Rotavirusul este mai frecvent la sugari și la copiii mici. Cu toate acestea, și copiii mai mari, dar și adulții se pot îmbolnăvi de rotavirus. Atunci când adulții îl contactează, tind să aibă simptome mult mai ușoare.
Simptomele rotavirusului
După ce copilul a intrat în contact cu rotavirusul, nu va avea simptome timp de aproximativ 2 zile, spune webmd.com. Apoi, vor apărea febra, vărsăturile și durerile de stomac. Diareea va începe după ce primele trei simptome au încetat și poate dura între 5 și 7 zile.
Trebuie suni medicul imediat atunci când copilul are:
- Letargie.
- Vărsături frecvente.
- Nu dorește bea lichide.
- Are scaune care sunt negre, care conțin sânge sau puroi.
- Are temperatura ridicată și este mai mic de 6 luni.
- Are o temperatură ridicată, pentru mai mult de 24 de ore, și are mai mult de 6 luni.
Din cauza vărsăturile și a diareei, copilul poate refuza să mănânce sau să bea. Trebuie să ai grijă că lipsa lichidelor poate duce la deshidrare și acest lucru îi poate pune viața în pericol. Sunați-vă medicul dacă observi oricare dintre aceste simptome de deshidratare:
- Anxietate.
- Plâns fără lacrimi.
- Urinare puțină sau scutece uscate.
- Amețeli.
- Gură și gât uscate.
- Somnolență severă.
- Piele palidă.
- Ochi înfundați.
Rotavirus: cauze
Rotavirusul este prezent în scaunul unei persoane infectate cu două zile înainte de apariția simptomelor și timp de până la 10 zile după ce simptomele se atenuează. Virusul se răspândește cu ușurință prin contactul mână-gură, chiar dacă persoana infectată nu prezintă niciun fel de simptome.
Prin nespălatul mâinilor, copilul poate răspândi virusul pe tot ce atinge, inclusiv la alimente, jucării și ustensile. Dacă o altă persoană atinge mâinile nespălate sau un obiect contaminat și apoi își atinge gura, poate urma o infecție. Virusul poate rămâne infecțios pe suprafețele care nu au fost dezinfectate timp de săptămâni sau luni.
În plus, este posibil ca infectarea cu rotavirus să se producă de mai multe ori, chiar dacă un copil a fost vaccinat. Cu toate acestea, infecțiile repetate sunt de obicei mai puțin severe.
Cum poți trata infecția cu rotavirus acasă
După ce s-a confirmat prezența rotavirusului, medicul poate recomanda următoarele:
- Să-i oferi copilului mese în cantitate mică și mai dese.
- Să-l hidratezi bine.
- Să folosești săruri de hidratare.
- Să folosești paracetamol pentru a-i scădea febra.
- Să ai grijă să te speli pe mâini după ce schimbi scutecele sau dacă atingi scaunul copilului.
- Să te asiguri că se odihnește.
- Să nu duci copilul la grădiniță/școală.
Cum se poate preveni rotavirusul
Cel mai bun mod de a preveni rotavirusul și de a proteja sănătatea familiei este de a-ți vaccina copilul împotriva rotavirusului. Mulți dintre ei nu mai fac, iar cei care se infectează au o formă ușoară.
De asemenea, este esențial să-ți înveți copilul să se spele cât mai des pe mâini, minim 20 de secunde.