Pentru a încerca să scapi de insomnie, asigură-te că ai o cameră răcoroasă și suficient de întunecată. În plus, ar trebui să eviți timpul petrecut în fața ecranelor și să investești în niște perne pentru gravide. Dacă nimic nu funcționează și problema persistă, cel mai bine ar fi să vorbești cu medicul tău.
Insomnia în sarcină: de ce apare
Multe femei însărcinate spun că le este greu să doarmă pentru că nu se pot acomoda cu burtica în creștere. În plus, trebuie să fugă la baie în mod constant, au crampe la picioare și sunt prea entuziasmate sau se tem de sosirea bebelușului. Deși poate îți faci griji că bebelușul este afectat, trebuie să știi că acesta doarme, chiar și atunci când tu ești complet trează.
Sănătatea bebelușului este pusă în pericol doar dacă insomnia din timpul sarcinii îți afectează capacitatea de a funcționa. De exemplu, epuizarea te poate face să te împiedici sau să cazi. Acest lucru te-ar putea răni pe tine și bebeluș.
Mai mult, cercetările au descoperit că femeile care au un somn perturbat cronic în timpul sarcinii prezintă un risc mai mare de diabet gestațional, naștere prematură, depresie, travaliu mai lung și sunt predispuse să facă o perație cezariană.
Ce poți face în legătură cu insomnia în sarcină
Din nefericire, lucrurile nu se îmbunătățesc, pe măsură ce sarcina avansează. Cu atât de multe schimbări fizice și emoționale care au loc, nu este surprinzător faptul că 2 din 3 femei se confruntă cu insomnia până la sfârșitul sarcinii. Pentru a încerca să alungi insomnia în timpul sarcinii ai putea să ții cont de următoarele:
- Începe să-ți faci un fel de ritual liniștitor.
- Fă un duș călduț, bea o ceașcă de ceai din plante, sigure pentru sarcină și ascultă muzică liniștită. De asemenea, roagă-ți partenerul să-ți maseze picioarele.
- Asigură-te că în camera ta este o temperatură confortabilă pentru somn și că este suficient de întunecată și liniștită.
- Evită să mănânci mult în apropierea orei de culcare.
- Dacă urinarea frecventă este o problemă, redu consumul de băuturi înainte de somn și pe timp de noapte.
- Închide orice fel de ecrane cu cel puțin o oră înainte de a merge la culcare.
- Folosește perne care să te ajute să te simți confortabil.
- Dacă nu ai adormit la 20 sau 30 de minute după ce te-ai băgat în pat, ridică-te și mergi în altă cameră. Citește, ascultă muzică, ia o gustare ușoară sau bea o ceașcă de lapte cald. Apoi, când simți că ți-e somn, întoarce-te în pat.
Când să discuți cu medicul
Dacă ai în mod regulat probleme cu somnul, discută cu medicul tău despre acest lucru. Deși, în general, este mai bine să nu iei medicamente pentru somn în timpul sarcinii, te poate ajuta să cântărești riscurile și beneficiile celui mai sigur medicament pentru somn fie că este cu sau fără prescripție medicală. De exemplu, melatonina în timpul sarcinii sau în timpul alăptării nu este recomandată.