Reclamă

Anemia în sarcină. Care sunt cauzele, simptomele și cum poate fi tratată

În timpul sarcinii, organismul produce mai mult sânge pentru a susține creșterea bebelușului. Atunci când nu primești suficient fier sau alte substanțe nutritive, este posibil ca organismul să nu poată produce cantitatea de globule roșii de care are nevoie și te poți confrunta cu anemia. Anemia în sarcină te poate face să te simți obosită și slăbită.

Femeie însărcinată, care stă în pat, ținând în mână o folie cu suplimente de fier, ilustrând anemia în sarcină
Unele femei nu știu că se confruntă cu anemia în sarcină până când medicul nu le recomandă să facă un test de sânge / Shutterstock

Este normal să ai o anemie ușoară atunci când ești însărcinată. Dacă aceasta este severă și nu este tratată, poate crește riscul de complicații grave, cum ar fi nașterea prematură. Iată ce trebuie să știi despre cauzele, simptomele și tratamentul anemiei în timpul sarcinii.

Ce este anemia în sarcină

Anemia este o afecțiune în care organismul nu poate produce suficiente celule roșii. Un număr scăzut de celule roșii din sânge face mai dificilă trimiterea de oxigen în tot corpul, iar acest lucru poate duce la simptome precum oboseala excesivă.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

În plus, o anemie severă, netratată în timpul sarcinii, poate crește riscul de complicații, inclusiv nașterea prematură. De aceea, este important să mergi la toate programările prenatale și să-ți anunți medicul dacă ai simptome neobișnuite.

Anemia în sarcină: cauze 

De obicei, nivelurile scăzute de fier cauzează aproximativ 75% din cazurile de anemie, pentru că nu primești suficient din acest mineral esențial în dieta ta. Până în săptămâna 24 de sarcină, cantitatea de sânge din corpul tău crește cu până la 45% pentru a te susține atât pe tine, cât și bebelușul în creștere. 

Globulele roșii conțin hemoglobină, o proteină bogată în fier, care transportă oxigenul de la plămâni către restul corpului. Acum organismul are nevoie de fier pentru a produce hemoglobină, de aproximativ două ori mai mult decât aveai nevoie înainte de a fi însărcinată.

Reclamă

Fără suficiente rezerve de fier, producția de globule roșii încetinește și furnizează organismului mai puțin oxigen. Acest lucru face ca mama să fie foarte obosită. Factorii de risc pentru anemie în timpul sarcinii includ:

  • A fi însărcinată cu mai mult de un copil.
  • Vărsături frecvente din cauza grețurilor matinale severe.
  • Să rămâi însărcinată la scurt timp după ultima sarcină.
  • Antecedente de anemie sau un flux menstrual abundent.
  • Nu consumi suficient fier în dieta ta.

În cazuri mai rare, anemia ar putea fi cauzată de:

Reclamă
  • O deficiență de vitamine (vitamina B12, vitamina C sau vitamina B9, care este acidul folic), un motiv în plus pentru care este atât de important să iei vitaminele prenatale.
  • O afecțiune de bază, cum ar fi boala tiroidiană.

Simptomele anemiei în sarcină

La început, este posibil să confunzi simptomele anemiei cu cele normale ale sarcinii. De fapt, unele femei însărcinate nu știu că sunt anemice până când fac un test de sânge. Pe măsură ce afecțiunea progresează, semnele de anemie în sarcină pot include:

  • Oboseală sau slăbiciune excesivă.
  • Dureri de cap.
  • Amețeli.
  • Dificultăți de respirație.
  • Bătăi rapide sau neregulate ale inimii.
  • Amorțeală sau o senzație de frig în mâini și picioare.
  • O temperatură scăzută a corpului.
  • Piele palidă, în special o pierdere de culoare la nivelul feței, buzelor sau unghiilor.
  • Dureri în piept.
  • Iritabilitate (din cauza unei deficiențe de vitamina B12).
  • Probleme de concentrare.

Cum se diagnostichează anemia în sarcină

Medicul va efectua o hemogramă completă, care arată numărul diferitelor celule care alcătuiesc sângele. Dacă numărul de celule roșii din sânge este scăzut, medicul va pune diagnosticul de anemie și îți poate face și alte analize de sânge pentru a afla care este tipul pe care îl ai.

Testul de sânge este o parte standard a îngrijirii la începutul sarcinii, dar care se face și mai târziu, în timpul sarcinii.

Riscurile anemiei în sarcină

Dacă anemia este lăsată netratată, aceasta poate deveni severă. Anemia severă netratată, în special în primele două trimestre, poate crește riscul de:

  • Creștere slabă a fătului.
  • Infecții.
  • Naștere prematură.
  • Un copil cu greutate mică la naștere.
  • Necesitatea unei transfuzii de sânge în timpul nașterii.
  • Depresie postpartum.

Vestea bună este că, deși te-ai confruntat cu anemia pe tot parcursul sarcinii, este extrem de rar ca și bebelușul să aibă o deficiență de fier. Asta pentru că acesta ia de la tine tot fierul de care are nevoie pentru a se dezvolta.

Cum se tratează anemia

În majoritatea cazurilor, tratamentul pentru anemia indusă presupune să iei mai mult fier. Medicul îți poate prescrie un supliment zilnic de fier pe care să-l iei în plus față de vitamina prenatală. Pentru rezultate maxime, ia suplimentele de fier cu un pahar de suc de portocale, dar evită-le pe cele îmbogățite cu calciu (vitamina C ajută la creșterea absorbției fierului, dar calciul o poate diminua) sau sucul de prune (care ajută și la inevitabila constipație pe care o aduce cu sine fierul suplimentar).

Ține cont și de faptul că momentul în care iei fierul este important. Timp de o oră, înainte de a lua suplimentul de fier, și două ore după, evită laptele, brânza, iaurtul, ouăle, spanacul, cerealele integrale, cafeaua și ceaiul, deoarece acestea pot împiedica absorbția fierului.

Pe lângă administrarea suplimentelor, asigură-te că dieta ta  include o mulțime de alimente bogate în fier, precum carnea de pasăre, legumele cu frunze verzi, lintea, fasolea și carnea de vită.

De asemenea, trebuie să știi că suplimentele de fier pot agrava greața. În acest caz, încearcă tratamentele standard pentru grețurile matinale, inclusiv mâncarea unor mese în cantități mai mici și mai frecvente și consumul de multă apă. În plus, ai putea încerca să iei suplimentul de fier chiar înainte de culcare, deoarece este mai puțin probabil să simți greața atunci când dormi.

Cum să previi anemia atunci când ești însărcinată

Deși nu toate cazurile de anemie în timpul sarcinii pot fi prevenite, obținerea unei cantități suficiente de fier în alimentația ta contribuie în mare măsură la evitarea acestei probleme. Dacă înainte de a fi însărcinată trebuia să consumi 18 mg de fier pe zi, odată ce ai conceput, ar trebui să crești aportul la 27 mg.

În timp plus, ar trebui să încerci să mănânci o varietate de alimente sănătoase care sunt bogate în fier. Acestea includ:

  • Cereale îmbogățite cu fier (18 mg pe porție).
  • Carne de vită slabă (2 mg per 85 gr de carne).
  • Ficat (5 mg per 85 gr de ficat de vită).
  • Fasole și leguminoase (4 mg per 1/2 cană de fasole albă și 3 mg per 1/2 cană de linte).
  • Legume cu frunze verzi (6 mg per 1 cană de spanac gătit).
  • Semințe și nuci (2 mg per 18 caju).
  • Ciocolată neagră (7 mg per 85 gr).
  • Cartofi copți (2 mg per un cartof de dimensiune medie).

De asemenea, gătitul în tigăi de fontă poate contribui la creșterea aportului de fier, deoarece alimentele absorb o parte din fierul din tigaie. În plus, reține că fierul care provine din carne este absorbit de organism mai bine decât cel de origine vegetală.

Te-ar mai putea interesa și
Vitamine gumate în palma unui copil
Vitamine și minerale care susțin performanța școlară
Vitamine și minerale care susțin performanța școlară
Mama își îmbrățișează fiica obosită pe canapea
Ce trebuie să știi despre deficitul de fier la copii iarna
Ce trebuie să știi despre deficitul de fier la copii iarna
O fetiță care mănâncă căpșuni
Imunitatea copiilor iarna: alimente și suplimente recomandate de medici
Imunitatea copiilor iarna: alimente și suplimente recomandate de medici
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Tată își ține bebelușul în brațe și-l privește
6 trăsături pe care bebelușii le moștenesc de la tata
Te-ai uitat vreodată la bebelușul tău și ai avut senzația că îl vezi pe tatăl lui în miniatură? Nu e doar o impresie! Genetica joacă un rol fascinant în determinarea trăsăturilor fizice și comportamentale ale copilului. Iar unele......
6 trăsături pe care bebelușii le moștenesc de la tata
2
Un grup de copii care joacă jocuri de dezvoltare a gândirii logice
Cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Idei și recomandări
Pe măsură ce timpul se schimbă și tehnologia avansează, este nevoie și de o schimbare în viața celor mici. Descoperă și tu cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Jocurile reprezintă cea mai bună metodă pentru......
Cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Idei și recomandări
3
Fetiță neglijată se uită tristă pe fereastră
Studiu: Neglijarea în copilărie afectează dezvoltarea memoriei de lucru
Știi momentul ăla când intri în cameră și uiți instant ce căutai? Sau când încerci să ții minte ce ai de cumpărat, dar ajungi acasă cu totul… mai puțin ce îți trebuia? Ei bine, memoria de lucru e implicată în toate astea.......
Studiu: Neglijarea în copilărie afectează dezvoltarea memoriei de lucru
4
Tată și fiul stau pe canapea și discută
Lecțiile pe care tații ar trebuie să le predea fiilor lor
Știi momentul ăla când îți dai seama că ai început să semeni cu tatăl tău? Fie că e vorba de felul în care te enervezi în trafic sau de cum îți ții ceașca de cafea dimineața, adevărul e că părinții ne modelează mai mult decât......
Lecțiile pe care tații ar trebuie să le predea fiilor lor
5
Copil își roade unghiile
Diferența dintre tulburarea obsesiv-compulsivă și ticuri la copii
Te-ai întrebat vreodată ce face diferența dintre tulburarea obsesiv-compulsivă și ticuri la copii la copii? De multe ori, e greu să le diferențiezi, dar înțelegerea acestora poate face o mare diferență în abordarea corectă și în......
Diferența dintre tulburarea obsesiv-compulsivă și ticuri la copii
6
Fetiță cu părul lung, îmbrăcată cu o bluză verde, stă la masa din bucătărie și se uită pe o carte, iar pe masă sunt împăștiate creioane colorate, iar mama ei stă în picioare și o ceartă
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
Atunci când crești cu părinți care te critică constant, efectele pe termen lung pot fi vizibile cu ușurință. Pe lângă faptul că încrederea în sine este foarte scăzută, îți afectează și relațiile cu cei din jur. Cu mult......
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
7
Copil agresiv
Strategii pentru prevenirea agresivității la copii și când ar trebui solicitat ajutor specializat
Sunt momente în care copilul tău pare un mic vulcan gata să erupă din senin? Aruncă jucării, țipă sau lovește, iar tu nu mai știi dacă e doar o etapă sau un semn că ceva e mai profund? Respiri adânc, numeri până la zece, dar tot......
Strategii pentru prevenirea agresivității la copii și când ar trebui solicitat ajutor specializat
8
Băiețel blond, îmbrăcat cu cămașă albă și vestă cu carouri roșii și albe, stă cu o mână ridicată și cu degetul arătător indică spre un bec desenat cu alb și galben, iar deasupra capului sunt desenate mai multe becuri cu cretă albă, iar în spate are fundal verde
Ajută-ți copilul să-i placă să învețe prin antrenarea creierului
Atunci când este vorba despre procesul de învățare, majoritatea oamenilor cred că inteligența există sau nu există. În realitate, lucrurile nu stau chiar așa pentru că ea poate fi dezvoltată prin exercițiu. Ajută-ți copilul să-i......
Ajută-ți copilul să-i placă să învețe prin antrenarea creierului
Parteneri
Cele mai noi
O fetiță care joacă cărți
8 mai, 09:50
Cum se joacă Crazy Eights: reguli, sfaturi și strategii
Cum se joacă Crazy Eights: reguli, sfaturi și strategii
Carucioare practice: O mamă își plimbă copilul în cărucior.
28 aprilie, 18:58
(P) Primii pași în rolul de mamă: ce ai cu adevărat nevoie și ce poți lăsa deoparte
(P) Primii pași în rolul de mamă: ce ai cu adevărat nevoie și ce poți lăsa deoparte
Cum să echipezi un copil pentru orele de sport de la școală
17 aprilie, 17:44
(P) Cum să echipezi un copil pentru orele de sport de la școală?
(P) Cum să echipezi un copil pentru orele de sport de la școală?
Fetiță este încântată de porția de paste cu legume
7 aprilie, 16:22
Rețete de mâncăruri vegetariene pentru copii
Rețete de mâncăruri vegetariene pentru copii
Un tată care îi dă mâncare copilului
2 aprilie, 06:53
Fraze comune pe care tații le spun copiilor lor și care, de fapt, sunt forme de manipulare, potrivit specialiștilor
Fraze comune pe care tații le spun copiilor lor și care, de fapt, sunt forme de manipulare, potrivit specialiștilor
Un copil care face teme cu mama sa
1 aprilie, 07:06
De ce copiii gifted se simt nemotivați sau se levenesc
De ce copiii gifted se simt nemotivați sau se levenesc
Închide