe zi.
- Deshidratare severă (semnele care includ producția unei cantități mici de urină sau deloc, urină de culoare închisă, amețeli în picioare).
- Scăderea în greutate.
Femeile cu grețuri matinale severe ar putea fi nevoite să fie internate în spital pentru a primi fluide care să restabilească hidratarea și medicamente pentru a ameliora greața.
Ce poți face ca să te simți mai bine dacă ai grețuri matinale
Există câteva lucruri pe care le poți face pentru a te simți mai bine. Acestea sunt:
- Mănâncă câțiva biscuiți sau pâine prăjită dimineața pentru a ajuta stomacul să se calmeze. Pune câțiva biscuiți lângă pat și mânâncă din ei înainte de a te ridica din pat.
- Mănâncă cinci sau șase mese mici pe zi în loc de trei mese mari.
- Evită alimentele picante și grase. Mănâncă alimente fade, cum ar fi banane, orez, pâine prăjită uscată, cartofi copți simpli, ouă, tofu.
- Mănâncă gustări sănătoase între mese, cum ar fi iaurt, unt de arahide pe felii de mere sau țelină, brânză, lapte sau nuci.
- Bea multe lichide, în special apă, pe tot parcursul zilei.
- Ia vitaminele prenatale cu o gustare. Dacă vitamina prenatală conține fier, încearcă să o iei înainte de culcare. Discută cu medicul despre alte opțiuni de vitamine.
- Evită mirosurile, luminile pâlpâitoare, alte situații care te deranjează și îți declanșează greața.
- Odihnește-te mult.
- Aerisește foarte bine camerele în care stai.
Când e cazul să suni medicul
Nu aștepta până când vărsăturile devin severe pentru a suna medicul. Ameliorarea grețurilor matinale la începutul sarcinii poate ajuta la agravarea lor. Vărsăturile severe nu sunt un aspect normal al sarcinii și trebuie ține sub control specializat.
Un alt motiv pentru a discuta cu medicul despre greața și vărsăturile severe este că ele pot fi un simptom al altor afecțiuni medicale, inclusiv ulcere, reflux (arsuri la stomac), boli ale tiroidei, boli ale vezicii biliare sau inflamație a apendicelui, stomacului, pancreasului sau ficatului.
Sună imediat medicul dacă
- Ai greață care durează toată ziua și te împiedică să mânânci și să te hidratezi.
- Vomiți de trei sau mai multe ori pe zi.
- Ai vărsături de culoare maronie sau cu sânge.
- Slăbește mult într-un timp foarte scurt.
- Te simți extrem de obosită sau confuză.
- Simți amețeli sau stări de leșin.
- Ai bătăi rapide ale inimii.
- Produci o cantitate mică de urină sau chiar deloc.