Oligohidraminos poate apărea în orice moment în timpul sarcinii, dar este cel mai frecvent în ultimul trimestru. De asemenea, dacă o femeie a depășit data nașterii cu două săptămâni sau mai mult, ea poate fi expusă riscului de a avea un nivel scăzut de lichid amniotic, deoarece fluidele pot scădea la jumătate.
Ce este oligohidramnios (lichidul amniotic scăzut)
Oligohidramniosul apare în timpul sarcinii, când lichidul amniotic este mai mic decât se așteaptă pentru vârsta gestațională a bebelușului. Lichidul amniotic este un lichid asemănător cu apa, care înconjoară bebelușul în uterul și îl protejează de infecții și de comprimarea cordonului ombilical. În plus, îi amortizează mișcările în timp ce se află în uter și contribuie la dezvoltarea sistemului digestiv și respirator al bebelușului, precum și la reglarea temperaturii acestuia.
O cantitate prea mică de lichid amniotic poate cauza probleme de sănătate bebelușului sau poate fi un semn al unei afecțiuni subiacente. Aceste afecțiuni ar putea afecta dezvoltarea bebelușului sau ar putea cauza complicații în timpul travaliului și al nașterii.
Cauzele oligohidraminos (lichidul amniotic scăzut)
Mai mulți factori pot contribui la scăderea lichidului amniotic, cum ar fi:
- Anomalii congenitale care afectează rinichii sau tractul urinar al bebelușului.
- Probleme cu placenta.
- A trecut cu mai mult de două săptămâni de data scadenței.
- Hipertensiune sau preeclampsie.
- Diabet.
- Deshidratare.
- Ruptura pretravaliului a membranelor.
- Sindromul de transfuzie de la gemeni.
Care sunt semnele de oligohidramnios (lichidul amniotic scăzut)
Este posibil să nu știi că ai lichid amniotic scăzut. Cu toate acestea, medicul poate suspecta acest lucru dacă:
- Ai scurgeri de lichid din vagin.
- Uterul are dimensiune mică.
- Nu simți că bebelușul se mișcă suficient.
- Nu iei în greutate suficient.
- Ai avut lichid amniotic scăzut în sarcinile anterioare.
Care sunt complicațiile oligohidramniosului
Scăderea lichidului amniotic în primele șase luni de sarcină este în general mai periculoasă. Aceste complicații pot include:
- Deformări cauzate de comprimarea în uter.
- Nașterea prematură.
- Avort.
- Nașterea unui copil mort.
- Infecție, dacă apa s-a spart devreme.
Dacă ești diagnosticată cu oligohidramnios în trimestrul 3 de sarcină (săptămânile 28-40 de sarcină), complicațiile ar putea include:
- Compresia cordonului ombilical.
- Restricția creșterii fetale.
- Probleme respiratorii sau plămâni subdezvoltați.
- Creșteți riscul de naștere prin cezariană.
- Necesitatea de a naște mai devreme.
- Risc crescut de infecție, dacă apa s-a spart prea devreme.
Cum este diagnosticat oligohidramnios
Dacă ai semne de lichid amniotic scăzut, medicul va măsura cantitatea de lichid amniotic din uter folosind o ecografie. În cazul în care cantitatea de lichid este mai mică decât cantitatea recomandată pentru vârsta gestațională a bebelușului, este posibil să ai oligohidramnios.
Există două moduri de măsurare a lichidului amniotic: indicele lichidului amniotic sau măsurarea celei mai mari pungi cu lichid amniotic.
Cum se tratează oligohidramniosului
Tratamentul depinde de cât de avansată este sarcina și dacă ai fost diagnosticată cu alte complicații ale sarcinii. Dacă ești aproape de termen (37 de săptămâni de sarcină), medicul poate decide inducerea travaliului mai devreme, ca fiind cea mai sigură opțiune pentru bebeluș.
În plus, medicul te poate monitoriza mai îndeaproape prin vizite prenatale suplimentare, prin ecografii, teste și un profil biofizic.