Strugurii sunt dulci, bogați în apă și reprezintă o sursă minunată de vitamina C și vitamina K. În ciuda beneficiilor pe care le au pentru sănătate, strugurii pot reprezenta un pericol de sufocare pentru copiii sub patru ani.
Când poți introduce strugurii în alimentația copilului tău
Strugurii întregi sunt considerați periculoși pentru sănătatea copiilor deoarece pot reprezenta un potențial pericol de sufocare.
Strugurii sunt rotunzi, au dimensiuni similare gâtului copiilor și pot rămâne blocați cu ușurință. În plus, strugurii sunt alunecoși și pot fi greu de mușcat de gurile mici ale bebelușilor.
Cel mai bun mod de a preveni orice problemă cu strugurii este să-i tai și, de asemenea, să te asiguri că îi supraveghezi pe cei mici atunci când îi consumă.
Pentru copiii care au între 9 și 12 luni, strugurii trebuie tăiați în bucățele mai mici. Folosind o pereche de foarfece de bucătărie poți să tai strugurii în jumătăți, iar mai apoi în sferturi. Aceste bucăți sunt mai ulor de manevrat și de mestecat.
Pentru copiii care au între 12 și 24 de luni, strugurii pot fi tăiați, de asemenea, în cubulețe. Cheia este să tai strugurii în bucăți lungi, astfel încât să fie tăiați vertical în bucăți subțiri.
Copiii care au peste doi ani pot să servească strugurii tăiați în jumătăți. Strugurii trebuie tăiați pe verticală, nu pe orizontală.
Strugurii tăiați în jumătate pe orizontală pot prezenta, de asemenea, risc de sufocare pentru copii, spun cei de la Parents.com. Potrivit Academiei Americane de pediatrie, poți începe să-i oferi copilului struguri după vârsta de 12 luni.
Cum servești strugurii pentru cei mici
Strugurii oferă o mulțime de beneficii pentru sănătatea copilului tău. O jumătate de cană de struguri roșii oferă 9 miligrame de vitamina C, respectiv 23 % din necesarul zilnic. Diversificarea ar trebui să se facă pas cu pas.
Acest nutrient susține sistemul imunitar și îmbunătățește absorbția fierului. În plus, ca antioxidant, protejează celulele bebeluși de radicalii liberi dăunători.
Vitamina K contribuie, de asemena, a sănătatea bebelușului, ajutând sângele să se coabulege. Această vitamină este solubilă în grăsimi. Strugurii pot fi incluși în rețete simple și delicioase.
Pentru copiii care au peste 6 luni poți să prepari un sorbet de struguri. Tot ce trebuie să faci este să pui strugurii roșii într-un robot de bucătărie și să storci un strop de suc de lămâie.
Pasează apoi totul până la omogenizare și servește cu o linguriță. Sucul de struguri poate conține și el mulți nutrienți, dar nu ar trebui să fie un înlocuitor pentru fructul în sine.
De fapt, din cauza riscului de carii și obezitate infantilă din excesul de zahăr, specialiștii recomandă ca bebelușii sub un an să nu consume suc de fructe.
Copiii cu vârsta între 1 și 3 ani nu ar trebui să consume mai mult de 100 de mililitri pe zi, recomandă cei de la Healthline.com. Fructele pot avea o mulțime de beneficii pentru sănătate, dar înainte să introduci strugurii în dieta copirlului este bine să te consulți cu medicul tău pediatru.