Majoritatea femeilor cu polihidramnios nu au probleme semnificative în timpul sarcinii și vor avea un copil sănătos. Însă, există și cazuri severe, în care pot apărea complicații. De aceea, este esențial să participi la toate vizitele prenatale și în cazul în care ești diagnosticată cu polihidramnios, să poți lua legătura cu medicul în cazul în care starea ta se înrăutățește.
Ce este polihidramnios
Este o afecțiune rară, care apare atunci când ai prea mult lichid amniotic în timpul sarcinii. Lichidul amniotic este lichidul care înconjoară bebelușului și joacă un rol important în creșterea și dezvoltarea acestuia.
De obicei, această afecțiune apare în a doua jumătate a sarcinii, dar se poate și din săptămâna 16 de sarcină. Polihidramniosul ușor nu provoacă de obicei complicații, dar, în cazul în care starea ta de sănătate se agravează și este necesar un tratament, medicul te va monitoriza îndeaproape.
Semnele și simptomele polihidramniosului
Atunci când afecțiunea este ușoară, unele persoane nu prezintă niciun simptom. În cazurile severe de polihidramnios, ai putea avea următoarele simptome:
- Senzație de strângere în stomac, crampe sau contracții.
- Dificultăți de respirație.
- Arsuri la stomac.
- Constipație.
- Urinat mai des.
- Umflături la nivelul vulvei (organele genitale externe), picioarelor și tălpilor.
Atunci când uterul se mărește în dimensiuni, acesta exercită presiune asupra organelor din apropiere, cum ar fi plămânii, stomacul, rectul și vezica urinară. Această presiune suplimentară este, de obicei, cauza simptomelor.
Medicul poate suspecta că aveți prea mult lichid amniotic dacă:
- Uterul are o dimensiune mai mare decât vârsta gestațională a sarcinii.
- Are dificultăți în a găsi bătăile inimii fetale.
- Nu poate simți poziția fătului în uter.
Cauzele a polihidramniosului
Deși cauzele polihidramniosului nu sunt foarte clare, în cazurile moderate până la severe ar putea fi cauzat de următoarele:
- Fătul nu poate înghiți lichidul amniotic din cauza unei tulburări congenitale.
- Niveluri ridicate de glucoză în sânge (cauzate de diabet înainte sau după ce ai rămas însărcinată).
- Purtarea de gemeni identici cu sindrom de transfuzie de la gemeni la gemeni (o afecțiune a sarcinii care implică un flux sanguin dezechilibrat între gemeni identici, când un geamăn privează privează celălalt geamăn de nutrienții de care are nevoie).
- Rh-ul diferit (sunteți Rh negativ și fătul este Rh pozitiv).
- Complicații ale ritmului cardiac fetal.
- Bebelușul are o infecție.
Polihidramnios: diagnostic
Medicul poate descoperi polihidramnios la o ecografie, după ce va măsura abdomenul (o măsurătoare numită înălțimea fundului uterin) pentru a determina dacă uterul tău este prea mare. De obicei, asta înseamnă că măsori cu două sau mai multe săptămâni înainte de data posibilă a nașterii.
Pentru a măsura nivelul lichidului amniotic din uter, medicul poate apela la două metode: indicele de lichid amniotic și măsurarea celei mai mari pungi cu lichid amniotic. Indicele de lichid amniotic verifică cât de adânc este lichidul în patru zone ale uterul tău, iar cealaltă metodă presupune măsurarea celei mai adânci zone din uter pentru a verifica volumul de lichid.
Dacă unul dintre aceste teste arată că ai polihidramnios, medicul îți va recomanda teste suplimentare pentru a verifica dacă ai tulburări congenitale, diabet sau alte afecțiuni. Unele dintre aceste teste pot include:
- Ecocardiogramă fetală (o ecografie mai puternică, care poate vedea sistemul circulator al fătului).
- Test pentru a verifica dacă există anomalii ale ritmului cardiac fetal.
- Profil biofizic (verifică tonusul, mișcările și mișcările respiratorii ale fătului).
- Amniocenteză (un test care diagnostichează anumite tulburări congenitale).
- Testul de verificare a glucozei (care verifică dacă există diabet gestațional).
Tratarea polihidramniosului
În general, polihidramniosul nu se tratează dacă este un caz ușor sau dacă ești la sfârșitul sarcinii. Totuși, medicul poate programa vizite suplimentare pentru a-ți monitoriza starea de sănătate.
Tratamentul poate fi necesar dacă ai polihidramnios sever. În unele cazuri, acest lucru înseamnă tratarea afecțiunii de bază (cum ar fi diabetul), care cauzează polihidramniosul. Alte opțiuni de tratament includ:
- Drenarea excesului de lichid amniotic.
- Inducerea travaliului înainte de data aproximativ, de obicei între săptămâna 37 și 39 de de sarcină.
Complicațiile polihidramniosului
Excesul de lichid amniotic nu este dăunător pentru făt, dar poate pune presiune pe organele din apropiere și provoacă complicații ale sarcinii. Afecțiunea este, de obicei, mai gravă dacă apare la începutul sarcinii, deoarece există mai mult timp pentru ca lichidul amniotic să continue să se acumuleze.
Alte complicații ale excesului de lichid amniotic includ:
- Travaliu precoce.
- Naștere prematură (copilul se naște înainte de 37 de săptămâni).
- Ruptura placentei.
- Hemoragie postpartum.
- Prolapsul cordonului ombilical.
- Bebelușul are poziție fetală inversă la naștere.
- Nașterea unui copil mort.
Cum afectează polihidramnios bebelușul
Cazurile ușoare de polihidramnios nu ar trebui să vă afecteze bebelușul. În cazurile legate de diabet, fătul poate crește prea mare pentru o naștere vaginală. Cazurile severe de polihidramnios pot duce la travaliu prematur și la nașterea prematură a bebelușului dumneavoastră. Cele mai multe persoane nu vor avea complicații de sarcină din cauza excesului de lichid amniotic și vor avea un copil sănătos. Dacă este prea riscant să naști natural, medicul ar putea să-ți recomande o operație cezariană.