Deși pentru adulți apa este cel mai hidratant lucru pe care îl poți consuma, pentru copiii sub un an, lucrurile nu stau chiar așa. Ba în anumite condiții poate fi chiar periculoasă.
Când pot bebelușii să bea apă
Pentru că bebelușii își primesc toată hidratarea din laptele matern sau din laptele praf, aceștia nu ar trebui să bea apă până la 6 luni de viață. Lapte matern sau lapte praf conține toată hidratarea și nutriția de care au nevoie.
Chiar și atunci când bebelușul începe diversificare, în jurul vârstei de 6 luni, laptele matern nu trebuie eliminat. Dar poți începe să introduci apa. Între 6 și 12 luni, laptele trebuie să fie prioritar, iar 110-220 ml de apă, pe zi, sunt suficiente. O cantitate mai mare poate duce la intoxicație cu apă.
Riscurile de a da copilului tău apă prea devreme
Conform whattoexpect.com, când apa este oferită prea devreme bebelușilor, poate duce la următoarele riscuri:
Lipsa de nutrienți. Bebelușii pot să devină sătui prea repede și își pierd interesul de a bea lapte matern și lapte praf, perzând astfel nutrinți importanți.
Creșterea insuficientă în greutate. Atunc când pot bebelușii să bea apă, în mod regulat, pe lângă lapte matern sau formulă, nu se vor mai simți nevoia să mănânce prea multe alimente. Practic, nu poate beneficia de caloriile necesare și acesta ar pute fi un motiv pentru faptul că nu câștigă corespunzător în greutate.
Îți scade rezerva de lapte. Atunci când alăptezi și îi dai apă, înainte de 6 luni, ar putea să se sature mai mult și să vrea să stea mai puți la sân. Faptul că amână timpul de stat la sân face ca producția de lapte să se diminueze.
Dezechilibre electrolitice. Dacă lași bebelușul să bea cantități mari de apă, poate să se intoxice. Intoxicația cu apă este o afecțiune potențial periculoasă în care electroliții (cum ar fi sodiul) din fluxul sanguin al bebelușului se diluează. Acest lucru poate afecta funcțiile normale ale corpului bebelușului, ducând la apariția convulsiilor, dar și comă sau leziuni ale creierului.
De asemenea, intoxicația cu apă poate duce la modificări de comportament, precum :
- Confuzie.
- Somnolență.
- Crampe musculare și contracții musculare.
- Greață și vărsături.
- Dificultăți de respirație.
- Slăbiciune.
Câtă apă e indicat să consume un copil între 1 și 3 ani
Între 1 și 3 ani, copilul are nevoie de 4 căni de lichide pe zi. În această perioadă el are nevoie de atât apă, cât și lapte matern sau de formulă. Cu cât copilul crește mai mult, cu atât are nevoie de mai multă apă.
Pentru a-ți încuraja copilul să bea apă, poți să o aromatizezi cu fructe proaspete. Poți adăuga felii de lămâie, fructe de pădure, mentă și castravete.
De asemenea, poți să-i oferi copilului multe fructe și legume cu un conținut ridicat de apă. Legumele care hidratează includ castraveți, roșii, dovlecei, țelină și salată iceberg. Printre fructele cu potețial hidratant se numără căpșunile, pepenele galben, afinele, pepenele roșu și grapefruit.
O altă idee ar fi să-i cumperi un pahar interesant, în culorile sau cu personajele preferate. În acest mod, este mai probabil să se bucure să o bea.