Calculator de sarcină Sarcina pe săptămâni

Sarcină

Bebeluși

Copii

Familie

Sănătate

Noutăți Cele mai recente DePărinți

Sindromul Pica. Care sunt cauzele și cum se poate trata

Sindromul Pica este o tulburare de alimentație, frecventă la copii și în cazul anumitor afecțiuni, care presupune înghițirea, în mod compulsiv, de produse nealimentare. Copiii mici pun adesea în gură obiecte nealimentare (iarba, furnici sau jucării) pentru că sunt curioși în legătură cu lumea din jurul lor. Însă, sindromul Pica este deosebit de periculos pentru că pot fi ingerate anumite lucruri extrem de toxice pentru organism.

Sindromul Pica este mai frecvent la copiii care trăiesc în situații socio-economice scăzute / Shutterstock

Persoanele cu Sindromul Pica se simt adesea jenate sau rușinate de această afecțiune. Din această cauză, de cele mai multe ori, acestea nu caută tratament, deși există.

Ce este sindromul Pica

Pica este o tulburare de alimentație în care o persoană mănâncă în mod compulsiv lucruri care nu sunt alimentare și care nu au nicio valoare nutritivă. În funcție de momentul și motivul pentru care o persoană face acest lucru, sindromul Pica poate fi normal și inofensiv. 

Reclamă

Conform kidshealth.org, acest sindrom poate apărea la oricine, la orice vârstă, dar tinde să apară la trei grupuri specifice de persoane:

  • Copiii mici, în special cei sub 6 ani.
  • Persoanele însărcinate.
  • Persoanele cu anumite afecțiuni mentale, în special tulburarea de spectru autist, dizabilități intelectuale sau schizofrenie.

Produse nealimentare consumate frecvent

Persoanele cu pica mănâncă adesea următoarele:

  • Cenușă
  • Pudră pentru copii sau pudră de talc
  • Cretă
  • Cărbune
  • Argilă, pământ sau pământ
  • Zaț de cafea
  • Coji de ouă
  • Fecale (rahat) de orice fel
  • Păr, sfoară sau ață
  • Gheață
  • Așchii de vopsea
  • Hârtie
  • Pietricele
  • Mâncare pentru animale de companie
  • Săpun
  • Lână sau pânză.

Cum te poate afecta sindromul Pica 

Pica este o afecțiune compulsivă, iar persoanele care o au le foarte greu să se controleze. Pentru persoanele care mănâncă lucruri cum ar fi gheața, un comportament comun în cazul unei femei însărcinate, sindromul este inofensiv. 

În funcție de ceea ce mănânci, pica îți poate deteriora dinții. De asemenea, poate duce la probleme periculoase chiar și atunci când mănânci lucruri care nu sunt toxice. Un exemplu este atunci când oamenii mănâncă păr (cunoscut sub numele de tricofagie), care poate rămâne blocat în tractul digestiv, provocând blocaje, rupturi ale intestinului sau alte probleme.

De asemenea, paraziții care trăiesc în sol pot infecta persoanele care mănâncă pământ sau argilă (geofagie). De asemenea, oamenii pot contracta boli dacă mănâncă fecale, în special fecale de animale de companie care pot conține paraziți sau alți germeni.

Reclamă

Simptomele sindromului Pica

Majoritatea persoanelor cu această afecțiune preferă un singur tip de produs nealimentar pe care îl mănâncă.

Din această cauză, Pica poate cauza alte afecțiuni sau probleme, care au propriile seturi de simptome, printre care:

  • Anemie.
  • Ascariasis (infecție cu viermi rotunzi).
  • Constipație.
  • Dezechilibru electrolitic.
  • Ritmuri neregulate ale inimii (aritmii).
  • Intoxicație cu plumb.
  • Obstrucția/blocajul intestinului subțire și al intestinului gros.

Cauzele sindromului Pica

Experții nu știu exact de ce apare Pica, dar cercetătorii spun că anumiți factori cresc riscul de a o dezvolta. Aceștia includ: 

  • Comportamente culturale sau învățate. Anumite tipuri de Pica sunt comportamente comune, acceptate social în anumite culturi și religii. Un exemplu, la un un sanctuar religios, romano-catolic, din New Mexico, este obișnuit să se mănânce pământ. 
  • Stresul sau anxietatea. Pica ar putea fi o ieșire sau un mecanism de adaptare pentru persoanele cu aceste probleme.
  • Condiții de viață dificile în timpul copilăriei. Pica este mai frecventă la copiii care trăiesc în situații socio-economice scăzute. Unele explicații posibile includ faptul că pica este un mecanism de a face față situațiilor de abuz sau neglijare. De asemenea, ar putea fi un comportament de căutare a atenției, în special atunci când unul sau ambii părinți sunt absenți din viața copilului.
  • Deficiențe nutriționale. Persoanele care prezintă semne de sindrom Pica au adesea deficiențe de minerale sau de altă natură în alimentație. Deficiențele de fier, calciu și zinc sunt unele dintre cele mai frecvente motive pentru care oamenii simt nevoia să mânânce produse nealimentare.
  • Condiții de sănătate mintală. Acestea includ afecțiuni pe care o persoană le-ar putea dezvolta spontan, afecțiuni pe care le-a avut la naștere din cauza unor perturbări în modul în care s-a dezvoltat în uter și tulburări genetice pe care le-a moștenit de la părinții săi.
  • Anumite medicamente. Sunt anumite medicamente care cresc riscul ca cineva să dezvolte sindromul Pica sau comportamente similare. 

Sindromul Pica: diagnostic

Diagnosticarea acestui sindrom necesită patru criterii, exceptând anumite situații menționate mai jos:

  • Timp. Diagnosticul presupune persistența consumului de obiecte sau substanțe fără valoare alimentară sau nutritivă timp de cel puțin o lună.
  • Dezvoltarea mentală. Aceasta înseamnă că o persoană s-a dezvoltat dincolo de un anumit punct din punct de vedere mental și ar trebui să știe să nu mănânce lucruri care nu sunt alimente sau nu au valoare nutritivă.
  • Fără factori sociali și culturali. Aceasta înseamnă că persoana nu are motive sociale sau culturale care să explice acest comportament.
  • Nu există condiții medicale sau de sănătate mintală. Acest lucru înseamnă că Pica nu se întâmplă din cauza altor afecțiuni.

Cum se tratează sindromul Pica

De obicei, la copii și persoanele însărcinate, acest sindrom dispare de la sine. În cazul copiilor cu dizabilități intelectuale (sau alte probleme care interferează cu învățarea), îndepărtarea obiectelor problematice și supravegherea sunt foarte importante.

Principala formă de tratament pentru sindromul Pica este terapia. Printre metode de terapie posibile se pot enumera:

  • Terapia aversivă ușoară. Această metodă implică învățarea persoanelor să evite comportamentele sindromului Pica folosind aversiuni ușoare (consecințe) pentru a învăța persoanele să evite obiectele nealimentare și pentru a consolida pozitiv comportamentele alimentare sănătoase.
  • Terapia comportamentală. Această metodă de terapie implică predarea unor mecanisme și strategii de a face față, pentru a o ajuta să își schimbe comportamentul.
  • Întărirea diferențială. Prin această metodă, oamenii învață să evite comportamentele sindromului Pica, prin concentrarea asupra altor comportamente și activități.
Reclamă
Te-ar mai putea interesa și
Bolile mintale la copii: care sunt cele mai frecvente și cum se manifestă
Bolile mintale la copii: care sunt cele mai frecvente și cum se manifestă
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Ce înseamnă uter retrovers. Cum influențează o sarcină
A primi diagnosticul de uter retrovers poate suna înfricoșător, dar de fapt este ceva destul de comun. Ai mai jos toate informațiile de care ai nevoie legate de uterul retrovers și dacă îți afectează sau nu șansele de a rămâne......
Ce înseamnă uter retrovers. Cum influențează o sarcină
2
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
3
Ce este o” mamă ursuleț gumat”: vezi dacă ești una dintre ele
Dacă ai mai auzit termenul „mamă ursuleț gumat” și te-ai întrebat ce înseamnă sau dacă te potrivești acestui profil, nu ești singura. Tot mai mulți părinți se regăsesc în diverse tipologii sau stiluri de parenting care au nume......
Ce este o” mamă ursuleț gumat”: vezi dacă ești una dintre ele
4
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
Noii părinți sunt absolut surprinși de zgomotele pe care le scot bebelușii în primele săptămâni de viață. Multe dintre ele apar din cauza gazelor intestinale, care îi deranjează, făcându-i neliniștiți și influențându-le somnul și......
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
5
Când apar poftele în sarcină. Motivele pentru care preferințele tale alimentare s-ar putea schimba
Te întrebi când apar poftele în sarcină și care sunt motivele pentru care preferințele tale alimentare se pot schimba? Medicii specialiști vin cu câteva explicații simple pentru a-ți răspunde tuturor curiozităților. Dacă și tu te-ai......
Când apar poftele în sarcină. Motivele pentru care preferințele tale alimentare s-ar putea schimba
Parteneri
Cele mai noi
15 octombrie, 07:36
Motivul pentru care toddlerul tău are tendința să se dezbrace. Ce poți să faci în aceste situații
Motivul pentru care toddlerul tău are tendința să se dezbrace. Ce poți să faci în aceste situații
15 octombrie, 07:01
Aftele bucale la copii și bebeluși: cauze și tratament
Aftele bucale la copii și bebeluși: cauze și tratament
14 octombrie, 06:30
Sfaturi de parenting pentru tați. Iată ce ai putea să faci
Sfaturi de parenting pentru tați. Iată ce ai putea să faci
14 octombrie, 06:06
Brioșe cu dovleac pentru copii. Un desert ideal pentru toamna aceasta
Brioșe cu dovleac pentru copii. Un desert ideal pentru toamna aceasta
12 octombrie, 07:38
Lipsa de calciu la copii și lista de alimente bogate în acest mineral
Lipsa de calciu la copii și lista de alimente bogate în acest mineral
11 octombrie, 07:45
Consumul de miere în timpul sarcinii: beneficii și contraindicații
Consumul de miere în timpul sarcinii: beneficii și contraindicații