Pe lângă transformările fizice, postnatale, femeile pot experimenta emoții puternice și stare de anxietate, care uneori sunt greu de gestionat. Asta mai ales când trebuie să ai grijă și de un bebeluș, care poate plânge mult și uneori poate fi greu de consolat.
Modificări care apar în corp, după naștere
Corpul tău s-a transformat destul de mult pe timpul sarcinii, iar nivelul crescut de hormoni ți-a dat destul de multe bătăi de cap. Cu unele modificări ale corpului poate te-ai mai confruntat pe timpul sarcinii, dar pot apărea și altele noi, care îți vor afecta corpul în alte moduri, spune .
Lohii
După naștere veți avea niște, vei avea sângerări într-o cantitate mai mare decât la menstruație, care se numesc lohii. Acestea apar indiferent dacă ați născut pe cale vaginală sau prin cezariană.
La început, sunt roșii intens, apoi devin maronii și, în cele din urmă, gălbui. Lohiile durează aproximativ 4-6 săptămâni, dar pot dura până la 12 săptămâni până la dispariția completă. În primele 10 zile sunt ca o mestruație abundentă, dar cu cât te odihnești mai mult, cu atât lohiile vor fi mai puțin abundente.
Slăbirea planșeului pelvian
Pentru că mușchii și ligamentele planșeului pelvian au fost întinși, pe măsură ce bebelușul a crescut în uter, te poți confrunta cu incontineța urinară (scurgeri de urină atunci când strănuți, râzi sau tușești).
Poți să rezolvi această problemă făcând exerciții Kegel, care ajută la întărirea planșeului pelvian, reducerea umflăturilor și accelerează vindecarea zonei din jurul perineului. În plus, exercițiile ajută la tonifiera vaginului, făcând sexul mai plăcut. Începe să faci exercițiile de îndată ce te simțiți capabilă. Ține cont de faptul că rezultatele nu se văd instant. Uneori este necesat să aștepți până la 3 luni.
Umflături și dureri perineale
După ce ai născut natural, este normal să te confrunți cu mici rupturi la nivelul colului uterin, vaginului și perineului sau medicul este nevoit să îți facă o incizie între vagin și anus, care se numește epiziotomie. Aceasta are scopul de a lărgi deschiderea vaginului, facilitand astfel nașterea bebelușului.
Locul în care au fost făcute suturile poate fi dureros timp de câteva zile sau chiar săptămâni. În cazul în care ruptura a fost mai severă, va dura mai mult timp pentru a se vindeca.
Ca și în timpul sarcinii, poți lua paracetamol, pentru a reduce durerea și umflarea perineului. În plus, poți aplica comprese reci pe perineu va ameliorarea durerilor.
Sâni dureroși și sensibili
Imediat după naștere, sânii vor începe să producă colostru. Acesta este bogat în proteine și anticorpi, care ajută la protejarea bebelușului împotriva infecțiilor. Apoi, sânii încep să producă lapte pentru a hrăni bebelușul și aceștia pot deveni sensibili și dureroși.
Pe măsură ce bebelușul se hrănește, te vei simți mai bine. E posibil să ai și mameloanele sensibile, mai ales dacă ții mai mult bebelușul la sân sau se chinuie să obțină lapte. Poți ameliora durerile cu ajutorul unor creme speciale care se aplică local.
Dureri de burtă
Acestea se simt ca niște contracții ușoare de travaliu și apar adesea în timp ce alăptați. Durerile apar din cauza faptului că se eliberează oxitocină, care încurajează contracția uterului.
Dacă durerile sunt prea mari, le poți calma cu paracetamol sau poți să încălzești locul aplicând ceva cald. În mod normal, durerile ar trebui să dispară la trei zile după naștere.
Hemoroizi
Din cauza efortului și a constipației, te poți confrunta cu apariția hemoroizilor. Pentru a ameliora durerea, discută cu medicul pentru a-ți oferi un unguent local sau supozitoare cu glicerină. În plus, trebuie să consumi alimente bogate în fibre și bea multe lichide.