Reclamă

Boala trofoblastică gestațională. Care sunt simptomele și cum se tratează

La începutul sarcinii, ovulul fecundat se divide și se dezvoltă pentru a deveni o masă de celule numită blastocist. În mod normal, blastocistul se atașează de mucoasa uterului la câteva zile după concepție. Acesta conține un embrion timpuriu și celule trofoblastice. Află mai multe despre boala trofoblastică gestațională.

Publicat: 20 noiembrie 2023, 08:28
Femeie, îmbrăcată cu jeanși, maiou alb si o cămașă cu dungi verticale, subțiri, albe și albastre, care are boala trofoblastică gestațională, stă pe un scaun în cabinetul medicului și își ține mâinile în zona abdomenului, iar medicul scrie pe o fișă
În multe cazuri, boala trofoblastică gestațională apare la începutul sarcinii, dar se poate trata și viitoarele sarcini pot fi sănătoase / Shutterstock

Trofoblastul este stratul exterior de celule care înconjoară embrionul. Straturile de trofoblast formează țesutul care va deveni placenta și membranele care înconjoară embrionul. În cazul în care celule asemănătoare placentei se dezvoltă anormal, în locul unei placente sănătoase, apare boala trofoblastică gestațională.

Cele mai multe cazuri de boală trofoblastică gestațională apar la începutul sarcinii, dar este important faptul că se pot trata și vindeca. În plus, majoritatea femeilor pot continua să aibă sarcini sănătoase în viitor.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Când apare boala trofoblastică gestațională

Deși este cel mai frecventă la începutul unei sarcini, boala trofoblastică gestațională poate apărea și în timpul sarcinii:

  • După o sarcină tubară (ovulul fertilizat se implantează în trompele uterine și nu în uter).
  • După o sarcină normală.
  • Tipuri de boală trofoblastică gestațională

Există mai multe tipuri de boală trofoblastică gestațională și simptomele variază în funcție de tip.

Reclamă

Sarcină molară

Sarcinile molare sunt cea mai frecventă formă de boală trofoblastică gestațională. Acestea ca niște chisturi asemănătoare strugurilor, care cresc în uter, în locul unei placente sau al unui făt. Este posibil să ai simptome de sarcină însărcinată și un test de sarcină pozitiv, dar la prima ecografie de confirmare să nu apară niciun embrion. În locul acestuia apar niște mole  hidatiforme complete sau parțiale, care în cele mai multe cazuri nu sunt cancerigene.

Simptomele comune ale unei sarcini molare includ sângerări vaginale anormale, la începutul sarcinii, care pot fi roșii sau maronii apoase, și, uneori, dureri abdominale.

Sarcina molară invazivă

Considerată un rezultat al unei sarcini molare, apare ca o molă invazivă, care crește în mușchiul uterin și, de obicei, este canceroasă. De obicei, celulele canceroase rămân în mușchii uterului, dar se pot răspândi în alte părți ale corpului dacă nu sunt tratate.  

Reclamă

Coriocarcinomul

Coriocarcinomul este o formă de boală trofoblastică gestațională canceroasă care crește și se răspândește rapid. Se poate răspândi de la mușchii uterini la vagin, plămâni și alte organe, cum ar fi rinichi, ficat sau creier. Deși este foarte rar, apare mai frecvent la persoanele care au avut deja o sarcină molară.

Unele persoane nu au niciun simptom, iar cele care au se confruntă cu sângerarea vaginală anormală după sarcină, avort spontan sau sarcină molară. Unele persoane au dureri abdominale sau sânge în urină sau în scaun.

Tumoarea trofoblastică de la nivelul placentei 

Un tip extrem de rar de boală trofoblastică gestațională este tumoarea trofoblastică cu localizare placentară, care se formează în locul în care placenta se atașează de uter. Tumoarea trofoblastică de la nivelul placentei crește foarte încet, iar simptomele pot apărea la ani de zile după sarcină. Se poate răspândi în mușchii uterului și în vasele de sânge, plămâni, pelvis și ganglioni limfatici și necesită un tratament agresiv.

Tumorile trofoblastice epitelioide 

Și acestea sunt foarte rare, dar tot canceroase și se poate răspândi la plămâni. De asemenea, tumorile trofoblastice epitelioide se poate dezvolta la mulți ani după sarcină.

Simptomele bolii trofoblastice gestaționale

Unele persoane nu prezintă niciun simptom, altele au simptome specifice sarcinii sau ale altor afecțiuni. printre acestea se numără simptome:

  • Sângerări vaginale neregulate sau sângerări care nu au legătură cu menstruația.
  • Un uter mărit mare.
  • Durere în zona abdominală sau pelviană.
  • Greață sau vărsături mai devreme decât era de așteptat în timpul sarcinii.
  • Tensiune arterială ridicată sau mâini și picioare umflate la începutul sarcinii.
  • Sângerare vaginală prelungită după naștere sau avort spontan.

Boala trofoblastică gestațională poate provoca o tiroidă hiperactivă. Semnele de hiperactivitate a tiroidei includ:

  • Bătăi rapide ale inimii.
  • Tremurături.
  • Pierdere în greutate.
  • Transpirație.

Cum se diagnostichează boala trofoblastică gestațională

Pentru a descoperi boala trofoblastică gestațională medicul poate face un examen fizic și o serie de teste printre care se numără:

  • Un examen pelvian: Astfel, medicul va verifica dacă există semne de boală, cum ar fi noduli și mase sau pentru a determina dimensiunea uterului.
  • Ecografie: O procedură prin care undele sonore creează o imagine a organelor interne. Medicul va recomanda o ecografie transvaginală pentru a colecta imagini ale pelvisului și uterului.
  • Teste de sânge: Analizele de sânge ajută la măsurarea cantității anumitor substanțe din corpul, care ajută la diagnosticarea bolii trofoblastice gestaționale. De exemplu, o persoană însărcinată, care are boala trofoblastică gestațională, poate avea un nivel mai mare de hormoni gonadotropină corionică umană (hCG). Când cancerul s-a răspândit la alte țesuturi sau organe, corpul poate elibera cantități mai mari sau mai mici de anumite substanțe pentru a indica boala.

Odată ce boala trofoblastică gestațională este diagnosticată, medicul poate solicita teste suplimentare pentru a vedea dacă celulele canceroase s-au răspândit în alte părți ale corpului. Stadiile cancerului sunt scrise în cifre romane ca I, II, III și IV. Cu cât numărul este mai mare, cu atât mai mult s-a răspândit cancerul. Testele folosite pentru a determina stadiile bolii trofoblastice gestaționale ar putea include:

  • Tomografie computerizată (CT): Folosește o serie de raze X și un computer pentru a produce o imagine 3D a țesuturilor și oaselor.
  • Imagistica prin rezonanță magnetică (RMN): Un magnet și undele radio realizează imagini detaliate ale corpului dumneavoastră. Medicul poate injecta gadoliniu în vene, deoarece această substanță face ca celulele canceroase să apară mai strălucitoare în imagine.
  • Radiografie toracică: O radiografie utilizează un fascicul de radiații focalizate pentru a vă examina plămânii și alte organe și oase din interiorul pieptului.

Cum se tratează boala trofoblastică gestațională

Tratamentul bolii trofoblastice gestaționale variază în funcție de mai mullți factori:

  • Tipul, mărimea și localizarea acesteia.
  • Dacă tumora s-a răspândit sau stadiul acesteia.
  • Dacă tumora a apărut în timpul sarcinii sau după un avort spontan sau după sarcină.
  • Starea dumneavoastră generală de sănătate.
  • Istoricul medical și tratamentul anterior pentru boala trofoblastică gestațională.
  • Planurile dumneavoastră privind copiii.

Medicul va determina ce tratament este cel mai indicat în funcție de starea în care te afli. Metodele specifice de tratament pentru boala trofoblastică gestațională

includ:

  • Chirurgie: Intervenție chirurgicală pentru a îndepărta țesuturile și celulele neregulate din uter. Cea mai frecventă intervenție chirurgicală utilizată pentru boala trofoblastică gestațională este dilatarea și chiuretajul.
  • Chimioterapie: Chimioterapia utilizează medicamente pentru a distruge celulele canceroase.
  • Radiații: Radioterapia utilizează fascicule puternice de energie pentru a distruge celulele canceroase și a micșora tumorile.
  • Histerectomia: presupune îndepărtarea chirurgicală a uterului, dar poate include și alte organe, cum ar fi trompele uterine sau ovarele.
Te-ar mai putea interesa și
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un tricou gri și jeanși, care stă pe un scaun într-un cabinet medical, și un medic cu halat alb și mănuși chirurgicale, albastre, are o seringă în mână și se apropie de mâna ei să îi recolteze sânge
Profilul TORCH. Ce este și cum poți reduce riscul infecțiilor din timpul sarcinii
Profilul TORCH. Ce este și cum poți reduce riscul infecțiilor din timpul sarcinii
Femeie, îmbrăcată cu cămașă roz și jeanși albaștri, care stă pe-o parte pe o canapea bejcu genunchii strânși și mâinile pe burtă, cu sarcina molară
Sarcina molară. Care sunt simptomele și cum se tratează
Sarcina molară. Care sunt simptomele și cum se tratează
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Tată își ține bebelușul în brațe și-l privește
6 trăsături pe care bebelușii le moștenesc de la tata
Te-ai uitat vreodată la bebelușul tău și ai avut senzația că îl vezi pe tatăl lui în miniatură? Nu e doar o impresie! Genetica joacă un rol fascinant în determinarea trăsăturilor fizice și comportamentale ale copilului. Iar unele......
6 trăsături pe care bebelușii le moștenesc de la tata
2
Un grup de copii care joacă jocuri de dezvoltare a gândirii logice
Cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Idei și recomandări
Pe măsură ce timpul se schimbă și tehnologia avansează, este nevoie și de o schimbare în viața celor mici. Descoperă și tu cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Jocurile reprezintă cea mai bună metodă pentru......
Cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Idei și recomandări
3
Fetiță neglijată se uită tristă pe fereastră
Studiu: Neglijarea în copilărie afectează dezvoltarea memoriei de lucru
Știi momentul ăla când intri în cameră și uiți instant ce căutai? Sau când încerci să ții minte ce ai de cumpărat, dar ajungi acasă cu totul… mai puțin ce îți trebuia? Ei bine, memoria de lucru e implicată în toate astea.......
Studiu: Neglijarea în copilărie afectează dezvoltarea memoriei de lucru
4
Tată și fiul stau pe canapea și discută
Lecțiile pe care tații ar trebuie să le predea fiilor lor
Știi momentul ăla când îți dai seama că ai început să semeni cu tatăl tău? Fie că e vorba de felul în care te enervezi în trafic sau de cum îți ții ceașca de cafea dimineața, adevărul e că părinții ne modelează mai mult decât......
Lecțiile pe care tații ar trebuie să le predea fiilor lor
5
Copil își roade unghiile
Diferența dintre tulburarea obsesiv-compulsivă și ticuri la copii
Te-ai întrebat vreodată ce face diferența dintre tulburarea obsesiv-compulsivă și ticuri la copii la copii? De multe ori, e greu să le diferențiezi, dar înțelegerea acestora poate face o mare diferență în abordarea corectă și în......
Diferența dintre tulburarea obsesiv-compulsivă și ticuri la copii
6
Fetiță cu părul lung, îmbrăcată cu o bluză verde, stă la masa din bucătărie și se uită pe o carte, iar pe masă sunt împăștiate creioane colorate, iar mama ei stă în picioare și o ceartă
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
Atunci când crești cu părinți care te critică constant, efectele pe termen lung pot fi vizibile cu ușurință. Pe lângă faptul că încrederea în sine este foarte scăzută, îți afectează și relațiile cu cei din jur. Cu mult......
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
7
Copil agresiv
Strategii pentru prevenirea agresivității la copii și când ar trebui solicitat ajutor specializat
Sunt momente în care copilul tău pare un mic vulcan gata să erupă din senin? Aruncă jucării, țipă sau lovește, iar tu nu mai știi dacă e doar o etapă sau un semn că ceva e mai profund? Respiri adânc, numeri până la zece, dar tot......
Strategii pentru prevenirea agresivității la copii și când ar trebui solicitat ajutor specializat
8
Băiețel blond, îmbrăcat cu cămașă albă și vestă cu carouri roșii și albe, stă cu o mână ridicată și cu degetul arătător indică spre un bec desenat cu alb și galben, iar deasupra capului sunt desenate mai multe becuri cu cretă albă, iar în spate are fundal verde
Ajută-ți copilul să-i placă să învețe prin antrenarea creierului
Atunci când este vorba despre procesul de învățare, majoritatea oamenilor cred că inteligența există sau nu există. În realitate, lucrurile nu stau chiar așa pentru că ea poate fi dezvoltată prin exercițiu. Ajută-ți copilul să-i......
Ajută-ți copilul să-i placă să învețe prin antrenarea creierului
Parteneri
Cele mai noi
O fetiță care joacă cărți
8 mai, 09:50
Cum se joacă Crazy Eights: reguli, sfaturi și strategii
Cum se joacă Crazy Eights: reguli, sfaturi și strategii
Carucioare practice: O mamă își plimbă copilul în cărucior.
28 aprilie, 18:58
(P) Primii pași în rolul de mamă: ce ai cu adevărat nevoie și ce poți lăsa deoparte
(P) Primii pași în rolul de mamă: ce ai cu adevărat nevoie și ce poți lăsa deoparte
Cum să echipezi un copil pentru orele de sport de la școală
17 aprilie, 17:44
(P) Cum să echipezi un copil pentru orele de sport de la școală?
(P) Cum să echipezi un copil pentru orele de sport de la școală?
Fetiță este încântată de porția de paste cu legume
7 aprilie, 16:22
Rețete de mâncăruri vegetariene pentru copii
Rețete de mâncăruri vegetariene pentru copii
Un tată care îi dă mâncare copilului
2 aprilie, 06:53
Fraze comune pe care tații le spun copiilor lor și care, de fapt, sunt forme de manipulare, potrivit specialiștilor
Fraze comune pe care tații le spun copiilor lor și care, de fapt, sunt forme de manipulare, potrivit specialiștilor
Un copil care face teme cu mama sa
1 aprilie, 07:06
De ce copiii gifted se simt nemotivați sau se levenesc
De ce copiii gifted se simt nemotivați sau se levenesc
Închide