Cine a zis că munca de acasă e floare la ureche? Da, probabil la început cu toții ne-am bucurat când am auzit de această posibilitate. Însă, după ce majoritatea dintre noi am văzut că de fapt munca de acasă nu înseamnă doar jobul de la birou, perspectivele și entuziasmul s-au cam schimbat. Pentru că munca de acasă înseamnă și job și îngrijirea copilului și gestionarea treburilor casnice. Dar, deși totul poate părea copleșitor, există câteva strategii eficiente care te pot ajuta să găsești un echilibru între toate responsabilitățile implicate în ecuație.
Munca de acasă: strategii care te ajută să fii eficientă
Cei de la healthline.com propun câteva strategii eficiente prin care poți jongla cu munca de acasă, creșterea copilului și celelalte treburi casnice.
Setează-ți mintea pe un program flexibil
Primul pas către gestionarea eficientă a timpului tău este să te setezi pe posibilitatea unui program flexibil. Încearcă să îți aloci orele de maximă productivitate pentru sarcinile de lucru care necesită concentrare. Dacă cel mic este acasă, atunci rezolvă problemele de serviciu în timp ce doarme sau cât timp se joacă. Flexibilitatea te va ajuta să te adaptezi situațiilor neprevăzute care apar, mai ales, când și copilul este acasă.
Creează-ți un spațiu de lucru special
Dacă îți amenajezi un loc pe care să-l folosești doar pentru job, ai șanse mai mari să te poți concentra la task-uri. Chiar dacă locuința ta nu îți permite să ai un birou într-o cameră separată, încearcă să delimitezi o zonă care să fie destinată exclusiv muncii. Acest lucru va semnala atât pentru tine, cât și pentru copilul tău că este momentul pentru concentrare și activități profesionale.
Implică-l pe copil în activitățile casnice
Treburile casnice nu trebuie să fie o corvoadă exclusivă a mamei. Implicarea copilului în activități simple, potrivite vârstei, nu doar că te va ajuta să reduci volumul de muncă, dar va fi și o lecție valoroasă pentru el. Pune-l să-și strângă jucăriile, să pună masa sau să ude plante. De asemenea, poate duce gunoiul și poate să-și facă singur patul. Toate aceste activități îl vor responsabiliza, dar îl vor face și să se simtă inclus în sânul familiei.
Planifică timp de calitate cu copilul
Pentru dezvoltarea echilibrată și sănătoasă a copilului, în programul zilnic ar trebui să strecori și o oră dedicată exclusiv lui. Aceasta poate fi o oră de joc neîntrerupt, citit împreună sau orice altă activitate care vă bucură pe amândoi. Aceste momente sunt foarte importante pentru a menține o legătură puternică și pentru a asigura copilul că este valoros și iubit, chiar și în perioadele aglomerate.
Acceptă ajutorul și împarte sarcinile
Nu trebuie să faci totul singură. Acceptă ajutorul partenerului, al familiei sau al prietenilor când vine vorba de îngrijirea copilului sau de treburi casnice. Delegarea unor sarcini poate fi dificilă la început, dar este esențială pentru a-ți păstra sănătatea mentală și pentru a te asigura că nu te copleșește situația.
Fii indulgentă cu tine însăți
Poate cel mai important lucru pe care poți să-l faci atunci când lucrezi de acasă este să fii indulgentă cu tine însăți. Nu uita că nu perfecțiune în echilibrarea muncii de acasă cu viața de familie. Vor exista și zile când balanța se va înclina mai mult spre una dintre părți. Ceea ce este perfect normal și în regulă. Important este să nu pui presiune și să fii flexibilă în gândire.