Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, aproximativ 30% din femeile însărcinate la nivel global suferă de anemie feriprivă, adică deficiență de fier. Totodată, aceleași studii arată că între 25% și 75% dintre femeile însărcinate nu reușesc să-și ia doza zilnică de calciu. Iar peste 80% dintre gravidele din țările în curs de dezvoltare au deficit de zinc, iar între 10% și 30% dintre femeile însărcinate din întreaga lume se confruntă cu un deficit de magneziu.
Ce rol au mineralele în sarcină
Mineralele au diferite roluri în organism. Ele contribuie la dezvoltarea și reglarea funcțiilor organismului, în special la construcția oaselor, la transportul oxigenului și la reglarea glicemiei. Totodată, mineralele susțin activitatea enzimelor, reglarea reacțiilor chimice, protecția celulelor împotriva daunelor oxidative și reglarea funcției sistemului imunitar. Mineralele constituie aproximativ 4% până la 5% din greutatea corporală, din care, 50% este calciu și 25% este fosfor.
În timpul sarcinii, schimbările fiziologice duc la o nevoie crescută de micronutrienți. Prin urmare, este foarte important ca femeile gravide să primească suficienți macro și micronutrienți înainte și în timpul sarcinii. Deficitul de micronutrienți atât în timpul fertilizării, cât și în timpul sarcinii duce la posibile riscuri de anemie, hipertensiune indusă de sarcină și preeclampsie, creșterea complicațiilor în timpul travaliului și mortalitatea maternă și fetală.
Minerale necesare în sarcină
Iată, așadar, care sunt mineralele necesare în sarcină, ce rol au, dar și are sunt sursele din care pot fi obținute.
Fierul, un mineral care contribuie la creșterea și dezvoltarea fătului
Fierul este vital pentru producerea hemoglobinei, o proteină din globulele roșii care transportă oxigenul în corp. În timpul sarcinii, volumul de sânge al unei femei crește, ceea ce înseamnă că necesarul de fier este mai mare. În principiu, doza zilnică recomandată de fier în timpul sarcinii este de 27 mg. Un aport insuficient de fier poate duce la anemie și poate afecta creșterea și dezvoltarea fătului. Printre cele mai bune surse de fier sunt legumele cu frunze verzi, leguminoasele, peștele, carnea roșie, dar și fructele uscate și semințele.
Calciu, un alt mineral esențial în sarcină
Calciul este esențial pentru construcția oaselor și a dinților puternici ai fătului, dar și pentru menținerea sănătății oaselor și dinților mamei. De asemenea, calciul ajută la reglarea funcționării sistemului nervos și muscular. În timpul sarcinii, recomandarea pentru necesarul zilnic de calciu este de 1000-1300 mg. Astfel, din dieta zilnică a gravidei n-ar trebui să lipsească iaurtul, laptele, brânza, legumele cu frunze verzi sau semințele de chia și de susan.
Iodul, extrem de important mai ales în primul trimestru de sarcină
Iodul susține funcționarea normală a glandei tiroide și este important pentru dezvoltarea creierului fătului. O deficiență de iod poate duce la probleme de dezvoltare pentru copil. Necesarul zilnic de iod la femeile însărcinate este de până la 220 µg/zi, datorită solicitărilor suplimentare ale fătului și a nevoilor mai mari de hormoni tiroidieni. Ouăle sunt o sursă extrem de sănătoasă de iod, la fel ca și peștele și produsele lactate.
Zincul, mineralul care contribuie la dezvoltarea creierului
Zincul reglează funcția a aproape 100 de enzime diferite, sinteza ADN-ului și ARN-ului și metabolismul carbohidraților. Doza recomandată de zinc pentru femeile însărcinate este de 11-13 mg/zi. Cele mai bogate surse de zinc sunt carnea, ouăle, cerealele, arahidele, produsele lactate și legumele de culoare verde închis și galben închis.
Magneziu, mineralul care reduce crampele musculare
Acest mineral esențial este implicat în peste 300 de reacții enzimatice din corp. Inclusiv în reglarea tensiunii arteriale, în funcționarea musculară și nervoasă și în sinteza proteinelor. De asemenea, magneziul poate reduce riscul de complicații precum crampele musculare, hipertensiunea gestațională și pre-eclampsia. Iar unele studii sugerează că poate contribui la reducerea riscului de naștere prematură. În timpul sarcinii, doza zilnică recomandată de magneziu este de 360-400 mg. Magneziul se găsește într-o varietate de alimente, cum ar fi carnea, cerealele, pâinea, fasolea și legumele.
În concluzie, o dietă variată și echilibrată este cheia pentru a asigura un aport adecvat de minerale necesare în sarcină. Cu toate acestea, în anumite cazuri, medicul poate recomanda și suplimente alimentare pentru a completa dieta.