Pentru a dezvolta o nouă generație de sportivi, avem nevoie valori și repere, așa cum sunt Nadia Comăneci, Hagi, Simona Halep sau David Popovici. S-a observat că în urma unor astfel de succese, părinții merg la tot felul de activități sportive cu copiii, din dorința ca aceștia să devină campioni. Despre acest subiect, ne-a vorbit mai multe Narcis Răducan, care a amintit și cât este de importantă disciplinarea copilului după regulile unui joc de echipă.
Narcis Răducan a vorbit despre diferența dintre sportul de performanță și cel de masă
Indiferent că alegi pentru copilul tău un sport de performanță sau de masă, Narcis Răducan spune că acestea sunt dependente între ele. „Cumva se pune o graniță între sportul de masă și cel de performanță. Sportul de performanță creează modele, generează foarte mulți copii, iar cel de masă este important pentru sănătate. Când vorbim de o strategie pentru sport, ar trebui incluse amândouă.“
-De la ce vârstă ar trebui să se gândească un părinte să dea la un sport, de echipă sau individual, pe copilul?
-Sportul de masă este diferit de cel de performanță. Legat de vârsta propice pentru a da copilul la sport, depinde de alegere. În principiu, e bine ca un copil să practice sport din momentul în care poate merge și poate să-și controleze toate mișcările. De exemplu, la înot, poți să dai copilul cât de repede posibil. Când vorbim de fotbal, vârsta optimă este de 5 ani, din experiența proprie, dar și din recomandarea FIFA. E un sport de echipă și presupune să te integrezi într-un grup. De asemenea, trebuie să ai și disciplină. Dacă nu o ai, acolo o dobândești. De aceea, este important să duci copilul cât mai devreme la sport. Dar, astăzi este această luptă cu tehnologia, astfel încât trebuie să fim cu un pas înainte. Până la urmă, este vorba de o oră, în joacă.
Conform lui Narcis Răducan, principalele beneficii pe care copiii le au atunci când practică un sport de echipă sunt următoarele:
- Se disciplinează.
- Învață că nu e voie să facă anumite lucruri.
- Dobândesc un spirit de echipă.
Problema presiunii care se pune pe copii
Avem pretenții foarte mari de la copii și vrem să fie cei mai buni. „Vrem să cânte și la pian, să cunoască toate meseriile, să facă și fotbal și școală, toate la un loc.“ În plus, sunt unii părinți care se sperie când văd că antrenorul este mai dur sau țipă la un jucător. De aceea, Narcis Răducan spune că în multe țări, părinții nu au acces la antrenamente. În alte situații, dacă vin, aceștia nu ar trebui să comenteze.
„Nu sunt de acord cu excesele. Sigur, că noi am trăit în altă perioadă, acum suntem în altă zonă. Trebuie să ai un fel de psihologie, să simți foarte mult copilul, fiecare reacție a lui. Copilul nu trebuie să fie «cocoloșit». Trebuie să fii ferm, ca să se disciplineze, dar cu dragoste, ca și cum ar fi copilul tău. Echilibristica între a fi blând și foarte sever, dă valoare antrenorului“, spune campionul.
Narcis Răducan a concluzionat că pe vremea lui, un antrenor responsabil și corect era acela care atunci când te duceai la fotbal și vedea că ai o formă fizică foarte bună îți spunea: „Nu vrei să te duci și la baschet“. Sau, dacă erai bun la hochei, cum a fost cazul lui Dănuț Lupu, antrenorul i-a spus: „Ia du-te și puțin la fotbal“.