Nu toți bebelușii sunt la fel. Unii acceptă să fie înfășați și asta îi liniștește, alții devin agitați pentru că se simt îngrădiți și nu-și mai pot mișca membrele în voie. Este important să fii atentă la semne și dacă schițează vreun minim disconfort, renunță să mai faci asta.
Cum să înfeși bebelușul în 5 pași
La început, înfășatul bebelușului poate părea destul de complicat, dar cu puțin exercițiu, vei deveni expertă. În rândurile următoare, găsești care sunt pașii pe care ar trebui să-i urmezi.
1. Poziționează păturica
Începeți prin a întinde păturica de înfășat pe pat sau pe podea. Îndoaie un colț, cam cât lungimea palmei tale și așează copilul pe pătură, astfel încât capul și gâtul lui să fie deasupra pliului. Acesta poate fi îmbrăcat în haine ușoare sau dezbrăcat, cu excepția scutecului.
Dacă bebelușul se află pe o suprafață ridicată, ține în permanență o mână pe el. Deși bebelușii care pot fi înfășați sunt destul de mici și nu au agilitatea necesară pentru a se rostogoli, un reflex brusc i-ar putea face să se miște.
2. Strânge partea stângă
Trage partea stângă a păturicii peste corpul bebelușului, păstrând brațul drept al acestuia ușor îndoit sub ea. Bagă pătura sub partea stângă a bebelușului, păstrând puțin spațiu de mișcare în jurul șoldurilor. Dacă îl strângi prea tare în partea inferioară a corpului, acest lucru ar putea duce la displazie de șold.
3. Pliază partea de jos
Îndoaie partea de jos a păturicii, spre capul bebelușului, acoperindu-i picioarele și suprapune-o peste pliul din partea stângă. Apoi, bagă colțul sub marginea superioară dreaptă, asigurându-te că nasul și gura bebelușului nu sunt acoperite.
4. Înfășoară partea dreaptă
Trage partea dreaptă a păturii peste corpul bebelușului și înfășoar-o în jurul acestuia. Ar trebui să treacă peste brațul stâng, burta și spatele bebelușului. Înfige capătul liber în pliul de sus, sub bărbia lui.
5. Lăsă copilul să doarmă
Asigură-te că bebelușul nu este înfășurat prea strâns. După ce adoarme, îl poți întinde pe spate, în pătuț. Deoarece înfășatul poate restricționa dezvoltarea motorie a bebelușului, după primele 60 de zile de viață nu se recomandă înfășatul întregului corp. Când bebelușul a ajuns la această vârstă, cel mai bine este să folosești o variantă care să îi lase brațele nerestricționate.
Lucruri de care să ții cont pentru ca înfășatul să fie sigur
Înfășatul promovează somnul profund la bebeluși, de aceea, părinții se bazează pe el. Chiar dacă este odihnitor, poate fi și periculos. Potrivit Academiei Americane de Pediatrie, un somn prea lung, fără treziri, poate crește riscul de sindrom de moarte subită a bebelușului. Pentru a preveni sindromul morții subite la bebeluși, ar trebui să ții cont de următoarele sfaturi:
- Culcă întotdeauna bebelușul pe spate.
- Nu pune niciodată perne, pături, jucării sau orice altceva în pătuț.
- Asigură-te că păturica de înfășat nu se desface. Aceasta ar putea acoperi fața bebelușului și l-ar putea sufoca.
- Înfășatul crește temperatura corpului bebelușului, așa că nu-l lăsa să se supraîncălzească. Potrivit Academiei Americane de Pediatrie, semnele de supraîncălzire includ "transpirația, părul umed, obrajii înroșiți, erupții cutanate cauzate de căldură și respirație rapidă".
- Nu înfășa bebelușul prea strâns. Părinții ar trebui să poată introduce 2-3 degete între copil și pătură.
Când să nu mai înfeși bebelușul
Academia Americană de Pediatrie recomandă părinților să înceteze să-și mai înfeșe bebelușul odată ce acesta dă semne că încearcă să se rostogolească (de obicei, în jurul vârstei de 3 sau 4 luni). Acest lucru se datorează faptului că înfășatul limitează mișcarea, ceea ce ar putea împiedica dezvoltarea motorie importantă. În schimb, ia în considerare posibilitatea de a folosi un sac de dormit, pentru a menține bebelușul încălzit și confortabil.