Dacă mâncărimea este insuportabilă, este prezentă pe palme și picioare și este însoțită de o erupție, ar puea fi vorba despre colestaza de sarcină. Este o afecțiune hepatică care necesită tratament, de aceea, ia legatura cât mai repede cu medicul.
Cât sunt de normale mâncărimile pielii în timpul sarcinii
Dacă mâncărimile pielii în timpul sarcinii sunt ușoare, nu ai de ce să-ți faci griji. Aproximativ 20% dintre femei se confruntă cu ele, spune babycenter.com.
Este posibil să simți mâncărimi, în special în jurul burții și a sânilor, deoarece pielea se întinde pentru a se adapta la creșterea acestora. Pielea uscată și schimbările hormonale pot contribui, de asemenea, la mâncărimea suplimentară. De asemenea, iarna, căldura uscată (mai ales de la calorifere) poate exacerba mâncărimile.
Unele afecțiuni ale pielii cu mâncărimi, cum ar fi eczema, se pot agrava în timpul sarcinii, deși unele femei constată că se ameliorează. Cu toate acestea, în cazul psoriazisului, multe femei raportează simptome mai puțin severe în timpul sarcinii, în timp ce puține constată că psoriazisul lor se agravează.
Modalități de a preveni mâncărimile pielii în timpul sarcinii
S-ar putea să nu poți preveni în totalitate mâncărimile pielii, dar aceste sfaturi ar putea ajuta la minimizarea acestora:
- Fă dușuri și băi călduțe. Apa fierbinte poate usca pielea și poate înrăutăți mâncărimile. Oricum, cel mai bine este să eviți băile foarte fierbinți atunci când sunteți însărcinată. Acest lucru ar putea dăuna bebelușului în ormare. Folosește un săpun blând, fără parfum, și clătiți-l bine. Uscă-te ușor cu prosopul.
- Încearcă să nu te supraîncălzești. Încearcă să eviți să stai afară pentru perioade lungi de timp atunci când este foarte cald, deoarece te poți confrunta cu supraîncălzirea, care agravează mâncărimile.
- Poartă haine confortabile. Hainele largi, vaporoase, din bumbac, împiedică pielea să se irite. Nu uita să mizezi pe culori cât mai deschise.
- Hidratează-te. După ce faci un duș sau o baie, aplică o loțiune sau o cremă hidratantă, fără parfum. O poți păstra în frigider, pentru ca, pe lângă hidratare, să ai parte și de o senzație de răcoare.
- Redu stresul. Ia măsuri pentru a reduce cât mai mult stresul și anxietatea în timp ce ești însărcinată, care, chiar dacă nu pare să aibă legătură, poate de fapt să înrăutățească mâncărimile.
Cum să ameliorezi mâncărimile pielii
În primul rând, fă tot posibilul să nu te scărpini, deoarece poți irita și mai mult pielea și poate crește riscul de infecții. Dacă te mănâncă corpul din cauza pielii uscate și întinse, aceste măsuri simple îți pot oferi o oarecare ușurare:
- Folosește comprese reci. Pune comprese reci sau o pungă de gheață pe zonele cu mâncărimi, 5-10 minute sau până când mâncărimea dispare.
- Hidratează pielea. Loțiunile și cremele care nu conțin parfumuri sunt cele mai bune. Gelul pur de aloe vera, aplicat direct pe zonele cu mâncărimi, poate oferi o ușurare temporară.
- Fă din când în când o baie calduță, cu fulgi de ovăz. Poți cumpăra ovăz din comerț sau online.
- Aplică medicamente înainte de hidratare. Discută cu medicul tău despre medicamentele topice, împotriva mâncărimilor, disponibile fără prescripție medicală, inclusiv loțiunea de calamina. Deși majoritatea sunt sigure în timpul sarcinii, este bine să ai acordul acestuia. Dacă ți s-a prescris un medicament topic pentru mâncărimi în timpul sarcinii, aplică-l conform instrucțiunilor și apoi hidratează-ți întregul corp, chiar și zonele de piele pe care tocmai le-ai tratat cu medicamente.