Părinții singuri au toate anxietățile parentale normale cu care se confruntă orice părinte, doar că sunt amplificate de povara de a face alegeri dificile. Pentru a gestiona mai bine stresul, pornește de la ideea de a-ți face mai mult timp pentru tine și de a avea pauze regulate.
Despre stresul de a fi părinte singur
Părinții singuri trebuie să jongleze cu roluri multiple, alături de alte provocări, cum ar fi acordurile de custodie comună, preocupările financiare și relații de familie complexe. Alți factori de stres cu care părinții singuri trebuie să se confrunte includ:
- Lipsa sprijinului social. Părinții singuri se pot simți adesea izolați, în special dacă o mare parte din timpul lor este petrecut în îngrijirea copiilor, cu puțin timp pentru a interacționa cu alți adulți. Acest lucru poate duce la singurătate și depresie.
- Acorduri de custodie partajată. Atunci când părinții singuri trebuie să împartă custodia copiilor lor, poate fi dificil să gestioneze timpul și responsabilitățile de co-parenting.
- Stresul emoțional. Părinții singuri poartă adesea întreaga responsabilitate de a-și crește copiii. Pe lângă faptul că trebuie să facă față provocărilor de a crește copiii, părinții singuri se confruntă și cu alte probleme personale, pe care trebuie să le rezolve, fără sprijinul unui partener.
- Preocupări financiare. Părinții singuri se confruntă cu gestionarea banilor, de multe ori fără contribuția celuilalt partener. Acest lucru poate avea un impact negativ asupra bunăstării psihologice, crescând riscul de izolare, anxietate și depresie.
Dacă părinții singuri nu sunt capabili să facă față stresului cauzat de creșterea copilului, riscă să se confrunte cu burnout-ul. Acesta poate duce adesea la creșterea anxietății, depresie și probleme de sănătate fizică. De asemenea, părinții care se confruntă cu burnout-ul pot să se lupte cu singurătatea sau cu probleme de relaționare.
Stresul de a fi părinte: posibile efecte
Lăsat necontrolat, stresul de a fi părinte singur poate deveni cronic și dăunător. Efectele acestuia sunt diferite pentru fiecare persoană, dar există câteva probleme comune cu care se pot confrunta mulți părinți singuri. Poți experimenta:
- Iritabilitate, anxietate sau depresie.
- Scăderea funcției imunitare, care duce la îmbolnăviri frecvente.
- Scăderea motivației și a creativității.
- Scăderea energiei și a productivității.
- Simptome fizice, precum durerile de cap, tensiunea musculară, dureri fizice și amețeli.
- Probleme gastrointestinale și digestive.
- Probleme de somn.
- Modificări ale dispoziției sau ale apetitului.
În cazuri mai grave, când stresul cronic este combinat cu alți factori de risc, precum fumatul sau consumul de alcool, crește predispoziția de a dezvolta probleme de sănătate. Acestea au fost asociate cu diabetul, bolile de inimă, obezitatea, ulcerul, hipotiroidismul și disfuncțiile sexuale.
În plus, stresul de a fi părinte singur se poate răsfrânge asupra sănătății mintale a copiilor, crescându-le riscul de a dezvolta simptome de anxietate și depresie.
Cum să gestionezi stresul de a fi părinte singur
Dacă te simți copleșită de faptul că te ocupi singură de îngrijirea copiilor și de responsabilitățile casei, este important să cauți sprijin. În plus, ai mai putea încerca următoarele:
Fă-ți timp pentru tine
Chiar dacă ți se pare complicat, încearcă să-ți faci timp pentru a face ce-ți place. De exemplu, poți ieși să te vezi cu prietenii, poți să citești sau să vezi un film.
Pentru a putea face asta, poți ruga un membru al familiei, o prietenă sau chiar pe tatăl copiilor să aibă grijă de cei mici, în timp ce iei o pauză. Este important să găsești o soluție care funcționează pentru tine și familia ta, pentru a elimina stresul de a fi părinte singur.
Treci peste sentimentul de vinovăție
Încearcă să nu te simți vinovată de faptul că petreci timp și departe de copiii tăi. Găsirea unor activități distractive și relaxante te poate ajuta să te simți mai echilibrată și împlinită, în afara rolului lor de părinte. În plus, dacă tu nu ești ok, acest lucru afectează și sănătatea mentală a copiilor tăi.
Fii pozitivă
Când vorbești urât despre tine, acest lucru are un impact negativ asupra încrederii tale ca părinte și îți poate submina bunăstarea mentală. În plus, anxietatea și negativitate se poate revărsa în interacțiunile cu copiii tăi.
Construiește-ți un sistem de sprijin
Este important să discuți cu cineva în care ai încredere despre ce te frământă. Poți apela la prieteni, membrii familiei sau la grupurile online. Grupurile online, dedicate părinților singuri, sunt o modalitate excelentă de a intra în contact cu alte persoane care au trecut deja prin experiențe similare.
Stabilește limite
Este important ca părinții singuri să stabilească limite cu privire la ceea ce pot și ce nu pot accepta. Este important să nu permiți ca alte persoane să profite de timpul sau energia ta. Părinții singuri pot fi judecăți mai mult în privința alegerilor și deciziilor lor parentale, așa că este important să le spui clar celorlalți ce te deranjează și ce nu.