Reclamă

Refluxul silențios la bebeluși, o afecțiune destul de frecventă

Refluxul silențios la bebeluși este o afecțiune destul de frecventă, caracterizată prin reîntoarcerea acidului gastric din stomac înapoi în esofag și uneori până în gură. Iar asta fără a fi însoțită de simptomele clasice ale refluxului, cum ar fi regurgitarea vizibilă. Această particularitate face diagnosticarea mai dificilă și poate deveni motiv de îngrijorare pentru părinții care observă semne neobișnuite la copil, fără o cauză aparentă.

Mama ține bebelușul pe umăr pentru a regurgita
Refluxul silențios este destul de dificil de diagnosticat, fără ecografie / Shutterstock

Refluxul este frecvent la bebeluși și începe, de obicei, în primele două luni de viață. Refluxul silențios, însă, este un tip de reflux care nu este ”gălăgios” și nu include regurgitatul. Mai mult de jumătate dintre bebelușii cu reflux regurgitează sau vomită cu jet. În cazurile mai grave, refluxul poate provoca dureri, afectându-le calitatea vieții.

Bebelușii care regurgitează și prezintă simptome de iritabilitate sunt ușor de diagnosticat cu reflux, dar cei care nu au simptome vizibile sunt mai dificil de diagnosticat. Iar asta, deoarece refluxul silențios, însă, este un tip de reflux care nu este ”gălăgios” și nu include regurgitatul. Bebelușii cu reflux silențios pot prezenta și alte simptome ale bolii de reflux gastroesofagian, cum ar fi agitația sau lipsa poftei de mâncare. Dar pentru că nu regurgitează, simptomele pot fi confundate cu colicile.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Refluxul silențios la bebeluși: simptome

Semnele refluxului silențios pot varia și sunt adesea subtile, ceea ce le face ușor de trecut cu vederea. Printre simptome se numără iritabilitatea, refuzul alimentelor sau dificultăți la alimentație, tusea frecventă sau sughițul, probleme cu somnul și creșterea insuficientă în greutate. De asemenea, bebelușii pot prezenta semne de disconfort după hrănire, cum ar fi încordarea sau arcuirea spatelui.

Reclamă

Alte semne care pot indica un reflux silențios sunt și următoarele:

  • congestie nazală;
  • tuse cronică;
  • pauze în respirație (apnee);
  • respirație zgomotoasă sau respirație șuierătoare;
  • răgușeală.

Cauzele refluxului silențios la bebeluși

Cauzele refluxului silențios pot fi diverse și adesea sunt legate de imaturitatea sistemului digestiv al bebelușului. Sfincterul esofagian inferior, care acționează ca o barieră între stomac și esofag, poate fi insuficient dezvoltat și nu se închide complet, permițând conținutului gastric să urce înapoi în esofag.

Alți factori pot include alimentația cu lapte formulă, alergiile alimentare sau intoleranțele, precum și anumite afecțiuni medicale. Spre exemplu, sunt mai expuși bebelușii cu tulburări neurologice, cum ar fi paralizia cerebrală, precum și cei care s-au născut prematur sau care au un istoric familial de reflux. 

Cum se tratează refluxul silențios la bebeluși

În majoritatea cazurilor, tratamentul pentru refluxul silențios începe cu modificări ale stilului de viață și ale tehnicii de alimentație. Însă, e nevoie ca bebelușul să fie consultat de către medicul pediatru și de către medicul specialist pentru a fi diagnosticat, și pentru a i se prescrie un tratament. Sau pentru a recomanda anumite schimbări. De asemenea, medicul îi poate face și o ecografie pentru a stabili diagnosticul.

Reclamă

Hrănește bebelușul mai des, cu porții mai mici

Hrănirea unui bebeluș cu reflux silențios poate fi un adevărat test. Dacă bebelușul este alăptat la sân, încearcă să-i dai mai des să mănânce, astfel încât să nu aibă timp să i se facă foarte foame. În momentul în care îi este foarte foame, bebelușul suge necontrolat și înghite foarte mult aer. Iar asta agravează refluxul.

Pe de altă parte, dacă bebelușul este hrănit cu lapte formulă, poate avea perioade mai lungi între mese, însă nici acest lucru nu este întotdeauna ideal pentru cei cu reflux. Pentru a gestiona situația, încearcă să-l hrănești  la intervale regulate, la fiecare două-trei ore, cât timp este treaz, chiar dacă acest lucru înseamnă să reduci cantitatea de lapte pe care o primește la fiecare masă. Supraalimentarea poate accentua presiunea abdominală, intensificând, astfel, simptomele refluxului. De asemenea, încearcă să schimbi tetinele cu orificii mari cu unele cu orificii mai mici și cu un flux mai lent. Astfel,  se reduce  cantitatea de aer pe care bebelușul o înghite în timpul hrănirii.

Ține bebelușul în poziție verticală

Ține bebelușul în poziție verticală în timpul hrănirii. Dar și după ce a mâncat, până când râgâie. Aceste obiceiuri ajută la reducerea simptomelor refluxului. De asemenea, nu este recomandat să pui copilul direct în pat după ce mănâncă, chiar dacă dă semne că ar vrea să doarmă. Medicii nu recomandă nici scuturarea lui pentru a scoate mai repede gazele. După masă, ține-l ridicat, cu capul pe umărul tău și plimbă-l ușor.

Schimbă formula de lapte

În cazul în care bebelușul este hrănit cu lapte praf, medicul îți poate recomanda o formulă specială pentru bebelușii cu reflux. Fă această schimbare și vezi cum decurge procesul. În marea majoritate a cazurilor, schimbarea aduce cu sine unele îmbunătățiri.

Fă schimbări în dietă

Dacă bebelușul este alăptat exclusiv la sân, atunci ar trebui să scoți din dieta ta ciocolata, cofeina, varza, fasolea sau usturoiul. Atenție și la proteinele din lactate, soia sau ouă. Bebelușul poate să nu le tolereze. Tocmai de aceea, medicii recomandă să observi după ce alimente se agravează simptomele bebelușului și să le scoți din dieta ta.

Te-ar mai putea interesa și
Micuț care plânge și stă jos pe un fundal gri și o poză alb-negru
Ce este refluxul silențios la bebeluși. Care sunt semnele și cum poți preveni această situație
Ce este refluxul silențios la bebeluși. Care sunt semnele și cum poți preveni această situație
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Un bol plin cu supă cremă de morcovi și catofi dulci pentru copii
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
În zilele în care vrei să-i surprinzi pe cei mici poți să încerci să prepari o rețetă de supă cremă de morcovi și cartof dulce. Această supă de morcovi și cartofi dulci este cremoasă, reconfortantă și plină de savoare. Supa este......
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
2
Elevă de liceu cu caiete în brațe
Topul liceelor din Bucureşti. Cele mai căutate la admiterea din 2025
Capitala are cele mai multe licee atât ca număr, dar și ca apreciere pentru sistemul de învățământ și formarea elevilor. Multe dintre acestea sunt recunoscute pentru performanțele academice remarcabile ale elevilor lor. Ai mai jos topul......
Topul liceelor din Bucureşti. Cele mai căutate la admiterea din 2025
3
O femeie care se teme pentru copilul ei care merge pe bicicletă
Stilul de parenting care poate provoca daune ireparabile copiilor, conform cercetărilor
Scopul unui părinte este să-și învețe copiii să fie independenți, nu să-i supravegheze la nesfârșit. Un copil are nevoie și de greșeli pentru a se forma într-una adult cu un comportament bun din toate punctele de vedere. Ai mai jos mai......
Stilul de parenting care poate provoca daune ireparabile copiilor, conform cercetărilor
4
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
5
Femeie însărcinată cu tricou bleu si bluza ridicată, lăsând să se vadă burta, cu o mână cu care își atinge burta și ân cealaltă ține un ceas
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Dacă ai făcut un test de sarcină și a ieșit pozitiv, cel mai probabil, până vei ajunge la medic, vei dori să afli puțin mai multe despre ce se întâmplă în continuare. Pentru asta poți consulta calculatorul de sarcină, care te ajută......
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Parteneri
Cele mai noi
Copil alergic la polen stă pe iarbă și strănută
06:26
Mituri și adevăruri despre alergiile de primăvară la copii
Mituri și adevăruri despre alergiile de primăvară la copii
O mamă epuiazată în parc
30 martie, 07:10
Ce este „încărcătura mentală a mamelor”. Se vorbește prea puțin despre ea
Ce este „încărcătura mentală a mamelor”. Se vorbește prea puțin despre ea
Mama, tata și cei doi copii iau masa împreună
27 martie, 07:00
Cum să introduci obiceiuri sănătoase în familie fără presiune
Cum să introduci obiceiuri sănătoase în familie fără presiune
Copil ține în mână un pahar cu suc natural pentru imunitate
26 martie, 07:07
Rețete de sucuri naturale pentru întărirea imunității
Rețete de sucuri naturale pentru întărirea imunității
Mama și fiica se bucură de venirea primăverii
25 martie, 06:35
Tranziția de la iarnă la primăvară: Cum gestionăm schimbările bruște de temperatură
Tranziția de la iarnă la primăvară: Cum gestionăm schimbările bruște de temperatură
O fetiță care stă pe un telefon care are inteligență artificială în timp ce mama sa îi explică ceva
24 martie, 07:27
Impactul inteligenței artificiale asupra copiilor. Specialiștii trag un semnal de alarmă pentru părinți
Impactul inteligenței artificiale asupra copiilor. Specialiștii trag un semnal de alarmă pentru părinți
Închide