Calculator de sarcină Sarcina pe săptămâni

Sarcină

Bebeluși

Copii

Familie

Sănătate

Noutăți Cele mai recente DePărinți

Coșmarurile la copii. Când apar și cum îi poți ajuta să le facă față

Coșmarurile la copii sunt normale și tind să apară atunci când sunt obosiți și stresați. Senzațiile pe care un copil le trăiește sunt intense, așa cum se întâmplă și în cazul adulților. Aceștia țipă, dau din mâini și picioare și le este greu să adoarmă de teama unui noi coșmar. În plus, e posibil să devină stresat să mai adoarmă și să aveți parte de tantrumuri legate de mersul la somn.

Copiii mai mici, în special cei cu vârsta sub 7 ani, pot experimenta mai degrabă pavoruri nocturne decât coșmaruri / Shutterstock

În cazul în care copilul are coșmaruri mai multe zile, timp de mai multe săptămâni, gândește-te la posibilele surse de stres de acasă sau de la școală pe care l-ar putea ajuta să le abordați.

Când apar coșmarurile la copii

Potrivit Consiliului Pediatric Sleep, cercetătorii nu cred că bebelușii au coșmaruri, spune health.clevelandclinic.org. Este obișnuit ca bebelușii și copiii mici să strige atunci când se trezesc în timpul nopții, dar asta nu înseamnă neapărat că au un coșmar.

„Se crede că, în general, copiii foarte mici, mai mici de 4 ani sau cam așa ceva, nu au frici pe timp de noapte, deoarece nu știu, din punct de vedere al dezvoltării, că ar putea exista lucruri de care să se teamă“, explică psihologul pentru copii Catrina Litzenburg. „Începem să vedem mai multă frică și coșmaruri la preșcolari. La această vârstă, ei devin gânditori mai creativi și au abilitățile verbale pentru a ne spune ce simt și ce visează“, completează aceasta.

Copiii mai mici, în special cei cu vârsta sub 7 ani sau cam așa ceva, pot experimenta mai degrabă pavoruri nocturne decât coșmaruri. Iată cum puteți face diferența.

Coșmarurile pot duce la o frică de întuneric sau la o frică de somn. Această frică poate însemna că dorm mai puțin. Dar a fi prea obosit poate duce la coșmaruri. Este un cerc vicios.

- Catrina Litzenburg, psiholg
Reclamă

Coșmaruri sau pavoruri nocturne 

Coșmarurile au loc în timpul somnului REM, care este o fază mai ușoară a somnului. Atunci când copilul are un coșmar, se trezește speriat, confuz și speriat. Este posibil să strige și este capabil să-ți povestească despre coșmarul lor.

În schimb, pavorul nocturn apare în timpul celei mai profunde etape a somnului non-REM. Atunci când copilul se confruntă cu un pavor nocturn, copilul poate țipa, dar nu este de fapt treaz. În plus, oricât ai încerca să îl liniștești, nu va părea că te aude, iar dimineața nu-și va aminti nimic din acest episod. 

Reclamă

„Copiii mai mici au mai mult somn cu unde lente în comparație cu adolescenții și adulții“, spune Litzenburg. „Se întâmplă atât de multe lucruri pe măsură ce corpul lor crește, încât trebuie să petreacă mai mult timp în acel tipar de somn profund pentru a le încuraja dezvoltarea și creșterea sănătoasă.“

De ce apar coșmarurile la copii

Deși poate te gândești că în timpul somnului nu se întâmplă prea multe, te înșeli. Atunci când copilul ațipește, creierul său lucrează din greu pentru a procesa ce s-a întâmplat în timpul zilei și emoțiile lor. Somnul joacă, de asemenea, un rol în învățare și în consolidarea memoriei. De asemenea, creierul elimină toxinele care se acumulează în timpul zilei.

Coșmarurile pot fi mai frecvente când copilul se confruntă cu:

  • Frică
  • Privare de somn (prea puțin somn sau o calitate slabă a somnului)
  • Stres
  • Traumă.

Coșmarurile la copii sunt frecvente, iar conținutul poate să varieze pe măsură ce copiii cresc. „Preșcolarii pot avea o imaginație mare și adesea nu pot deosebi ceea ce este real de ceea ce nu este, așa că, adesea, coșmarurile presupun urmăriri de creaturi imaginare și alte lucruri de acest gen“, explică Dr. Litzenburg. „Pe măsură ce cresc, coșmarurile copilului vor fi probabil mai strâns legate de factorii de stres din viața lor. Lucruri precum experiențe negative la școală sau probleme cu prietenii.“

Cum să previi apariția coșmarurilor

Atunci când coșmarurile la copii apar din ce în ce mai des sau îi fac să devină anxioși atunci când vine vorba despre somn, ar trebui să acționezi. Iată ce sugerează psihologul Litzenburg să faci pentru a-ți ajuta copilul să își depășească coșmarurile:

Amintește-le ce este real și ce nu este real

Copiii de vârstă mică pot avea dificultăți în a înțelege ce este real și ce nu este. Același lucru se întâmplă și în cazul coșmarurilor, fiindu-le greu să se detașeze și să distingă între vis și realitate. „Coșmarurile pot părea atât de vii și reale, încât pot fi cu adevărat înfricoșătoare", spune psihologul. „Poate fi de ajutor să îi reamintiți copilului în timpul zilei că visele nu sunt reale. Poți spune lucruri de genul: «Coșmarurile pot fi foarte înfricoșătoare, dar nu se întâmplă de fapt. Ești în siguranță în patul tău și în camera ta».

O altă tactică utilă poate fi explorarea camerei împreună cu copilul și să îl întrebi ce vede. Îi poți spune că uneori ochii se pot înșela și că o haină atâtnată pe un scaun poate părea o vrăjitoare sau că farurile unei mașini care trece pe stradă ar putea să pară că sunt niște oameni răi care se strecoară în casă.

Fă din somn o prioritate

Atunci când copiii nu dorm suficient, sunt mai predispuși să aibă coșmaruri. De aceea, este recomandat să aibă un program bine stabilit de somn. „Coșmarurile la copii sunt o formă de parasomnie (întrerupere a somnului), așa că pot fi asociate cu o calitate slabă a somnului sau cu faptul că nu doarme suficient“, afirmă psihologul Litzenburg.

Încurajează-i independența

Când copilul se trezește dintr-un coșmar sau amână ora de culcare și protestează, poate fi tentant să îl iei cu tine în pat. Dar ideea este să înveți copilul să doarmă independent, de aceea este indicat să rămâi fermă în această privință.

„E în regulă să stai puțin în camera copilului pentru a-l ajuta să se relaxeze și doarmă“, sfătuiește Litzenburg.

Atunci când scoți copilul din camera lui și îl lași să doarmă cu tine, se poate întări ideea în mintea lor că, într-un fel, camera lor nu este sigură, ceea ce s-ar putea să nu fie mesajul pe care încerci să îl transmiți.

- Catrina Litzenburg, psiholg

Oferă-i articole de confort

Când vezi că nu se poate dezlipi de tine, psihologul sugerează să-i oferi copilului ceva intermediar, care să îl liniștească. Poate fi o păturică sau un animal din pluș. Litzenburg spune că poate fi, de asemenea, ceva precum cămașa sau fața de pernă a unui părinte. Ceva care miroase ca o persoană pe care o iubesc poate fi o sursă de confort pentru un copil.    

„Având un obiect de confort care este special pentru ei, în patul lor, îi poate ajuta să dezvolte o asociere de debut de somn. Copilul tău poate asocia acel lucru cu somnul“, spune ea. „De asemenea, îi ajută să fie mai independenți, deoarece pot obține confort de la obiectul lor special, fără a avea nevoie de o persoană“, încheie Catrina Litzenburg.

Reclamă
Te-ar mai putea interesa și
Cea mai bună tehnică de adormire a copilului. Cum poți să-i oferi un somn de calitate
Cea mai bună tehnică de adormire a copilului. Cum poți să-i oferi un somn de calitate
Metode prin care poți să adormi un bebeluș rapid. Sfaturi utile pentru orice părinte
Metode prin care poți să adormi un bebeluș rapid. Sfaturi utile pentru orice părinte
Pavorul nocturn. Ce este și care sunt cauzele care îl determină
Pavorul nocturn. Ce este și care sunt cauzele care îl determină
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Cele mai frumoase locuri de ieșit cu copiii în București, indiferent dacă e vreme rea sau bună
Indiferent că este vorba de un weekend sau de vacanța copilului, activitățile în familie nu ar trebui să lipsească. Iarna se apropie cu pași repezi, iar vremea de afară nu mai este la fel de prietenoasă. În timp ce în unele zile încă......
Cele mai frumoase locuri de ieșit cu copiii în București, indiferent dacă e vreme rea sau bună
2
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
3
Ochiul roz la copii sau conjunctivita
Ochiul roz la copii este, de fapt, denumirea populară a conjunctivitei. Ea este o afecțiune oculară frecventă la copii, care  poate provoca disconfort semnificativ. Această problemă poate avea diverse cauze, de la infecții virale și......
Ochiul roz la copii sau conjunctivita
4
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Dacă ai făcut un test de sarcină și a ieșit pozitiv, cel mai probabil, până vei ajunge la medic, vei dori să afli puțin mai multe despre ce se întâmplă în continuare. Pentru asta poți consulta calculatorul de sarcină, care te ajută......
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
5
Copilul vomită după ce i-ai dat medicamentul. Ce este de făcut în acest caz
Atunci când copii se îmbolnăvesc, pediatrul le poate prescrie anumite medicamente. Deși acestea sunt eficiente, pe unii copii îi pot face să vomite, iar acest lucru este destul de frecvent. De aceea, atunci când copilul vomită după ce i-ai......
Copilul vomită după ce i-ai dat medicamentul. Ce este de făcut în acest caz
Parteneri
Cele mai noi
20 noiembrie, 07:31
Cele mai populare nume de bebeluși în 2025. Ce alegeri pot face părinții pentru copiii din generația Beta
Cele mai populare nume de bebeluși în 2025. Ce alegeri pot face părinții pentru copiii din generația Beta
19 noiembrie, 06:04
Cum îți dai seama că răceala s-a complicat și trebuie să mergi cu copilul la medic
Cum îți dai seama că răceala s-a complicat și trebuie să mergi cu copilul la medic
18 noiembrie, 06:09
Cele mai bune exerciții postpartum pe care le poți face
Cele mai bune exerciții postpartum pe care le poți face
17 noiembrie, 08:11
Cum să eviți toxinele ascunse în timpul sarcinii
Cum să eviți toxinele ascunse în timpul sarcinii
17 noiembrie, 06:36
Primele mișcări ale bebelușului: la câte săptămâni apar
Primele mișcări ale bebelușului: la câte săptămâni apar
16 noiembrie, 07:37
Diareea la bebeluși și copii. Cauze și remedii
Diareea la bebeluși și copii. Cauze și remedii