Reclamă

Refluxul silențios la bebeluși, o afecțiune destul de frecventă

Refluxul silențios la bebeluși este o afecțiune destul de frecventă, caracterizată prin reîntoarcerea acidului gastric din stomac înapoi în esofag și uneori până în gură. Iar asta fără a fi însoțită de simptomele clasice ale refluxului, cum ar fi regurgitarea vizibilă. Această particularitate face diagnosticarea mai dificilă și poate deveni motiv de îngrijorare pentru părinții care observă semne neobișnuite la copil, fără o cauză aparentă.

Mama ține bebelușul pe umăr pentru a regurgita
Refluxul silențios este destul de dificil de diagnosticat, fără ecografie / Shutterstock

Refluxul este frecvent la bebeluși și începe, de obicei, în primele două luni de viață. Refluxul silențios, însă, este un tip de reflux care nu este ”gălăgios” și nu include regurgitatul. Mai mult de jumătate dintre bebelușii cu reflux regurgitează sau vomită cu jet. În cazurile mai grave, refluxul poate provoca dureri, afectându-le calitatea vieții.

Bebelușii care regurgitează și prezintă simptome de iritabilitate sunt ușor de diagnosticat cu reflux, dar cei care nu au simptome vizibile sunt mai dificil de diagnosticat. Iar asta, deoarece refluxul silențios, însă, este un tip de reflux care nu este ”gălăgios” și nu include regurgitatul. Bebelușii cu reflux silențios pot prezenta și alte simptome ale bolii de reflux gastroesofagian, cum ar fi agitația sau lipsa poftei de mâncare. Dar pentru că nu regurgitează, simptomele pot fi confundate cu colicile.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Refluxul silențios la bebeluși: simptome

Semnele refluxului silențios pot varia și sunt adesea subtile, ceea ce le face ușor de trecut cu vederea. Printre simptome se numără iritabilitatea, refuzul alimentelor sau dificultăți la alimentație, tusea frecventă sau sughițul, probleme cu somnul și creșterea insuficientă în greutate. De asemenea, bebelușii pot prezenta semne de disconfort după hrănire, cum ar fi încordarea sau arcuirea spatelui.

Reclamă

Alte semne care pot indica un reflux silențios sunt și următoarele:

  • congestie nazală;
  • tuse cronică;
  • pauze în respirație (apnee);
  • respirație zgomotoasă sau respirație șuierătoare;
  • răgușeală.

Cauzele refluxului silențios la bebeluși

Cauzele refluxului silențios pot fi diverse și adesea sunt legate de imaturitatea sistemului digestiv al bebelușului. Sfincterul esofagian inferior, care acționează ca o barieră între stomac și esofag, poate fi insuficient dezvoltat și nu se închide complet, permițând conținutului gastric să urce înapoi în esofag.

Alți factori pot include alimentația cu lapte formulă, alergiile alimentare sau intoleranțele, precum și anumite afecțiuni medicale. Spre exemplu, sunt mai expuși bebelușii cu tulburări neurologice, cum ar fi paralizia cerebrală, precum și cei care s-au născut prematur sau care au un istoric familial de reflux. 

Reclamă

Cum se tratează refluxul silențios la bebeluși

În majoritatea cazurilor, tratamentul pentru refluxul silențios începe cu modificări ale stilului de viață și ale tehnicii de alimentație. Însă, e nevoie ca bebelușul să fie consultat de către medicul pediatru și de către medicul specialist pentru a fi diagnosticat, și pentru a i se prescrie un tratament. Sau pentru a recomanda anumite schimbări. De asemenea, medicul îi poate face și o ecografie pentru a stabili diagnosticul.

Hrănește bebelușul mai des, cu porții mai mici

Hrănirea unui bebeluș cu reflux silențios poate fi un adevărat test. Dacă bebelușul este alăptat la sân, încearcă să-i dai mai des să mănânce, astfel încât să nu aibă timp să i se facă foarte foame. În momentul în care îi este foarte foame, bebelușul suge necontrolat și înghite foarte mult aer. Iar asta agravează refluxul.

Pe de altă parte, dacă bebelușul este hrănit cu lapte formulă, poate avea perioade mai lungi între mese, însă nici acest lucru nu este întotdeauna ideal pentru cei cu reflux. Pentru a gestiona situația, încearcă să-l hrănești  la intervale regulate, la fiecare două-trei ore, cât timp este treaz, chiar dacă acest lucru înseamnă să reduci cantitatea de lapte pe care o primește la fiecare masă. Supraalimentarea poate accentua presiunea abdominală, intensificând, astfel, simptomele refluxului. De asemenea, încearcă să schimbi tetinele cu orificii mari cu unele cu orificii mai mici și cu un flux mai lent. Astfel,  se reduce  cantitatea de aer pe care bebelușul o înghite în timpul hrănirii.

Ține bebelușul în poziție verticală

Ține bebelușul în poziție verticală în timpul hrănirii. Dar și după ce a mâncat, până când râgâie. Aceste obiceiuri ajută la reducerea simptomelor refluxului. De asemenea, nu este recomandat să pui copilul direct în pat după ce mănâncă, chiar dacă dă semne că ar vrea să doarmă. Medicii nu recomandă nici scuturarea lui pentru a scoate mai repede gazele. După masă, ține-l ridicat, cu capul pe umărul tău și plimbă-l ușor.

Schimbă formula de lapte

În cazul în care bebelușul este hrănit cu lapte praf, medicul îți poate recomanda o formulă specială pentru bebelușii cu reflux. Fă această schimbare și vezi cum decurge procesul. În marea majoritate a cazurilor, schimbarea aduce cu sine unele îmbunătățiri.

Fă schimbări în dietă

Dacă bebelușul este alăptat exclusiv la sân, atunci ar trebui să scoți din dieta ta ciocolata, cofeina, varza, fasolea sau usturoiul. Atenție și la proteinele din lactate, soia sau ouă. Bebelușul poate să nu le tolereze. Tocmai de aceea, medicii recomandă să observi după ce alimente se agravează simptomele bebelușului și să le scoți din dieta ta.

Te-ar mai putea interesa și
Micuț care plânge și stă jos pe un fundal gri și o poză alb-negru
Ce este refluxul silențios la bebeluși. Care sunt semnele și cum poți preveni această situație
Ce este refluxul silențios la bebeluși. Care sunt semnele și cum poți preveni această situație
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Adolescenta stă supărată pe podea, cu telefonul în mână
Sadfishing: ce trebuie să știi despre noul trend în rândul adolescenților
Sadfishing-ul este un termen recent apărut care descrie practica de a exagera sau de a inventa probleme emoționale pe rețelele sociale pentru a atrage atenția și simpatia din partea celorlalți. Deși poate părea inofensiv, acest comportament......
Sadfishing: ce trebuie să știi despre noul trend în rândul adolescenților
3
Femeie care aspiră covorul iar câinele stă lângă ea
Cum scăpăm de purici: remedii simple
Dacă te-ai pricopsit cu musafiri nepoftiți precum puricii, ai la îndemână câteva remedii pe care le poți folosi pentru a scăpa de ei. Începe cu aspirarea întregii case, cu spălarea lenjeriilor de pat, dar și cu aplicarea unor remedii......
Cum scăpăm de purici: remedii simple
4
Bebeluș care stă pe spate, pe un pat cu cearșaf alb, în dormitor, doar cu scutec alb pe el, iar mama lui îi ține picioarele ridicate și îl ajută să pedaleze, ilustrând gazele intestinale la bebeluși
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
Noii părinți sunt absolut surprinși de zgomotele pe care le scot bebelușii în primele săptămâni de viață. Multe dintre ele apar din cauza gazelor intestinale, care îi deranjează, făcându-i neliniștiți și influențându-le somnul și......
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
5
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Parteneri
Cele mai noi
o mamă și un tătic care se joacă cu bebelușul pe un covor și construiesc un turn din cuburi colorate
07:46
Cum poți să-ți distrezi copilul în timp ce stai jos. Jocuri pentru părinții care au nevoie de puțină odihnă
Cum poți să-ți distrezi copilul în timp ce stai jos. Jocuri pentru părinții care au nevoie de puțină odihnă
Fetiță stă pe umerii mamei și își ține mâinile pe capul acesteia
07:38
Ce impact are educația permisivă asupra dezvoltării copilului
Ce impact are educația permisivă asupra dezvoltării copilului
Bebeluș care mănâncă singur paste în scaunul de masă
25 iulie, 07:53
Autodiversificarea la bebeluși: sfaturi pentru a lua cea mai bună decizie
Autodiversificarea la bebeluși: sfaturi pentru a lua cea mai bună decizie
Femeie tânără stă singură pe canapea
25 iulie, 06:47
De ce se simt părinții singuri în 2024: iată ce spun studiile despre singurătatea parentală
De ce se simt părinții singuri în 2024: iată ce spun studiile despre singurătatea parentală
Un copil care stă pe un colac portocaliu în piscină
24 iulie, 08:04
Bolile transmise prin apă la sugari și copiii mici. Ce să faci ca să le previi
Bolile transmise prin apă la sugari și copiii mici. Ce să faci ca să le previi
Gravidă ține în mână biletul de avion și pașaportul
23 iulie, 07:39
Zborul în primul trimestru de sarcină: este sau nu indicat
Zborul în primul trimestru de sarcină: este sau nu indicat
Închide