Reclamă

Polihidramnios (cantitatea prea mare de lichid amniotic). Care sunt cauzele și cum se poate trata

Lichidul amniotic este cel care înconjoară bebelușul în timp ce crește în uter. Pe măsură ce acesta crește, spațiul devine mai strâmt și lichidul amniotic mai scade ușor din volum. Sunt anumite situații, în care femeile au exces de lichid amniotic și acest lucru se numește polihidramnios. Acesta poate fi detectat la ecografie, la finalul sarcinii. În mod normal, cazurile ușoare nu necesită tratament, poate ceva mai multe verificări ale sarcinii.

Femeie însărcinată în ultimul trimestru de sarcină, care are polihidramnios, îmbrăcată cu pantaloni bej, maiou alb și cardigan bleu, care stă în dormitor, lângă ferestra cu perdea albă
Polihidramnios este o afecțiune rară, care apare atunci când ai prea mult lichid amniotic, în timpul sarcinii / Shutterstock

Majoritatea femeilor cu polihidramnios nu au probleme semnificative în timpul sarcinii și vor avea un copil sănătos. Însă, există și cazuri severe, în care pot apărea complicații. De aceea, este esențial să participi la toate vizitele prenatale și în cazul în care ești diagnosticată cu polihidramnios, să poți lua legătura cu medicul în cazul în care starea ta se înrăutățește.

Ce este polihidramnios

Este o afecțiune rară, care apare atunci când ai prea mult lichid amniotic în timpul sarcinii. Lichidul amniotic este lichidul care înconjoară bebelușului și joacă un rol important în creșterea și dezvoltarea acestuia.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

De obicei, această afecțiune apare în a doua jumătate a sarcinii, dar se poate și din săptămâna 16 de sarcină. Polihidramniosul ușor nu provoacă de obicei complicații, dar, în cazul în care starea ta de sănătate se agravează și este necesar un tratament, medicul te va monitoriza îndeaproape.

Reclamă

Semnele și simptomele polihidramniosului

Atunci când afecțiunea este ușoară, unele persoane nu prezintă niciun simptom. În cazurile severe de polihidramnios, ai putea avea următoarele simptome:

  • Senzație de strângere în stomac, crampe sau contracții.
  • Dificultăți de respirație.
  • Arsuri la stomac.
  • Constipație.
  • Urinat mai des.
  • Umflături la nivelul vulvei (organele genitale externe), picioarelor și tălpilor.

Atunci când uterul se mărește în dimensiuni, acesta exercită presiune asupra organelor din apropiere, cum ar fi plămânii, stomacul, rectul și vezica urinară. Această presiune suplimentară este, de obicei, cauza simptomelor.

Medicul poate suspecta că aveți prea mult lichid amniotic dacă:

  • Uterul are o dimensiune mai mare decât vârsta gestațională a sarcinii.
  • Are dificultăți în a găsi bătăile inimii fetale.
  • Nu poate simți poziția fătului în uter.

Cauzele a polihidramniosului

Deși cauzele polihidramniosului nu sunt foarte clare, în cazurile moderate până la severe ar putea fi cauzat de următoarele:

Reclamă
  • Fătul nu poate înghiți lichidul amniotic din cauza unei tulburări congenitale.
  • Niveluri ridicate de glucoză în sânge (cauzate de diabet înainte sau după ce ai rămas însărcinată).
  • Purtarea de gemeni identici cu sindrom de transfuzie de la gemeni la gemeni (o afecțiune a sarcinii care implică un flux sanguin dezechilibrat între gemeni identici, când un geamăn privează privează celălalt geamăn de nutrienții de care are nevoie).
  • Rh-ul diferit (sunteți Rh negativ și fătul este Rh pozitiv).
  • Complicații ale ritmului cardiac fetal.
  • Bebelușul are o infecție.

Polihidramnios: diagnostic

Medicul poate descoperi polihidramnios la o ecografie, după ce va măsura abdomenul (o măsurătoare numită înălțimea fundului uterin) pentru a determina dacă uterul tău este prea mare. De obicei, asta înseamnă că măsori cu două sau mai multe săptămâni înainte de data posibilă a nașterii.

Pentru a măsura nivelul lichidului amniotic din uter, medicul poate apela la două metode: indicele de lichid amniotic și măsurarea celei mai mari pungi cu lichid amniotic. Indicele de lichid amniotic verifică cât de adânc este lichidul în patru zone ale uterul tău, iar cealaltă metodă presupune măsurarea celei mai adânci zone din uter pentru a verifica volumul de lichid. 

Dacă unul dintre aceste teste arată că ai polihidramnios, medicul îți va recomanda teste suplimentare pentru a verifica dacă ai tulburări congenitale, diabet sau alte afecțiuni. Unele dintre aceste teste pot include:

  • Ecocardiogramă fetală (o ecografie mai puternică, care poate vedea sistemul circulator al fătului).
  • Test pentru a verifica dacă există anomalii ale ritmului cardiac fetal.
  • Profil biofizic (verifică tonusul, mișcările și mișcările respiratorii ale fătului).
  • Amniocenteză (un test care diagnostichează anumite tulburări congenitale).
  • Testul de verificare a glucozei (care verifică dacă există diabet gestațional).

Tratarea polihidramniosului

În general, polihidramniosul nu se tratează dacă este un caz ușor sau dacă ești la sfârșitul sarcinii. Totuși, medicul poate programa vizite suplimentare pentru a-ți monitoriza starea de sănătate. 

Tratamentul poate fi necesar dacă ai polihidramnios sever. În unele cazuri, acest lucru înseamnă tratarea afecțiunii de bază (cum ar fi diabetul), care cauzează polihidramniosul. Alte opțiuni de tratament includ:

  • Drenarea excesului de lichid amniotic.
  • Inducerea travaliului înainte de data aproximativ, de obicei între săptămâna 37 și 39 de de sarcină.

Complicațiile polihidramniosului

Excesul de lichid amniotic nu este dăunător pentru făt, dar poate pune presiune pe organele din apropiere și provoacă complicații ale sarcinii. Afecțiunea este, de obicei, mai gravă dacă apare la începutul sarcinii, deoarece există mai mult timp pentru ca lichidul amniotic să continue să se acumuleze. 

Alte complicații ale excesului de lichid amniotic includ:

  • Travaliu precoce.
  • Naștere prematură (copilul se naște înainte de 37 de săptămâni).
  • Ruptura placentei.
  • Hemoragie postpartum.
  • Prolapsul cordonului ombilical.
  • Bebelușul are poziție fetală inversă la naștere.
  • Nașterea unui copil mort.

Cum afectează polihidramnios bebelușul

Cazurile ușoare de polihidramnios nu ar trebui să vă afecteze bebelușul. În cazurile legate de diabet, fătul poate crește prea mare pentru o naștere vaginală. Cazurile severe de polihidramnios pot duce la travaliu prematur și la nașterea prematură a bebelușului dumneavoastră. Cele mai multe persoane nu vor avea complicații de sarcină din cauza excesului de lichid amniotic și vor avea un copil sănătos. Dacă este prea riscant să naști natural, medicul ar putea să-ți recomande o operație cezariană.

Te-ar mai putea interesa și
Bebeluș care privește un stetoscop ce aproape îl atinge în zona plămânilor
Sindromul de aspirație de meconiu. Ce este și cum se poate trata
Sindromul de aspirație de meconiu. Ce este și cum se poate trata
Femeie stă întinsă în pat cu ochii spre șosete de bebeluș
Efectele pierderii unei sarcini asupra ciclului menstrual. Ce trebuie să știi
Efectele pierderii unei sarcini asupra ciclului menstrual. Ce trebuie să știi
Femeie însărcinată stă pe canapea și are grețuri, se ține cu mâna de burtă
Greața după primul trimestru de sarcină. Ce este de făcut
Greața după primul trimestru de sarcină. Ce este de făcut
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Tată își ține bebelușul în brațe și-l privește
6 trăsături pe care bebelușii le moștenesc de la tata
Te-ai uitat vreodată la bebelușul tău și ai avut senzația că îl vezi pe tatăl lui în miniatură? Nu e doar o impresie! Genetica joacă un rol fascinant în determinarea trăsăturilor fizice și comportamentale ale copilului. Iar unele......
6 trăsături pe care bebelușii le moștenesc de la tata
2
Un grup de copii care joacă jocuri de dezvoltare a gândirii logice
Cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Idei și recomandări
Pe măsură ce timpul se schimbă și tehnologia avansează, este nevoie și de o schimbare în viața celor mici. Descoperă și tu cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Jocurile reprezintă cea mai bună metodă pentru......
Cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Idei și recomandări
3
Fetiță neglijată se uită tristă pe fereastră
Studiu: Neglijarea în copilărie afectează dezvoltarea memoriei de lucru
Știi momentul ăla când intri în cameră și uiți instant ce căutai? Sau când încerci să ții minte ce ai de cumpărat, dar ajungi acasă cu totul… mai puțin ce îți trebuia? Ei bine, memoria de lucru e implicată în toate astea.......
Studiu: Neglijarea în copilărie afectează dezvoltarea memoriei de lucru
4
Tată și fiul stau pe canapea și discută
Lecțiile pe care tații ar trebuie să le predea fiilor lor
Știi momentul ăla când îți dai seama că ai început să semeni cu tatăl tău? Fie că e vorba de felul în care te enervezi în trafic sau de cum îți ții ceașca de cafea dimineața, adevărul e că părinții ne modelează mai mult decât......
Lecțiile pe care tații ar trebuie să le predea fiilor lor
5
Copil își roade unghiile
Diferența dintre tulburarea obsesiv-compulsivă și ticuri la copii
Te-ai întrebat vreodată ce face diferența dintre tulburarea obsesiv-compulsivă și ticuri la copii la copii? De multe ori, e greu să le diferențiezi, dar înțelegerea acestora poate face o mare diferență în abordarea corectă și în......
Diferența dintre tulburarea obsesiv-compulsivă și ticuri la copii
6
Fetiță cu părul lung, îmbrăcată cu o bluză verde, stă la masa din bucătărie și se uită pe o carte, iar pe masă sunt împăștiate creioane colorate, iar mama ei stă în picioare și o ceartă
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
Atunci când crești cu părinți care te critică constant, efectele pe termen lung pot fi vizibile cu ușurință. Pe lângă faptul că încrederea în sine este foarte scăzută, îți afectează și relațiile cu cei din jur. Cu mult......
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
7
Copil agresiv
Strategii pentru prevenirea agresivității la copii și când ar trebui solicitat ajutor specializat
Sunt momente în care copilul tău pare un mic vulcan gata să erupă din senin? Aruncă jucării, țipă sau lovește, iar tu nu mai știi dacă e doar o etapă sau un semn că ceva e mai profund? Respiri adânc, numeri până la zece, dar tot......
Strategii pentru prevenirea agresivității la copii și când ar trebui solicitat ajutor specializat
8
Băiețel blond, îmbrăcat cu cămașă albă și vestă cu carouri roșii și albe, stă cu o mână ridicată și cu degetul arătător indică spre un bec desenat cu alb și galben, iar deasupra capului sunt desenate mai multe becuri cu cretă albă, iar în spate are fundal verde
Ajută-ți copilul să-i placă să învețe prin antrenarea creierului
Atunci când este vorba despre procesul de învățare, majoritatea oamenilor cred că inteligența există sau nu există. În realitate, lucrurile nu stau chiar așa pentru că ea poate fi dezvoltată prin exercițiu. Ajută-ți copilul să-i......
Ajută-ți copilul să-i placă să învețe prin antrenarea creierului
Parteneri
Cele mai noi
O fetiță care joacă cărți
8 mai, 09:50
Cum se joacă Crazy Eights: reguli, sfaturi și strategii
Cum se joacă Crazy Eights: reguli, sfaturi și strategii
Carucioare practice: O mamă își plimbă copilul în cărucior.
28 aprilie, 18:58
(P) Primii pași în rolul de mamă: ce ai cu adevărat nevoie și ce poți lăsa deoparte
(P) Primii pași în rolul de mamă: ce ai cu adevărat nevoie și ce poți lăsa deoparte
Cum să echipezi un copil pentru orele de sport de la școală
17 aprilie, 17:44
(P) Cum să echipezi un copil pentru orele de sport de la școală?
(P) Cum să echipezi un copil pentru orele de sport de la școală?
Fetiță este încântată de porția de paste cu legume
7 aprilie, 16:22
Rețete de mâncăruri vegetariene pentru copii
Rețete de mâncăruri vegetariene pentru copii
Un tată care îi dă mâncare copilului
2 aprilie, 06:53
Fraze comune pe care tații le spun copiilor lor și care, de fapt, sunt forme de manipulare, potrivit specialiștilor
Fraze comune pe care tații le spun copiilor lor și care, de fapt, sunt forme de manipulare, potrivit specialiștilor
Un copil care face teme cu mama sa
1 aprilie, 07:06
De ce copiii gifted se simt nemotivați sau se levenesc
De ce copiii gifted se simt nemotivați sau se levenesc
Închide