Multe dintre schimbările de la nivelul pielii vor dispărea de sine la un moment dat în timpul sarcinii sau imediat după naștere. Unele, cum ar fi excrescențele, pot fi permanente, dar poți discuta cu un medic dermatolog despre tot ce te deranjează.
Schimbări la nivelul pielii în sarcină
Din păcate, nu poți face prea multe pentru a preveni unele schimbări la nivelul pielii în sarcină. În anumite cazuri poți să-ți faci provizii de creme și un corector bun, care să te facă să te simți mai bine în pielea ta.
Vergeturile
Probabil vergeturile sunt cele mai discutate schimbări la nivelul pielii în sarcină, mai ales că aproape fiecare femeie se teme de ele sau, cel puțin, se gândește la ele. Acestea apar la aproximativ 90% dintre toate femeile însărcinate, de obicei, în a doua jumătate a sarcinii. Majoritatea vergeturilor apar pe partea inferioară a abdomenului, dar și pe coapse, șolduri, fese, sâni și brațe.
Acestea apar ca mici adâncituri în piele, care tind să fie roz la femeile cu pielea deschisă la culoare, iar la femeile cu pielea închisă la culoare vor fi mai deschise. Deși nu sunt dureroase, întinderea pielii, cauzată de apariția vergeturilor poate provoca o senzație de furnicături sau mâncărimi.
Hidratarea temeinică a pielii poate ajuta în prevenirea apariției vergeturilor, dar există câțiva factori care contribuie la apariția acestora, făra ca tu să poți face prea multe în acest sens. Printre aceștia se pot enumera:
- Etnia.
- Moștenirea genetică.
- Îngrijirea pielii.
- Creșterea rapidă sau excesivă în greutate.
De multe ori vergeturile se estompează după ce ai născut. Dacă acestea nu dispar și te deranjează, există tehnici prin care pot fi îndepărtate permanent.
Masca de sarcină
Melanotropina este secretată în cantitate mai mare în timpul sarcinii, iar acest lucru poate determina apariția pigmentării peste nas, obraji și frunte. Deși masca de sarcină nu este cauzată de razele soarelui, acestea pot agrava situația. Între 45% și 70% dintre femei vor experimenta masca de sarcină, numită și cloasmă, începând cu a patra sau a cincea lună de sarcină. Din fericire, aceasta va dispărea după naștere și poate fi acoperită cu machiaj.
Linea nigra
Aceasta este o linie mai întunecată care se întinde de la osul pubian până la partea superioară a uterului (fundul uterin). Apare de obicei la mamele care sunt la prima sarcină, începând cu luna 3. Femeile care au mai avut copii înainte, o pot vedea mai devreme pe piele, deși, la unele dintre ele nu apare deloc. În cazul în care vei avea linea nigra, nu miza pe zvonurile conform cărora vei naște un băiat.
Acneea
În timp ce multe femei constată că hormonii sarcinii le ameliorează acneea și le fac să obțină acea „strălucire de sarcină“, multe constată că pielea lor devine mai grasă și mai susceptibilă la erupții acneice. Aici pot intra în joc remediile pe care le foloseai în liceu, cu excepția anumitor creme. Asigură-te că bei multă apă, spală-te pe față și evită blocarea porilor și orice ți-ar putea provoca erupții. Discută cu medicul înainte de a folosi orice cremă specifică tenului acneic.
Venele tip pânză de păianjen
Acestea pot apărea cel mai frecvent pe picioare, dar le poți întâlni și pe față, gât, piept și brațe. Ele sunt cauzate de creșterea nivelului de estrogen în corpul tău. Acestea sunt albastre și nu devin albe la presiune, dar, de obicei, se mai estompează după naștere.
Eritemul palmar
Eritemul palmar presupune o înroșire a palmei mâinilor, care este cauzată de creșterea nivelului de estrogen în timpul sarcinii. Apa rece poate alunga disconfortul, iar după sarcină, eritemul palmar ar trebui să dispară.