Calculator de sarcină Sarcina pe săptămâni

Sarcină

Bebeluși

Copii

Familie

Sănătate

Noutăți Cele mai recente DePărinți

Toxiinfecția alimentară la copii. Germenii care o provoacă și cum poate fi tratată

Sezonul cald pune un pic pe pauză virozele la copii, dar aduce alte probleme, mai ales celor care merg în vacanțe sau frecventează colectivități. Este vorba despre toxiinfecția alimentară la copii, care apare după ingerarea alimentelor sau a apei contaminate cu bacterii, virusuri sau paraziți. Deși apare atât la copii, cât și la adulți, copiii sub 5 ani sunt mai predispuși să facă toxiinfecție alimentară deoarece sistemul lor imunitar nu este încă bine dezvoltat. În plus, nu au la fel de mult acid gastric, care nu numai că descompune alimentele, dar poate ucide și germenii.

Toxiinfecția alimentară la copii se poate manifesta cu greață, vărsături, diaree, febră., crampe și dureri abdominale / Shutterstock

De obicei, toxiinfecția este o boală care se manifestă rapid după contactul cu apa sau alimentele contaminate. Adesea, diareea sau voma începe la câteva ore după infectare și, din fericire, în majoritatea cazurilor, recuperarea se face în câteva zile, fără alte probleme majore.

Ce germeni provoacă toxiinfecția alimentară la copii

De cele mai multe ori, germenii care provoacă intoxicațiile alimentare includ:

  • Salmonella. Poate ajunge în alimente atunci când intră în contact cu fecalele animalelor. Principalele cauze ale intoxicației cu salmonella sunt consumul de produse lactate, carne insuficient gătită și produse proaspete care nu au fost bine spălate.
  • E. coli (Escherichia coli). Contactul cu bacteria E. coli se face prin intermediul alimentelor sau apei, atunci când intră în contact cu fecale de animale.
  • Listeria. Aceste bacterii se găsesc mai ales în produsele lactate nepasteurizate, în fructele de mare afumate și în cărnurile procesate. Bacteria Listeria poate contamina, de asemenea, fructele și legumele, deși acest lucru este mai puțin frecvent.
  • Campylobacter. Aceste bacterii infectează cel mai frecvent carnea, păsările de curte și laptele nepasteurizat, dar și pot fi întâlnite și în apă. Ca și în cazul altor tipuri de bacterii, acestea ajung de obicei în alimente prin contactul cu fecalele animalelor infectate.
  • Staphylococcus aureus. Aceste bacterii (care pot fi găsite în carne, salate preparate și alimente făcute cu produse lactate contaminate) se răspândesc prin contact fizic, strănut sau tuse. Asta înseamnă că persoanele care pregătesc sau manipulează alimente pot răspândi infecția.
  • Shigella. Bacteria Shigella poate infecta fructele de mare sau fructele și legumele crude. De cele mai multe ori, aceste bacterii se răspândesc atunci când persoanele care pregătesc sau manipulează alimente nu se spală pe mâini în mod corespunzător, după ce folosesc toaleta.
  • Hepatita A. Oamenii se îmbolnăvesc de cele mai multe ori de acest virus în urma consumului de crustacee crude sau de alimente care au fost manipulate de o persoană infectată.
  • Norovirus. Infecțiile cu norovirus se răspândesc cu ușurință de la o persoană la alta, în special în medii aglomerate, cum ar fi grădinițele și școlile.
Reclamă

Toxiinfecția alimentară la copii: simptome

În mod obișnuit, toxiinfecția alimentară la copii are simptome care apar între 30 de minute și 2 zile după ce cei mici au intrat în contact cu apa sau alimentele alterate, spune webmd.com. Ai putea să te confrunți cu una sau mai multe simptome precum:

  • Greață;
  • Vărsături;
  • Diaree;
  • Febră;
  • Crampe și dureri abdominale;
  • Senzație de slăbiciune;
  • Dureri de cap.

Tratamentul pentru toxiinfecție alimentară la copii

În cele mai multe cazuri, copilul nu are nevoie de tratament, dar este bine să discuți cu medicul în cazul în care suspectezi că are toxiinfecție alimentară, pentru a ști la ce să fii atentă.

În cazul în care copilul nu poate reține lichidele pentru că vomită foarte des sau prezintă semne de deshidratare, este posibil să fie nevoie să-l duci la spital pentru a i se face o perfuzie de hidratare și pentru a primi un tratament care să oprească vărsăturile. Acest lucru ajută la înlocuirea lichidelor pe care le-a pierdut și restabilește echilibrul electroliților.

Electroliții sunt minerale, cum ar fi sodiul și potasiul, care ajută la orice, de la menținerea bătăilor normale ale inimii, până la controlul cantității de apă din organism.

În cazul intoxicațiilor alimentare grave, cauzate de anumite bacterii, cum ar fi listeria, copilul poate primi antibiotice. Pot fi prelevate culturi și trimise la laborator pentru a determina cursul tratamentului. Însă, pentru majoritatea bacteriilor, copilul nu va primi niciun medicament, cu excepția cazului în care are un sistem imunitar slabit. De asemenea, copilul poate primi medicamente pentru intoxicații alimentare cauzate de paraziți.

Reclamă

Cum poți ajuta copilul să treacă mai ușor peste toxiinfecție

Copiii se pot deshidrata mai repede decât adulții. Principala ta preocupare este să te asiguri că cel mic bea multe lichide. Evită să-i oferi lapte, ciocolată și băuturi carbogazoase. În cazul sugarilor, oferă-le o cantitate mică de lapte matern sau lapte praf. De asemenea, poți apela la o băutură cu electroliți. Toddlerii și copiii mai mari pot bea și apă, dar e indicat să ia înghițituri mici.

De asemenea, este util pentru copil să:

  • Evite mâncarea în primele câteva ore după vărsături, până când stomacul se liniștește.
  • Mănânce atunci când se simte pregătit. Oferă-i cantități mici de alimente uscate, fără grăsimi, cum ar fi biscuiți, cereale uscate, pâine prăjită și orez.
  • Se odihneasă din plin.
  • Nu-i dai niciun medicament pentru a opri diareea. Antidiareicele pot face ca simptomele să dureze și mai mult, iar efectele secundare pentru copii pot fi grave.

Când ar trebui să suni la medic

Este important să urmărești copilul care are toxiinfecție alimentară și să suni medicul dacă observi următoarele semne de deshidratare:

  • Confuzie;
  • Gură uscată sau lipicioasă;
  • Sete extremă;
  • Ochi care par adânciți în orbite;
  • Lacrimi puține sau deloc atunci când plânge;
  • Lipsa de energie;
  • Nu face pipi mult sau deloc;
  • Bătăi rapide ale inimii;
  • Slăbiciune sau senzație de amețeală.

În mod normal, îți poți trata copilul acasă, dar este bine să vă contactezi medicul pentru:

  • Copii mai mici de 5 ani.
  • Copii cu afecțiuni de sănătate în curs de desfășurare, cum ar fi probleme renale.

Apelează la ajutorul unui medic în cazul în care starea copilului nu s-a îmbunătățit după 24 de ore sau dacă prezintă oricare dintre aceste simptome:

  • Vărsături sau scaun cu sânge;
  • Vedere încețoșată;
  • Diaree și febră de peste 38,3°;
  • Crampe abdominale intense, care nu dispar după scaun;
  • Slăbiciune musculară;
  • Probleme de respirație;
  • Vărsături timp de mai mult de 12 ore;
  • Furnicături în brațe.
Reclamă
Te-ar mai putea interesa și
Pediatrii dezvăluie care sunt cele mai importante substanțe nutritive pe care copiii nu le consumă suficient
Pediatrii dezvăluie care sunt cele mai importante substanțe nutritive pe care copiii nu le consumă suficient
Astmul indus de frig: ce măsuri să iei pentru copiii sensibili
Astmul indus de frig: ce măsuri să iei pentru copiii sensibili
Dulceață de afine cu semințe de chia. Rețeta pe care cei mici o vor adora
Dulceață de afine cu semințe de chia. Rețeta pe care cei mici o vor adora
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Pediatrii dezvăluie care sunt cele mai importante substanțe nutritive pe care copiii nu le consumă suficient
O dietă echilibrată este extrem de importantă pentru dezvoltarea copilului. Dar știai că mulți copii nu primesc cantitatea necesară din anumite substanțe nutritive? Deficiențele nutritive pot afecta sănătatea fizică și psihică, de la......
Pediatrii dezvăluie care sunt cele mai importante substanțe nutritive pe care copiii nu le consumă suficient
2
De ce își arcuiesc bebelușii spatele
Pe lângă faptul că plâng atunci când îi supără ceva pe bebeluși, mai fac un gest, destul de înfricoșător pentru părinți, și anume își arcuiesc spatele. Acest lucru este absolut normal, mai ales că până învață să vorbească......
De ce își arcuiesc bebelușii spatele
3
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
4
Astmul alergic și frigul: ce trebuie să știe părinții pentru a preveni crizele celor mici
Astmul alergic este o afecțiune cronică a căilor respiratorii. Acesta provoacă inflamație și îngustarea bronhiilor în urma contactului cu anumiți factori declanșatori. Printre cei mai frecvenți se numără alergenii sau condițiile de......
Astmul alergic și frigul: ce trebuie să știe părinții pentru a preveni crizele celor mici
5
De ce își țin bebelușii pumnii strânși 
Pentru părinți, bebelușii pot face anumite lucruri care pot părea ciudate, dar, în definitiv, sunt absolut normale. În primele săptămâni poți observa anumite reflexe la nou-născut, care apar la sunete, lumini și atingeri. Unul dintre......
De ce își țin bebelușii pumnii strânși 
Parteneri
Cele mai noi
13 ianuarie, 07:06
Expunerea la mucegaiul negru în sarcină: tot ce trebuie să știi
Expunerea la mucegaiul negru în sarcină: tot ce trebuie să știi
13 ianuarie, 06:45
Ce semnificație au sunetele scoase de bebeluș
Ce semnificație au sunetele scoase de bebeluș
12 ianuarie, 06:50
Semnele traumei la copii pe care orice părinte ar trebui să le știe. Ce trebuie să urmărești atât fizic, cât și comportamental
Semnele traumei la copii pe care orice părinte ar trebui să le știe. Ce trebuie să urmărești atât fizic, cât și comportamental
12 ianuarie, 06:27
Ce să faci când prietenul copilului are o influență negativă asupra lui
Ce să faci când prietenul copilului are o influență negativă asupra lui
11 ianuarie, 06:27
Cum să atribui sarcini casnice copiilor pentru a le dezvolta simțul responsabilității
Cum să atribui sarcini casnice copiilor pentru a le dezvolta simțul responsabilității
11 ianuarie, 06:08
Importanța vitaminei D în sarcină, mai ales în lunile cu mai puțin soare
Importanța vitaminei D în sarcină, mai ales în lunile cu mai puțin soare