Reclamă

Nevoile nutriționale ale bebelușilor până la vârsta de 12 luni

În primele aproximativ șase luni, bebelușii primesc toți nutrienții de care au nevoie pentru a se dezvolta din laptele matern și/sau din laptele praf. Având în vedere cât de amețitoare sunt aceste prime zile, este o mare ușurare să știi că – cel puțin în ceea ce privește hrănirea bebelușului tău – ești destul de bine acoperită. Descoperă care sunt nevoile nutriționale ale bebelușilor de la 0 la 12 luni.

O fotografie cu un bebeluș care mănâncă felii de portocală, așezat într-un scaun de masă, folosită pentru a ilustra nevoile nutriționale ale bebelușilor
Sunt bebeluși care preferă să aibă un meniu variat, dar sunt și alții deosebit de pretențioși / Shutterstock

Dar tocmai de aceea, trecerea la solide poate fi atât de descurajantă. Deși laptele matern și/sau laptele praf vor continua să fie principalele surse de nutriție ale copilului în primele 12 luni, este necesar să îi oferi treptat din ce în ce mai mulți nutrienți, sub formă de alimente solide.

Nevoile nutriționale ale bebelușilor până la vârsta de 12 luni

E posibil să simți presiunea de a decide ce alimente să-i servești copilului copilului tău și de a te asigura că le și mănâncă. Acest lucru care nu este întotdeauna ușor de făcut, mai ales dacă micuțul tău are un apetit mai puțin strălucit.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cât de mult ar trebui să mănânce bebelușii

Fiecare bebeluș este diferit când vine vorba despre mâncare. Unii vor să mănânce tot timpul, alții mai puțin. De asemenea, sunt bebeluși care preferă să aibă un meniu variat, dar sunt și alții deosebit de pretențioși.

În general, bebelușii sănătoși mănâncă atât cât au nevoie pentru a crește și a se dezvolta. Atâta timp cât acesta crește într-un ritm sănătos, de-a lungul curbei sale personale de creștere, cel mai probabil primește toată nutriția de care are nevoie, scrie nhs.uk.

Este important să adopți o viziune de ansamblu și să vezi dacă bebelușul mănâncă suficient pe parcursul a câteva zile. Pe măsură ce introduci alimente în meniu, rezistă impulsului de a insista sau de a cântări porțiile. În schimb, urmărește să aibă o varietate de un alimente de calitate.

Nevoile nutriționale ale bebelușilor de 0-6 luni

În primele șase luni, laptele matern și/sau laptele praf vor asigura toate nevoile nutriționale ale bebelușului.

În această perioadă, unii bebeluși beau mai mult lapte decât alții. Alții se mulțumesc să mănânce mai puțin și mai des.

Reclamă

Cu cât cresc, bebelușii își măresc cantitățile de lichide consumate cu aproximativ 30 ml, în fiecare lună. Acest lucru se întâmplă până când ajung la aproximativ 210-240 ml de lapte matern/formulă, la fiecare masă.

Nu te stresa în legătură cu cifrele, pentru că fiecare bebeluș este diferit. Programul de hrănire până la vârsta de 6 luni ar putea arăta așa:

  • Nou-născuții au tendința de a mânca câte 60-90 ml de lapte matern sau de formulă, la fiecare două-trei ore pe zi. Poate fi mai greu de contorizat dacă alăptezi.
  • Bebelușii de o lună pot bea 90-120 ml de lapte matern sau de formulă, la fiecare 2-4 ore, pe zi.
  • Copiii de 2-3  luni pot consuma între 120-150 ml de lapte matern sau de formulă, la fiecare 3-4 ore, pe zi.
  • Copiii în vârstă de 4 luni consumă, de obicei, între 120-180 ml de lapte matern sau de formulă, la fiecare 4-5 ore, pe zi. Experții recomandă să aștepți până la 6 luni pentru a începe să diversificarea. Dacă bebelușul este pregătit în jurul vârstei de 4 luni, limitează-te la 1-2 linguri de alimente solide, de cel mult două ori, pe zi.
  • Copiii de 5 luni pot mânca 180-210 ml de lapte matern sau de formulă, la fiecare 4-5 ore, pe zi.
  • Copiii de 6 luni pot mânca 210-240 ml de lapte matern sau de formulă, la fiecare 4-5 ore pe zi, precum și 1-9 linguri de alimente solide, cum ar fi cereale, fructe și legume.

Dacă optezi să începi cu alimente solide, printr-o abordare de înțărcare condusă de bebeluș, vei introduce aceste alimente după 6 luni, sub formă de alimente moi, bucăți, în loc de piureuri,

Dacă optezi să începi cu alimente solide, printr-o abordare de înțărcare condusă de bebeluș, vei introduce aceste alimente după 6 luni, sub formă de alimente moi, bucăți, în loc de piureuri, scrie whattoexpect.com.

Nevoile nutriționale ale bebelușilor de 7-12 luni

Până la vârsta de 7 luni, mulți bebeluși sunt pregătiți din punct de vedere al dezvoltării să doarmă toată noaptea, fără a fi hrăniți. 

În cele mai multe cazuri, între 7 luni și 1 an, bebelușii continuă să primească marea majoritate a caloriilor și nutrienților din laptele matern și/sau din lapte praf, dar vor testa și alimente solide.

Iată câteva tipuri de meniu pe care le-ar putea mânca bebelușul între 7 luni și 1 an, cu mențiunea ca dietele și frecvența variază de la un bebeluș la altul:

  • Copiii de 7 și 8 luni ar putea mânca aproximativ 720-1.080 ml de lapte matern sau de formulă, în fiecare zi (împărțite în 4-6 sesiuni de alăptare), plus 4-9 linguri de cereale, fructe și legume zilnic, precum și 1-6 linguri de carne sau alte proteine.
  • Copiii cu vârsta cuprinsă între 9 și 10 luni pot mânca aproximativ 720-900 ml de lapte matern sau de formulă, pe zi (împărțite în 3-5 sesiuni de alăptare), împreună cu 1/4 până la 1/2 cană de cereale, fructe, legume, produse lactate și alimente din carne și alte proteine.
  • Copiii de 11 luni pot lua între 480-720 ml de lapte matern sau de formulă (împărțite între 3-5 ședințe de alăptare), iar dieta lor va include mai multe solide: între 1/4 și 1/2 cană de cereale, fructe, legume, produse lactate și alimente din carne și alte proteine.
  • Copiii de 12 luni pot bea 720 ml de de lapte matern sau de formulă (trei până la cinci ședințe de alăptare, dacă alăptați), deși mulți vor începe să nu mai bea matern sau de formulă și vor începe să bea lapte de vacă. În plus, vor mânca între 1/4 și 1/2 cană de cereale, fructe, legume, produse lactate și alimente din carne și alte proteine.
Reclamă

Care sunt cei mai importanți nutrienți din dieta unui bebeluș

Nu există un nutrient „neimportant” – dar unii vor juca un rol mai important în dieta bebelușului dumneavoastră decât alții. Nu uita să introduci în alimentație câte un singur aliment nou. Așteaptă 2-3 zile pentru a vedea dacă există semne de alergie. Iată care sunt nutrienții de care bebelușul tău în creștere are nevoie pentru a se dezvolta armonios. 

Proteine

Bebelușul primește cea mai mare parte a proteinelor de care are nevoie din laptele matern și/sau din lapte praf. Când începe diversificarea, va putea adăuga în listă și alte alimente pline de proteine: ouă, carne, pui, pește și tofu. Alimentele bogate în calciu (în special brânza de vaci cu lapte integral și ricotta) și unele cereale sunt surse de proteine.

Calciu

Atât laptele matern, cât și laptele praf furnizează tot calciul de care are nevoie copilul dumneavoastră în primul an de viață. Mai poți găsi calciu brânza din lapte și iaurt din lapte integral și brânza de vaci. În plus, acestea adaugă și proteine.

Cereale integrale și carbohidrați complecși

Aceste produse vor adăuga vitamine și minerale esențiale, precum și unele proteine, la aportul zilnic al bebelușului. Opțiunile bune, pe măsură ce sunt introduse, includ pâinea integrală, cerealele integrale, pastele integrale, orezul brun sau quinoa, lintea, fasolea și mazărea.

Vitaminele A, B, C și E

Aceste patru vitamine îi ajută la dezvoltarea sănătoasă a creierului și a nervilor bebelușului, precum și buna funcționare și dezvoltare a ochilor, a pielii și a sistemului imunitar. Pentru a le introduce în dieta bebelușului folosește-te de culori. Morcovii și cartofii dulci sunt plini de vitamina A, legumele verzi, bananele și fasolea au vitamina B, iar roșiile, căpșunile și pepenele galben conțin vitamina C. De asemenea, cerealele și boabele sunt bogate în E.

Alimentele bogate în grăsimi

Bebelușii primesc grăsimile necesare din laptele matern și/sau din lapte praf. Pe măsură ce trec la o dietă variată, e important să te asiguri aportul de grăsimi și colesterol. Produsele lactate pe care le servești bebelușului (brânză de vaci sau iaurt) ar trebui să fie fabricate din lapte integral. De asemenea, poți adăuga în dietă avocado sau să gătești cu ulei de canola sau de măsline.

Fier

Bebelușii hrăniți cu biberonul își primesc întreaga porție de fier din formula îmbogățită. Cei alăptați la sân au nevoie de o sursă suplimentară. De la vârsta de 4 luni, întreabă medicul pediatru dacă ar trebui să-i dai un supliment lichid de fier.

Poți să-i oferi:

  • cereale
  • carne
  • gălbenușuri de ou
  • germeni de grâu
  • pâine
  • cerealele integrale
  • mazăre uscată gătită și alte leguminoase.

Acizi grași omega 3

Parte din familia acizilor grași esențiali, omega-3 (inclusiv DHA) sunt esențiali pentru creșterea, vederea și dezvoltarea optimă a creierului bebelușului. Odată ce repertoriul alimentar al bebelușului se extinde, poți adăuga alte alimente bogate în acizi grași omega-3.

Printre acestea amintim:

  • peștele (somonul)
  • carnea provenită de la animalele hrănite cu iarbă
  • tofu
  • semințele de in
  • uleiul de canola
  • iaurtul
  • cerealele
  • ouăle îmbogățite cu DHA.

Lichide

În primele șase luni de viață, bebelușul ar trebui să bea exclusiv lapte matern sau formulă. Odată ce începe să mănânce alimente solide, cantități mici de lichide vor începe să provină și din alte surse. Amintim aici apa la fiecare masă, fructe și legume zemoase.

Pe măsură ce aportul de formulă sau de lapte matern începe să scadă, asigură-te că micuțul e hidratat. Aportul total de lichide trebuie menținut în parametri optimi, mai ales dacă este cald afară. 

Te-ar mai putea interesa și
O familie care ia masa împreună
(P) Ce este nutriția
(P) Ce este nutriția
O fetiță care stă pe iarbă și mănâncă cu poftă o roșie
Momentul potrivit să introduci roșiile în dieta bebelușului tău. Nutriționiștii atrag atenția părinților
Momentul potrivit să introduci roșiile în dieta bebelușului tău. Nutriționiștii atrag atenția părinților
O fetiță care mănâncă ciocolată
Când poți să-i oferi bebelușul ciocolată. Sfaturi de la specialiștii în nutriție
Când poți să-i oferi bebelușul ciocolată. Sfaturi de la specialiștii în nutriție
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Tată își ține bebelușul în brațe și-l privește
6 trăsături pe care bebelușii le moștenesc de la tata
Te-ai uitat vreodată la bebelușul tău și ai avut senzația că îl vezi pe tatăl lui în miniatură? Nu e doar o impresie! Genetica joacă un rol fascinant în determinarea trăsăturilor fizice și comportamentale ale copilului. Iar unele......
6 trăsături pe care bebelușii le moștenesc de la tata
2
Un grup de copii care joacă jocuri de dezvoltare a gândirii logice
Cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Idei și recomandări
Pe măsură ce timpul se schimbă și tehnologia avansează, este nevoie și de o schimbare în viața celor mici. Descoperă și tu cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Jocurile reprezintă cea mai bună metodă pentru......
Cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Idei și recomandări
3
Fetiță neglijată se uită tristă pe fereastră
Studiu: Neglijarea în copilărie afectează dezvoltarea memoriei de lucru
Știi momentul ăla când intri în cameră și uiți instant ce căutai? Sau când încerci să ții minte ce ai de cumpărat, dar ajungi acasă cu totul… mai puțin ce îți trebuia? Ei bine, memoria de lucru e implicată în toate astea.......
Studiu: Neglijarea în copilărie afectează dezvoltarea memoriei de lucru
4
Tată și fiul stau pe canapea și discută
Lecțiile pe care tații ar trebuie să le predea fiilor lor
Știi momentul ăla când îți dai seama că ai început să semeni cu tatăl tău? Fie că e vorba de felul în care te enervezi în trafic sau de cum îți ții ceașca de cafea dimineața, adevărul e că părinții ne modelează mai mult decât......
Lecțiile pe care tații ar trebuie să le predea fiilor lor
5
Copil își roade unghiile
Diferența dintre tulburarea obsesiv-compulsivă și ticuri la copii
Te-ai întrebat vreodată ce face diferența dintre tulburarea obsesiv-compulsivă și ticuri la copii la copii? De multe ori, e greu să le diferențiezi, dar înțelegerea acestora poate face o mare diferență în abordarea corectă și în......
Diferența dintre tulburarea obsesiv-compulsivă și ticuri la copii
6
Fetiță cu părul lung, îmbrăcată cu o bluză verde, stă la masa din bucătărie și se uită pe o carte, iar pe masă sunt împăștiate creioane colorate, iar mama ei stă în picioare și o ceartă
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
Atunci când crești cu părinți care te critică constant, efectele pe termen lung pot fi vizibile cu ușurință. Pe lângă faptul că încrederea în sine este foarte scăzută, îți afectează și relațiile cu cei din jur. Cu mult......
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
7
Copil agresiv
Strategii pentru prevenirea agresivității la copii și când ar trebui solicitat ajutor specializat
Sunt momente în care copilul tău pare un mic vulcan gata să erupă din senin? Aruncă jucării, țipă sau lovește, iar tu nu mai știi dacă e doar o etapă sau un semn că ceva e mai profund? Respiri adânc, numeri până la zece, dar tot......
Strategii pentru prevenirea agresivității la copii și când ar trebui solicitat ajutor specializat
8
Băiețel blond, îmbrăcat cu cămașă albă și vestă cu carouri roșii și albe, stă cu o mână ridicată și cu degetul arătător indică spre un bec desenat cu alb și galben, iar deasupra capului sunt desenate mai multe becuri cu cretă albă, iar în spate are fundal verde
Ajută-ți copilul să-i placă să învețe prin antrenarea creierului
Atunci când este vorba despre procesul de învățare, majoritatea oamenilor cred că inteligența există sau nu există. În realitate, lucrurile nu stau chiar așa pentru că ea poate fi dezvoltată prin exercițiu. Ajută-ți copilul să-i......
Ajută-ți copilul să-i placă să învețe prin antrenarea creierului
Parteneri
Cele mai noi
O fetiță care joacă cărți
09:50
Cum se joacă Crazy Eights: reguli, sfaturi și strategii
Cum se joacă Crazy Eights: reguli, sfaturi și strategii
Carucioare practice: O mamă își plimbă copilul în cărucior.
28 aprilie, 18:58
(P) Primii pași în rolul de mamă: ce ai cu adevărat nevoie și ce poți lăsa deoparte
(P) Primii pași în rolul de mamă: ce ai cu adevărat nevoie și ce poți lăsa deoparte
Cum să echipezi un copil pentru orele de sport de la școală
17 aprilie, 17:44
(P) Cum să echipezi un copil pentru orele de sport de la școală?
(P) Cum să echipezi un copil pentru orele de sport de la școală?
Fetiță este încântată de porția de paste cu legume
7 aprilie, 16:22
Rețete de mâncăruri vegetariene pentru copii
Rețete de mâncăruri vegetariene pentru copii
Un tată care îi dă mâncare copilului
2 aprilie, 06:53
Fraze comune pe care tații le spun copiilor lor și care, de fapt, sunt forme de manipulare, potrivit specialiștilor
Fraze comune pe care tații le spun copiilor lor și care, de fapt, sunt forme de manipulare, potrivit specialiștilor
Un copil care face teme cu mama sa
1 aprilie, 07:06
De ce copiii gifted se simt nemotivați sau se levenesc
De ce copiii gifted se simt nemotivați sau se levenesc
Închide