Autoarele cărții „The Power Code“, Katty Kay and Claire Shipman, au ajuns la concluzia că bărbații trebuie să simtă că a petrece mai mult timp cu activitățile casnice sau să fie tați care stau acasă cu normă întreagă este o idee bună. În plus, femeile trebuie să-i vadă pe bărbații care fac acest lucru ca fiind mai puternici, nu mai slabi.
Ce înseamnă să fii un tată bun
Sunt mai multe lucruri pe care le poți face pentru a-l ajuta pe bărbatul de lângă tine să înțeleagă mai exact ce înseamnă să fii un tată bun. Evident, realizarea acestui lucru presupune un efort comun, care ar trebui să urmărească trei pași esențiali.
1. Începe de când sunt mici
Mamele de băieți ar trebui să se gândească ce fel de modele propun copiilor. De exemplu, le pot spune băieților că nu este un lucru rău dacă tatăl nu este cel care întreține familia. În plus, implicarea taților în îngrijirea copiilor este un lucru valoros și le poate aduce multe satisfacții în viață. Dacă fiul tău are frați mai mici, roagă-l să te ajute și implică-l în rutina de îngrijire. Te poate ajuta cu prepararea unui biberon, schimbarea un scutec sau cititul unei povești, înainte de culcare.
2. Urează-le bun venit taților
Se poate întâmpla ca soțiile să aibă un job mai bine plătit și tații să se implice mai mult în activitățile cu copiii. Însă, de multe ori, când tații ies la locurile de joacă, se pot simți stingheri. Aceștia nu se simt confortabil să intre în grupurile în care sunt doar mame. De aceea, este important să-i facem pe tați să se simtă bineveniți.
Dacă ești la o petrecere de aniversare, la un eveniment părinte-profesor sau pur și simplu în parc și vezi un tată singur cu copiii, mergi și vorbește cu el. Îl poți întreba despre copiii, despre munca lor sau despre hobby-uri. Apoi, îl poți include în următoarea întâlnire cu copiii.
3. Arată-le taților ce le lipsește
Psihologul organizațional format la Harvard, Eve Rodsky, oferă un exemplu extraordinar după ce a lucrat cu un cuplu pentru a-l ajuta să se bucure de o schimbare mai profundă și mai semnificativă în relația cu copilul. Soția și-a rugat soțul să realizeze împreună cu fiul lor o cutie de bijuterii pentru o fetiță hărțuită la școală.
Tatăl și fiul au petrecut o zi întreagă făcând o cutie de bijuterii. Acest lucru l-a ajutat să vadă lucrurile puțin diferit, ducând această experiență și la locul de muncă. Astfel, a adus o abordare mai empatică în conducerea sa. De asemenea, a recunoscut că, până la acest eveniment, a avut o atitudine mai rigidă acasă.
Dar, cel mai important lucru care s-a întâmplat după acea zi, este acela că a simțit bucuria de a petrece timp cu fiul său. Mai mult, l-a făcut să realizeze că acel timp, care înainte i se părea plictisitor sau inutil, este canalul esențial pentru a construi o conexiune puternică.