Creierul copilului este un burete care absoarbe informații și învață să le folosească prin prisma explicațiilor primite. Ultimele studii și cercetări dezvăluie, încă o dată, contribuția semnificată a jocului la dezvoltarea creierului la copii. Asta dacă până acum nu era pe deplin înțeles acest fapt. Astfel, s-a demonstrat că jocurile educative, jocurile de rol, dar și jocurile cu piese lego sau puzzel-urile sunt instrumente excepționale pentru dezvoltarea cognitivă, socială și emoțională a copilului.
Ce spun studiile despre cum influențează jocul dezvoltarea creierului la copii
Neurologii au descoperit că joaca, folosirea jucăriilor și a diferitelor jocuri de societate, pot modifica chimia și fiziologia creierului. Jocul și utilizarea jucăriilor sunt mai benefice pentru zona creierului asociată cu o procesare cognitivă mai înaltă (cortexul cerebral) decât pentru alte părți ale creierului.
Un studiu realizat de Universitatea din Arkansas arată că un copil căruia i s-au oferit des jucării avea un IQ mai mare până la vârsta de 3 ani. Ulterior, psihologul Edward Fisher a analizat 46 de studii efectuate pe joc. El a descoperit că jocul ar putea spori dezvoltarea cognitivă, lingvistică și socială a copilului.
În cartea sa "Creierul care iubește să se joace", Jacqueline Harding, expert în dezvoltarea copilului, se bazează pe cele mai recente cercetări din domeniul neuroștiințelor și al dezvoltării copilului pentru a sublinia importanța jocului în dezvoltarea creierului la copii.
Ea a declarat pentru Newsweek.com că "Este tentant să credem că educația formală este principalul motor atunci când vine vorba de realizări în viața de adult. Dar se pare că acest lucru nu mai este valabil. Fiecare gând și fiecare acțiune creează o nouă conexiune în creier".
Ce jocuri stimulează creierul
Diferite tipuri de joc stimulează diferite părți ale creierului. De exemplu, jucării precum Lego pot ajuta la dezvoltarea abilităților de raționament spațial, în timp ce jocurile imaginare sau cele de rol pot ajuta la dezvoltarea abilităților sociale și la procesarea emoțiilor.
Jocurile de memorie
Jocurile de memorie antrenează și îmbunătățesc memoria, care este esențială pentru reținerea temporară a informațiilor și procesarea lor. Multe jocuri de memorie necesită concentrare și atenție sporită. Astfel, ele cresc capacitatea de concentrare și focalizare. Mai mult, jocurile de memorie pot contribui la crearea și întărirea conexiunilor neuronale. De exemplu, un joc de memorie care implică recunoașterea formelor și a culorilor poate stimula atât cortexul vizual, cât și zonele de procesare a informațiilor.
Jocurile de strategie
Jocurile de strategie solicită copilului să planifice în avans și să anticipeze mișcările adversarului. Astfel, el își îmbunătățește abilitatea de a gândi strategic și de a lua decizii pe termen lung. În plus, el trebuie să țină minte și să proceseze o multitudine de informații. Chiar în timp ce se joacă, ceea ce îmbunătățește memoria de lucru. Tot jocurile de strategie necesită evaluarea constantă a situației și luarea deciziilor pe baza acestei evaluări. Prin urmare, ele dezvoltă gândirea analitică. Multe jocuri de strategie sunt lungi și pot necesita mult timp pentru a fi finalizate sau pentru a deveni competent în ele. Aceasta cultivă răbdarea și determinarea.
Jocurile de logică și puzzle-urile
Așezarea pieselor de puzzle în locurile potrivite solicită coordonarea dintre ochi și mână, ceea ce ajută la dezvoltarea abilităților motorii fine. Copilul trebuie să își amintească formele, culorile și pozițiile diferitelor piese, și să le potrivească. Acest fapt stimulează memoria. De asemenea, eezolvarea puzzle-urilor ajută la recunoașterea și înțelegerea relației spațiale dintre piese. Mai mult, atunci când piesele se potrivesc corect, creierul eliberează dopamină, un neurotransmițător asociat cu sentimentul de recompensă și motivație. Acest lucru nu doar că încurajează continuarea activității, dar poate avea și beneficii pe termen lung pentru învățare și concentrare.
Jocurile de cuvinte
Jocurile de cuvinte, cum ar fi scrabble, cuvinte încrucișate, anagrame sau diverse aplicații și jocuri de formare a cuvintelor, au un impact pozitiv asupra creierului. Prin contactul frecvent cu cuvinte noi sau rare, copilul își îmbogățește vocabularul și abilitățile lingvistice. Formarea sau descoperirea cuvintelor corecte în anumite contexte reprezintă o provocare care necesită gândire laterală și abilități de rezolvare a problemelor.
Iată așadar, cât de important este jocul în viața copilului și cum influențează acesta dezvoltarea creierului.