Torsiunea testiculară este cel mai frecventă între 12 și 18 ani, dar poate apărea la orice vârstă, chiar înainte de naștere.
Tot ce trebuie să știi despre torsiunea testiculară
Torsiunea testiculară necesită de obicei o intervenție chirurgicală de urgență. Dacă este tratat rapid, testiculul poate fi salvat. Dar atunci când fluxul de sânge a fost întrerupt pentru prea mult timp, un testicul poate să fie atât de mult afectat încât trebuie îndepărtat.
Semnele și simptomele torsiunii testiculare
Printre cele mai frecvente simptome ale torsiunii testiculare se numără cele de mai jos. În cazul în care acestea apar, e important ca copilul să fie dus cât mai repede la medic.
- Durere bruscă și severă în scrot;
- Umflarea scrotului;
- Durere abdominală;
- Greață și vărsături
- Un testicul care este poziționat mai sus decât în mod normal sau într-un unghi neobișnuit;
- Urinare frecventă;
- Febră;
Când e important să duci copilul la medic
Deși poate părea redundant, solicită îngrijiri de urgență pentru durerea bruscă sau severă a testiculelor. Tratamentul prompt poate preveni deteriorarea gravă sau pierderea testiculului dacă băiatul suferă de torsiune testiculară.
De asemenea, trebuie e important să ceri rapid ajutor medical dacă copilul a avut dureri bruște de testicule care au dispărut fără tratament. Acest lucru poate apărea atunci când un testicul se răsucește și apoi se desfășoară singur (torsiune și detorsiune intermitentă). Operația este frecvent necesară pentru a preveni apariția ulterioară a problemei.
Torsiunea testiculară este o urgență medicală foarte gravă. Riscul ca copilul să-și piardă un testicul crește cu cât aștepți mai mult pentru a primi tratament pentru torsiunea testiculară.
Un testicul poate fi salvat dacă primește tratament în patru până la șase ore.
Aproximativ jumătate dintre oameni își păstrează testiculele dacă primesc tratament după 12 ore.
Doar aproximativ 10% dintre oameni își păstrează testiculele dacă primesc tratament după 24 de ore.
Cât de frecventă este torsiunea testiculară
Torsiunea testiculară este rară. Afectează aproximativ unul din 4.000 de bărbați sub 25 de ani. De obicei, este un eveniment spontan, ceea ce înseamnă că apare fără nicio cauză aparentă.
Aproape întotdeauna afectează doar un testicul. Afectează mai frecvent testiculul stâng decât cel drept.
Un băiat poate avea și torsiune testiculară în ambele testicule, dar este ceva foarte rar. Doar aproximativ 2% din cazurile de torsiune testiculară afectează ambele testicule.
La majoritatea băieților, torsiunea testiculară se simte ca o durere bruscă și intensă în testicul, care uneori se extinde până la stomac sau poate da senzații de vomă. Poate fi atât de dureroasă încât să afecteze mersul.
Ce declanșează torsiunea testiculară
Torsiunea testiculară poate apărea după o leziune a testiculului sau scrotului. Activitățile fizice nu provoacă torsiune testiculară. Săritul, aruncarea, răsucirea sau orice alte acțiuni nu vor provoca o torsiune. Se poate întâmpla în timp ce faci mișcare, dar activitatea fizică nu este cauza.
Torsiunea testiculară poate afecta orice persoană de sex masculin. Cu toate acestea, 65% din toate cazurile de torsiune testiculară apar la bărbați și la persoanele cu vârste cuprinse între 12 și 18 ani.
Șansele să te confrunți cu torsiune testiculară cresc dacă te-ai mai confruntat cu ea în trecut sau dacă cineva din familia ta biologică a avut un astfel de incident.