Să crești un copil poate fi copleșitor indiferent de anotimpul în care acesta vine pe lume. Sezonul rece cere cu atât mai multă atenție. Chiar dacă primăvara se apropie cu pași repezi, frigul încă nu a trecut. Temperaturile reci pot amenința siguranța unui nou-născut.
Cum să ai grijă de nou-născuți iarna
Iarna este un anotimp dificil pentru bebeluși și adulți deopotrivă. Este un sezon în care crește numărul viroseloz, în care pielea are nevoie de mai multă atenție, în care corpul se confruntă cu mai multe probleme.
Pentru a trece cu bine peste sezonul rece este important să pui la punct o bună rutină de îngrijire a bebelușului.
Ai grijă de pielea copilului tău
Pielea reprezintă cel mai mare organ al unei persoane. Bariera cutanată a unui nou-născut este mult mai subțire și mai sensibilă decât a copiilor și a adulților. Acest lucru face ca pielea să fie mult mai sensibilă și mai predispusă la mâncărime și apariția pielii uscate.
Bebelușul tău va avea nevoie de o îngrijire mult mai atentă în sezonul rece. Specialiștii recomandă curățarea bebelușului, iar mai apoi hidratarea pielii acestuia. Nu uita că apa acționează ca un agent de uscare a pielii bebelușului tău.
Unii medici recomandă băița micuților la trei zile în perioada sezonului rece. După băiță se recomandă folosirea unei creme hidratante fără parfum.
Nu crește temperatura din încăpere în exces
Medicii recomandă ca temperatura să varieze între 20 și 22 de grade Celsius pentru a evita creșterea temperaturii copilului. Creșterea prea mare a temperaturii din încăperi nu este o idee bună pentru sănătatea nou-născutului, spune publicația Parents.com.
Pielea nou-născututlui se poate usca mai repede, iar bebelușul s-ar pueta „supraîncălzi”. Temperaturile înalte pot crește riscul de moarte în somn al sugarului, spun cele mai recente studii.
Cel mai sigur mod de a menține temperatura copilului constantă peste noapte este să-l îmbraci într-un singur strat de haine.
Pătuțul copilului nu ar trebui să fie încărcat cu pături sau alte obiecte care ar putea să ducă la creșterea prea mare a temperaturii corpului său. Pe timpul nopții este recomandat să-l îmbraci pe micuț în haine de bumbac, respirabile.
Pregătește nou-născutul cu atenție pentru plimbările în aer liber
Medicii specialiști au demonstrat că bebelușii nu au capacitatea de a-și regla temperatura corpului la fel ca un adult. În ciuda acestui aspect, medicii nu recomandă să îți izolezi copilul în casă în zilele răcoroase. Este important să petreci timp cu copilul tău afară, spun specialiștii de la HappiestBaby.com.
Cei mai mulți specialiști recomandă cel puțin 20 de minute de plimbare în natură pentru a îmbunătăți starea de bine a copilului. Studiile arată că bebelușii care sunt expuși la lumină naturală dorm mai bine decât bebelușii care sunt izolați în casă. Înainte de a merge la plimbare cu nou-născutul este important să verifici temperatura.
Dacă vremea este aproape de îngheț, atunci limitează timpul liber al nou-născutului la o plimbare scurtă și rapidă. Dacă vremea este potrivită, atunci poți merge cu micuțul tău afară.
Alege să-l îmbraci în straturi de îmbrăcăminte care sunt confecționate din materiale respirabile. În felul acesta te vei asigura că puiul tău este cald și se simte confortabil. Nu în ultimul rând, asigură-te că urechile, mâinile și picioarele, extremitățile corpului, sunt acoperite bine.
Poți plimba copilul în cărucior sau în marsupiu. Dacă alegi varianta unui marsupiu, nu uita să-i verifici constant capul și picioarele. Acestea sunt mult mai expuse la frigul de afară. Sistemele de purtat bebelușul pot fi ideale pentru plimbările în aer liber.
Ai grijă la reglarea scaunului auto
Dacă alegi să ieși la plimbare cu bebelușul în mașină, atunci trebuie să fii foarte atentă la reglarea scaunului mașinii.
Bebelușul nu ar trebui pus în scaunul mașinii dacă poartă jachete groase și pufoase. Acestea vor lăsa spațiu între corpul copilului și scaunul mașinii. Spațiul suplimentar dintre ham și scaun ar putea pune în pericol copilul.
Indiferent de ce poartă copilul, dacă poți prinde curele hamului scaunului de mașină cât mai strâns pentru a se așeza perfect pe pieptul micuțului tău.
Copilul trebuie pus cu mare atenție în scaunul auto. Poți alege să pui o păturică în partea inferioară a copilului. Totuși, aceasta ar trebui îndepărtată în momentul în care se încălzește în mașină. Descoperă și câteva semne care îți indică faptul că bebelușul tău are temperatura corpului mult prea mare.
Cum ferești bebelușul de viroze
În perioada de iarnă crește numărul virozelor. Este important să ferești nou-născutul de posibilele răceli. Încearcă să eviți locurile aglomerate și întâlnirile cu persoane care sunt deja răcite. Răceala obișnuită este o boală ușoară pentru un copil, dar poate provoca rapid probleme grave pentru un nou-născut.
Dacă bebelușul tău are 3 luni sau este mai mic de atât, apelează la ajutorul medicului pediatru la primul semn de boală. Este important să-l ferești cât mai bine de răceală.
Medicii recomandă alăptarea în perioada sezonului rece. Laptele matern îi poate oferi nou-născutului un boost în combaterea infecțiilor.
Laptele matern conține anticorpi, proteine, grăsimi. Protejarea bebelușului de viruși în sezonul rece trebuie să vină și se la mamă. Ai grijă ca mâinile tale să fie mereu curate și la fel și ale vizitatorilor.