Intuitiv și teoretic, știi și tu cât e de important să învețe copilul să împartă și să se joace frumos cu ceilalți. Sau să-și gestioneze emoții precum furia și tristețea. Însă, știi oare cât de importante pot fi aceste abilități sociale și emoționale pentru succesul pe termen lung al copilului ?
Abilitățile sociale și emoționale la copii: ce arată cel mai recent studiu
Ei bine, cel mai recent studiu publicat în American Journal of Public Health a scos la iveală faptul că există o legătură strânsă între abilitățile sociale ale unui copil în perioada de grădiniță și cât de bine se descurcă la începutul vieții adulte. Studiu s-a derulat pe parcursul a 20 de ani și a cuprins aproximativ 800 de copii.
Preșcolarii empatici, care împărțeau jucăriile au avut mai multe șanse să termine o facultate. Dar și să aibă un loc de muncă până la 25 de ani. În schimb, cei care au avut probleme în rezolvarea conflictelor, au avut șanse mai mici să fi terminat liceul și facultatea. În plus, au fost mai predispuși în a avea probleme cu legea sau cu adicțiile.
Constatările sunt "uriașe", suține Kristin Schubert. ”Mai ales în ceea ce privește modul în care sănătatea creierului influențează sănătatea generală a unei persoane. Este ca o schimbare de paradigmă cu privire la ceea ce înseamnă să fii bine din punct de vedere mental la o vârstă fragedă. Și cum aceasta influențează modul în care îți va fi viața mai târziu", a spus ea.
Abilitățile sociale și emoționale la copii pot fi învățate
Pentru realizarea studiului, cercetătorii de la Penn State University și Duke University au analizat evaluările profesorilor privind competențele sociale ale copiilor de grădiniță, care au fost efectuate în 1991.
Profesorii i-au evaluat pe copii pe baza unor factori precum capacitatea micuților de a-i asculta pe ceilalți, disponibilitatea de a împărți materiale, dar și gestionarea și rezolvarea conflictelor cu colegii lor. Fiecăruia i s-a acordat apoi un scor general pentru a evalua abilitățile și comportamentul lor pozitiv. Cu zero a fost notat cel mai scăzut nivel, iar cu patru cel mai înalt nivel de abilități sociale și emoționale.
Cercetătorii au analizat apoi ce s-a întâmplat cu copiii ajunși la vârsta adultă tânără. Au analizat dacă au terminat liceul și facultatea și dacă au avut un loc de muncă cu normă întreagă. De asemenea, au urmărit dacă au avut probleme cu justiția, cu substanțele interzise sau probleme de sănătate mintală.
Pentru fiecare creștere cu un punct a scorului de competență socială a unui copil aflat ala grădiniță, acesta avea de două ori mai multe șanse de a obține o diplomă universitară și cu 46% mai multe șanse de a avea un loc de muncă cu normă întreagă până la vârsta de 25 de ani.
Pentru fiecare scădere cu un punct a scorului de competență socială a unui copil aflat la grădiniță, acesta avea o șansă cu 67% mai mare de a fi fost arestat la începutul vieții adulte, o rată cu 52% mai mare de consum alcool și o șansă cu 82% mai mare de a nu avea o locuință.
Partea bună a acestei descoperiri, este faptul că abilitățile sociale și emoționale la copii pot fi dezvoltate pe tot parcursul vieții.
Cum să dezvolți abilitățile sociale și emoționale la copii
Există câteva modalități prin care poți contribui la dezvoltarea acestor abilități sociale și emoționale.
Învață-l să fie empatic
Copilul trebuie să învețe să își exprime emoțiile și să îi înțeleagă pe ceilalți. Poți face acest lucru, ascultându-l cu atenție pe micuț, punându-i întrebări și oferindu-i emoțional atunci când are nevoie.
Joacă jocuri de rol
Jocurile de rol sunt o modalitate excelentă de a dezvolta abilitățile sociale și emoționale la copii. Prin intermediul acestor jocuri, copilul învață să se pună în locul altora, să comunice și să coopereze.
Înscrie-l la un sport de echipă
Practicarea unui sport, precum fotbal, basket, volei sau handbal îl învață să lucreze în echipă. Dar și să își facă prieteni și să interacționeze cu ceilalți.
Impune-i limite și reguli
Orice copil are nevoie de limite și reguli clare pentru a se dezvolta sănătos și echilibrat. În plus, acestea îl fac să se simtă în siguranță și să respecte spațiul celor din jur.
Iată așadar, de ce e atât de important să dezvolți astfel de abilități sociale și emoționale încă de la vârste fragede.